Selesema Dan Resdung:


Kanak-kanak mudah terbersin-bersin bila dikelilingi oleh bunga-bungaan

Kanak-kanak dan selesema adalah satu asosiasi lazim. Ini kerana kanak-kanak sering mendapat selesema iaitu hidung yang lembab, tersumbat, bersin, dan mengeluarkan hingus. Selebihnya mereka lebih kerap mendapat selesema berbanding golongan dewasa. Kalaulah selesema yang dihidapi adalah demam selesema yang biasa, ia tidak akan melarat dan berpanjangan sebaliknya mampu sembuh dengan sendirinya dalam beberapa hari. Namun kalau simptom selesema: bersin dan nyenguk-nyengak atau sniffle masih berterusan selepas beberapa minggu, permasalahan berkemungkinan adalah berkaitan dengan alergi atau alahan

Bersin-bersin yang berpanjangan yang disertai oleh penghasilan hingus yang cair dan hidung yang merenyam-renyam adalah simptom-simptom bagi penyakit allergic rhinitis atau alahan hidung atau resdung alahan.

Resdung alahan berlaku bilamana udara yang dihidu mengandungi bahan berupa alergen yang apabila terdampar pada permukaan dalam hidung akan merangsang respons alahan.


Punca Resdung

Imej debunga diperbesarkan

Penyebab bagi resdung boleh dibahagikan mengikut sumber alergen. Alergen boleh terdapat sama ada di luar rumah/bangunan atau di dalam rumah/bangunan. Alergen utama yang terdapat di luar sana adalah debunga: iaitu serbuk halus yang terdapat pada bunga di bahagian cepu debunga. Alergen yang terdapat di dalam rumah/bangunan adalah: kulat, najis haiwan dan hama: house dust mites.

Hama boleh merayap-rayap atau menyorok pada haiwan peliharaan, pada langsir, atas sofa fabrik, dalam bilik stor yang berdebu dan berhabuk dan di atas karpet. Oleh kerana penghasilan alergen yang ada di dalam rumah/bangunan adalah tidak bermusim seperti debunga yang terhasil hanya pada waktu pokok mengeluarkan bunga makanya resdung alahan yang disebabkan oleh kulat, hama dan najis haiwan boleh berlaku sepanjang masa.

Bawah ini adalah imej hama yang dilihat menerusi kanta pembesar. Untuk membesarkan lagi imej, sentuh bahagian hama yang disasarkan dan gegelung kanta pembesar akan berpindah ke kawasan sasaran.


Imej hama

Statistik Dan Faktor Keturunan


Hampir 40% kanak-kanak di negeri maju adalah berisiko mendapat resdung. Jumlah ini lebih besar bagi kanak-kanak di negeri beriklim tropika dan di negeri yang sedang membangun.

Faktor genetik memainkan peranan penting dalam pewarisan banyak penyakit. Dalam konteks alahan dan pewarisan, kanak-kanak lebih berisiko mendapat alergi sekiranya ibu atau bapa atau kedua-duanya menghidapi alergi.


Reaksi Sistem Imun


Alahan berlaku bila sistem imun badan bertindak balas terhadap alergen. Respons sel-sel imun terhadap alergen adalah penghasilan sebatian kimia bernama histamin dan beberapa sebatian kimia yang lain. Bahan histamin inilah yang akan mencetuskan gejala dalam hidung, kaviti sinus, mata, telinga, paru-paru, lapisan dalam perut dan pada kulit.

< Bagi kanak-kanak tertentu, alergi juga boleh mencetuskan simptom lelah atau asma iaitu penyakit yang menyebabkan bunyi berdehit pada pernafasan atau wheezing dan sesak nafas.

Perlu disedari bahawa bila asma di cetuskan oleh alergi, asma sukar dikawal sekiranya alergi tidak di kawal bersama. Justeru bagi asma yang dicetuskan oleh alergi, kawalan asma jadi lebih mudah bila alergi adalah terkawal.


Pencegahan


Pencegahan paling berkesan ialah mengelak dari terhidu debunga, kulat, hama dan lain-lain alergen. Cumanya untuk meneruskan amalan sedemikian untuk tempoh yang lama adalah tidak praktikal.

