Diet DIY Dot Dot Dot


Diet adalah diertikan sebagai bahan makanan dan minuman yang diambil setiap hari. Ia bukan saja dapat memenuhi tuntutan lapar dan dahaga, ia adalah juga sumber kecergasan, kecerdasan dan kesihatan. Sementara berdiet adalah kaedah membataskan atau menghadkan pengambilan makanan bagi tujuan pencegahan dan rawatan.


Saya sebenarnya jarang menulis tentang subjek pemakanan kerana ia banyak ditulis dan dipaparkan dalam berbagai-bagai medium seperti media cetak dan elektronik, laman sesawang kesihatan, blog, laman sesawang Gov dan badan bukan Gov, fesbuk, TV dan video.


Sebab-sebab lain yang membuatkan saya terasa berat tulang untuk mengolah dan mengarang subjek ini adalah kerana fakta dan data pemakanan acap kali berengsot-engsot mengikut usia, gender, berat badan, sosioekonomi, status kesihatan, aktiviti, lokaliti, geopolitik, budaya, warna kulit dan anutan.


Selebihnya adalah kerana keragaman pemakanan dan kegemaran individu yang agak rencam akan membuatkan beberapa maklumat yang hendak dipaparkan akan secara tidak langsung menyentuh sensitiviti sesetengah pembaca. Berikut adalah ragam-ragam pemakanan yang apabila didramatisasikaan boleh dianggap satu sindiran:


  • Makan dan pakai sentiasa cukup, makanan rapu yang tak pernah cukup.

  • Faham sangat akan impak rokok terhadap kesihatan, impak kesihatan minuman berkok yang digogok boleh buat-buat tak faham.

  • Makanan manis-manis tak jamah, makanan masin-masin tak tinggal .

  • Dot dot dot.

Namun untuk kali ini saya berjaya mendapatkan dorongan untuk meringankan jari-jemari bagi mengupas subjek pemakanan sementelahan isu pemakanan kini semakin mendapat perhatian ramai termasuklah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang berterus-terusan mengambil berat akan isu-isu pemakanan:


Petikan paparan terbaru dari laman sesawang PBB:

"More than one in three low- and middle-income countries face both extremes of malnutrition."


Wanita miskin masak di luar rumah

Memasak di luar rumah


Riwayat Pemakanan


Keperluan pemakanan setiap individu adalah bermula dari dalam rahim ibu lagi. Zat-zat makanan dalam darah ibu disalurkan kepada janin atau fetus menerusi uri dan korda umbilikus (tali pusat).


Oleh kerana keperluan nutrisi janin bergantung sepenuhnya kepada ibu makanya makanan ibu yang mengandung perlu mengambil kira akan nutrien-nutrien yang diperlukan oleh fetus agar dengan itu kandungan dapat membesar secara normal.


Peranan ibu bukan saja membawa kandungan selama 38 minggu dan melahirkannya ke dunia. Ibu perlu kekal sihat agar anak yang di kandungan adalah juga sihat. Ibu perlu makanan secukupnya supaya anak yang dikandung mendapat khasiat yang secukupnya. Ibu perlu menjaga keselamatan diri supaya keselamatan fetus adalah terjaga hinggalah selesai proses pelahiran.


Sumbangan ibu terhadap anaknya adalah tiada taranya dan tiada unit matematik yang dapat mengukur jasa, pengorbanan dan kasih sayang ibu. Menghargai sumbangan ibu melalui ungkapan "terima kasih IBU" adalah pendekatan yang murni cumanya ungkapan ringkas sebegitu seolah-olah menyamakan jasa, pengorbanan dan kasih sayang ibu yang tiada tolok bandingnya itu dengan insan-insan yang lain.


Ada banyak cara untuk menghargai ibu tetapi kalau masih mahu menggunakan ungkapan yang sama, ungkaplah atau tulislah sebanyak 3 kali atau lebih sebagai membezakan ungkapan sama yang ditujukan kepada insan-insan lain.


Berbalik kepada riwayat pemakanan, bila kandungan dilahirkan, sumber pemakanan bayi tadi adalah susu ibunya. Kualiti nutrien yang ada di dalam susu ibu adalah dipengaruhi oleh jenis pemakanan berpantang yang diamalkan oleh ibu selepas bersalin.


Makanan harian ibu yang menyusukan anak adalah tidak sama dengan makanan harian yang diamalkan oleh ibu yang tidak menyusukan anak. Kualiti susu yang terhasil dari diet penyusuan sihat yang ibu amalkan akan dapat memenuhi keperluan nutrisi anak yang bergantung pada susu ibu sepenuhnya hinggalah anak berusia 2 tahun.


Selain susu ibu, makanan tambahan bayi boleh dimulakan pada usia seawal 4-6 bulan. Bila anak/todler semakin antap dan aktif dan susu ibu tidak lagi dapat menampung keperluan todler maka proses bercerai susu harus bermula bila todler berusia 2 tahun dan penggantinya adalah makanan bermasak.