Kesedaran akan kehadiran debunga-debunga di dalam udara bila berada di taman-taman bunga, di sawah-sawah padi dan di ladang-ladang dapat mengelak diri dari terdedah secara berlebih-lebihan.

Tiupan angin sepoi-sepoi bahasa adalah menyamankan dan dalam masa sama berupaya menerbangkan debunga-debunga. Debunga-debunga yang diterbangkan itu boleh memasuki rumah/bangunan menerusi tingkap dan pintu yang terbuka luas. Dengan itu alergi hidung disebabkan oleh debunga-debunga masih boleh berlaku meskipun berada di dalam rumah/bangunan. Penggunaan langsir atau menutup tingkap dan pintu dapat mengurangkan kemasukan alergen dari luar rumah.

Angin yang tenang jangan sangka tiada debunga. Meskipun tiada angin, debunga-debunga yang halus lagi ringan masih boleh terampai-ampai di udara lalu menyebabkan alahan.

Kulat tumbuh atas daun-daun yang kering dan reput. Hal ini harus disedari bila menyapu daun-daun kering bagi mengelak terhidu kulat dan mendapat resdung.


Rawatan Alergi


Mencegah lebih baik dari merawat. Kalau alergen yang jadi punya resdung adalah diketahui, mengelak dari terkena atau terhidu alergen akan mencegah dari mendapat alergi yang menjadi punca resdung jenis ini.

Kalau terkena jua, ubat alergi iaitu ubat antihistamin masih boleh dibeli terus di kaunter farmasi tanpa preskripsi.


Peringatan


Ubat sesuai untuk golongan dewasa tidak semestinya sesuai untuk kanak-kanak. Ubat untuk kanak-kanak tidak semestinya sesuai untuk semua kategori umur kanak-kanak.

Bila membeli lebih dari satu ubat pastikan ramuan aktif ubat yang tertera pada stiker botol adalah bukan kandungan yang sama. Ini kerana ramuan aktif yang sama boleh digunakan untuk melegakan simptom yang berbeza.

Kanak-kanak lebih sensitif terhadap ubat-ubatan berbanding orang dewasa. Ubat antihistamin untuk merawat alergi meskipun pada dos rendah boleh menyebabkan mengantuk, keterujaan dan lain-lain efek yang tidak dijangka.


Rawatan Lebih Khusus.


Bagi kes2 yang tidak dapat dikawal dengan pencegahan, antihistamin, ubat-ubatan preskripsi dan sering mendapat komplikasi resdung, Pakar Alergi Kanak-Kanak mungkin mencadangkan imunoterapi alergen atau lebih dikenali sebagai suntikan alergi atau allergy shots.


Ujian alahan dimuat turun dari Dr Tim Clayton DermExpert UK

Rawatan dimulakan dengan mengesahkan alergen yang menjadi punca alergi. Untuk itu ujian kulit dilakukan terhadap berbagai alergen yang disyaki akan memberikan reaksi. Seterusnya ekstrak alergen yang telah dikenal pasti itu akan disuntik dalam dos rendah dan diulangi dengan dos yang ditingkatkan sedikit demi sedikit dengan tujuan badan pada akhirnya akan memiliki imuniti terhadap alergen.

Seperti yang dimaklumkan oleh USFDA, ekstrak-ekstrak alergen adalah diproses dari bahan semula jadi iaitu dari debunga-debunga, bisa-bisa serangga, bahan-bahan makanan dan bulu-bulu haiwan.


Imunoterapi Alergen Tanpa Suntikan


Kini 'exstrak' debunga dan hama tidak perlu lagi disuntik. Sudah ada ekstrak yang boleh dikemam di bawah lidah dengan syarat rawatan dibuat di bawah pengawasan pakar.

Meskipun lebih ramai individu mengalami alahan kepada makanan seperti makanan laut berbanding alahan terhadap debunga, hama dan bulu haiwan namun rawatan imunoterapi alergen hanyalah sesuai untuk penyakit resdung sahaja tetapi kurang sesuai bagi alahan terhadap produk-produk makanan.

Ini bermaksud, bagi kes-kes alahan terhadap produk makanan tertentu, pendekatan paling berkesan bagi mengelak alergi adalah menahan diri atau berpantang dari memakan makanan penyebab alahan.


Rujukan


1. https://www. fda. gov/consumers/consumer- updates/allergy- relief- your-child.
2. Particularities of allergy in the Tropics: World Allergy Organ J. 2016; 9: 20


Kemaskini: May 28, 2020


Home🏠

Ulasan

Mohd Safian berkata…
Cucu saya yang berumur ,10 tahun sering bersin dan berhingus diwaktu pagi.
Bagaimana cara pengubatan nya.
Terima kasih.
Mohd Safian berkata…
Cucu saya yang berumur ,10 tahun sering bersin dan berhingus diwaktu pagi.
Bagaimana cara pengubatan nya.
Terima kasih.
Infomedikini berkata…
Assalamualaikum Safian,

Maafkan saya kerana tidak perasaan akan soalan yang saudara lontarkan.

Bersin dan berhingus diwaktu pagi adalah gejala-gejala utama masalah resdung atau sinusitis jenis alahan.

Bersin adalah disebabkan oleh iritasi dalam hidung. Iritasi pula selalunya disebabkan oleh alahan kepada debunga, hama dan bulu haiwan dll.

Mencegah adalah lebih baik dari merawat. Kalau pencegahan tidak berkesan, semburan hidung atau montelukast oral mampu mengurangkan alahan hidung.

Sekian respons dari saya.
Covid-19
Pandemik
Bahasa Malaysia
logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Solidariti, Solidariti, Solidariti

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Graf kumulatif mingguan Covid-19 global


Graf di atas adalah kes kumulatif mingguan COVID-19 global.


Musim panas yang baru berlalu gagal dimanfaatkan untuk melandaikan graf berkenaan.


Graf kumulatif mingguan bagi Brazil


graf kumulatif mingguan bagi India


Pun begitu India yang berada di tangga ke-2 dan Brazil di tangga ke-3 bagi jumlah kes positif global telah menampakkan perkembangan positif iaitu bergerak melepasi puncak tertinggi dan terus bergerak secara menurun.


Dalam masa yang sama, AS dan Eropah yang baru menghabiskan musim panas tanpa CMO/PKP tidak berkongsi perkembangan positif seperti mana yang dicapai di India dan Brazil sebaliknya graf mereka (AS dan Eropah) bergerak ke atas secara eksponen.


Graf kumulatif mingguan Eropah


Respons WHO berhubung peningkatan kes positif di Eropah adalah: "jangan putus asa, teruskan usaha kesihatan awam dan kekalkan "solidariti" × 3.


Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
Jumlah kes bagi Sabah dan Malaysia

Sabah Terus Mencatatkan Kes Positif Harian Tertinggi

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Negeri Sabah terus mencatatkan jumlah kes positif tertinggi iaitu 927 kes (74.8 peratus) pada 26 Oktober, 2020. Jumlah ini melonjak berikutan kes positif di Penjara Kepayan iaitu 439 kes.


Daripada jumlah tersebut, 30 kes adalah daripada kluster baharu iaitu Kluster Kapor.


Jumlah keseluruhan kes positif di Sabah setakat 26 Oktober, 2020 adalah sebanyak 12,745.


Berikutan dengan itu lebih banyak pengesanan kes secara aktif bakal dijalankan di negeri Sabah. Selain itu, mobilisasi petugas kesihatan dilaksanakan bagi membantu usaha saringan di lapangan dan juga rawatan perubatan.


Aspek logistik dan penghantaran sampel juga telah ditambah baik bagi membolehkan keputusan ujian RTK-Ag dan RT-PCR dapat diperoleh pada kadar lebih cepat.


Halaman Utama
Termometer inframerah

Kesan Negatif Penggunaan Termometer Inframerah

4 Ogos, 2020

Baca seterusnya

Termometer inframerah tanpa sentuh bukanlah alat penembak dan tidak memancarkan radiasi. Ia direkabentuk untuk mengesan dan menyerap isyarat sinaran inframerah dari permukaan kulit yang diubah menjadi isyarat elektrik.


Litar elektronik di dalam termometer ini memproses isyarat elektrik tersebut untukmenentukan suhu tubuh manusia yang diukur dan memaparkannya di skrin paparan. Oleh kerana termometer inframerah tidak memancarkan radiasi berbahaya, ianya selamat untuk digunakan.


Termometer berjenama

English
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Specific Neuronal Loci For Repairs of Damaged DNA Identified

Sunday, 28 March 2021

Baca seterusnya

Researchers at the 1National Institutes of Health (NIH) have discovered specific regions within the DNA of neurons that accumulate a certain type of damage (called single-strand breaks or SSBs).


Location of DNA repair inside the neuron cells

Imej 1. Sel-sel neuron berwarna jingga. DNA berwarna hijau dan proses pembaikan berwarna kuning.


This accumulation of SSBs appears to be unique to neurons, and it challenges what is generally understood about the cause of DNA damage and its potential implications in neurodegenerative diseases.


Because neurons require considerable amounts of oxygen to function properly, they are exposed to high levels of free radicals—toxic compounds that can damage DNA within cells.


Normally, this damage occurs randomly. However, in this study, damage within neurons was often found within specific regions of DNA called “enhancers” that control the activity of nearby genes.


Last-Modified: Sunday, 28 March 2021 22:04:33 GMT


Halaman Utama
Ubat-ubatan jenis NSAIDs

NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is warning that use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) around 20 weeks or later in pregnancy may cause rare but serious kidney problems in an unborn baby.


This can lead to low levels of amniotic fluid surrounding the baby and possible complications.


NSAIDs are commonly used to relieve pain and reduce fevers. They include medicines such as aspirin, ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib.


After around 20 weeks of pregnancy, the unborn babies’ kidneys produce most of the amniotic fluid, so kidney problems can lead to low levels of this fluid.


Amniotic fluid provides a protective cushion and helps the unborn babies’ lungs, digestive system, and muscles develop.


Although this safety concern is well known among certain medical specialties, we wanted to communicate our recommendations more widely to educate other health care professionals and pregnant women.


This issue affects all NSAIDs that are available by prescription and those that can be bought over-the-counter (OTC) without a prescription - CDC.


Halaman Utama: home
Vaksin dalam botolnya

Vaccine: Progress on COVAX

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

At present there are nine vaccines that are part of this dynamic portfolio; which is constantly being reviewed and optimised to ensure access to the best possible range of products.


Even now, discussions are ongoing with four more producers.


And a further nine vaccines are currently under evaluation for the longer term.

Investing in the COVAX Facility is the fastest way to end this pandemic and ensure a sustainable economic recovery.


Through the allocation framework, COVAX will ensure that low-, middle- and high-income countries all receive the vaccine in a timely way as soon as there is supply of a safe and effective vaccine.


The success of the COVAX Facility hinges not only on countries signing up to it, but also filling key funding gaps for both the research and development work and to support lower-income economies within the facility.


A number of vaccines are now in the final stage of clinical trials and we all hope we will have multiple successful candidates that are both safe and effective.


Our only way out of this pandemic is together.


Halaman Utama: home
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama: home
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.

To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.

Why it is important to wear a cloth face covering

Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).

Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.

Halaman Utama: home
Kuiz Baru

INFOMEDIKINII

Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT

Kuiz-24Imej di atas adalah sebahagian daripada Sistem Solar. Kenyataan yang benar mengenai sistem ini adalah:


Kuiz-23

Sekiranya butang A, B dan C diklik sekali atau berulang-ulang kali, anda akan lihat susunan asal angka-angka itu bertukar kepada susunan yang baru dan tertentu.

Adapun kenyataan yang betul bagi setiap susunan-susunan baru itu adalah:

Kuiz-22

R-naught

R naught


R-naught adalah bilangan individu-individu yang bakal dijangkiti oleh satu kes positif. Kenyataan yang benar tentang R-naught adalah:

Last-Modified Friday, 5 March 2021 14:04:00 GMT

Statistik
COVID 19
Global (April 3):
130,329,376 kes(+)
Maut Sedunia:
2,839,716 kes
France:
4,802,463 kes(+)
India:
12,392,260 kes(+)
Brazil:
12,910,082 kes(+)
Amerika:
30,609,693 kes(+)
Diminati