Bila kanak-kanak memasuki usia tadika dan usia persekolahan mereka akan kerap memakan makanan bukan dari air tangan ibu yang terdapat di kantin-kantin sekolah. Mereka juga terdedah kepada makanan remeh yang terdapat di luar pagar sekolah dan di luar waktu sekolah.


Selera kanak-kanak adalah seumpama rebung yang boleh dibentuk dan dilentur. Kalau mereka disajikan makanan berkhasiat secara berterusan, akhirnya mereka akan jadi penggemar makanan berkhasiat. Sebaliknya kalau setiap permintaan mereka terhadap makanan remeh-temeh tidak dibantah lama kelamaan bila mereka lapar makanan remeh-temeh jua yang diminta dan didahulukan.


Bagi murid-murid yang tinggal di asrama, selain terdedah kepada makanan ringan, makanan remeh dan makanan rapu, makanan utama mereka adalah dari jenis yang dihidangkan di dewan makan asrama. Menu tunggal yang dihidangkan adalah satu masalah bagi mereka yang alah kepada makanan tertentu kecualilah ada kesangguppan untuk berlapar atau ambil mee segera.


×

Katering massa adalah makanan yang dimasak dalam kuantiti yang besar untuk sajian beratus orang. Isu membabitkan katering masa adalah:

1. Epidemiological data show that many outbreaks of food poisoning are caused by food produced in mass catering.

2. Large-scale catering operations are particularly hazardous because of the way the food is stored and handled.

3. Outbreaks can involve large numbers of people.

4. Persons fed by mass catering are often especially vulnerable - for instance children, the elderly and hospital patients, especially those who are immuno-compromised.


Orang dewasa bujang yang selalunya tidak menang tangan dengan rutin harian adalah jarang-jarang dapat menikmati masakan air tangan sendiri. Pilihan yang ada ialah makanan katering massa di warung dan restoran dan kekadang makanan segera.


Katering massa adalah persediaan makanan dalam kuantiti yang banyak dan berbagai-bagai jenis untuk sajian ratusan pengguna.


Kelebihan warung dan restoran adalah pelanggan boleh memilih waktu makan dan apa yang hendak dimakan berdasarkan bajet yang ada.


Aspek-aspek yang hendak diberikan perhatian tetapi kebanyakkannya berada di luar kawalan adalah:


  • 1. Kebersihan

  • 2. Kehalalan dan kebaikan

  • 3. Kemasinan dan kemanisan

  • 4. Kemasaman dan keminyakan

  • 5. Keselamatan makanan

  • 6. Kandungan Nutrien

  • 7. Penentuan harga

Selepas ada keluarga sendiri barulah seseorang itu dapat kerap merasai masakan dari air tangan isteri atau air tangan suami. Meskipun menunya agak terhad tetapi istimewanya masakan sendiri adalah pengambilan nutrien-nutrien yang baik-baik boleh ditingkatkan.


Memori tentang apa yang di makan adalah sukar luput dari ingatan seseorang. Ingatan yang kuat ke atas riwayat pemakanan ini boleh digunakan bagi mengesan penyakit berkaitan malnutrisi yang menggejala setelah beberapa tahun malnutrisi itu bermula.


Makan untuk hidup


Makna selapis bagi "makan untuk hidup" adalah makanan dan minuman yang diambil dalam kuantiti yang minimum tetapi cukup untuk meneruskan kehidupan yang tidak aktif atau lebih tepat kehidupan yang pasif: hanya melihat, menonton dan mendengar.


Apa yang penting bagi "makan untuk hidup" adalah kesinambungan makan dan bukan kesinambungan makanan seimbang dan sihat. Tujuan "makan untuk hidup" hanyalah untuk menghilangkan rasa lapar, dahaga dan menghindari kebuluran.


Dari sudut nutrisi, keperluan terhadap nutrisi sumber tenaga dan air adalah mengatasi keperluan lain-lain nutrien seperti protin, serat, vitamin dan mineral.


Contoh "makan untuk hidup" adalah hidangan yang termampu dihasilkan menerusi kais pagi makan pagi kais petang makan petang, makanan catuan, hidangan di pusat perlindungan bencana, dan makanan pengalas perut.


Dalam konteks bidalan pula "makan untuk hidup" adalah pengambilan makanan yang berteraskan prinsip kesederhanaan. Sederhana atau moderation dalam konteks makan adalah tidak melebihi had dan batas serta mengikut fakta nutrisi dan bukan kata hati.


Kesederhanaan makan adalah amalan yang baik yang dapat mengelak pengamalnya daripada terambil nutrien terutama dalam kuantiti yang berlebihan.


×

Nutrients can be divided into 2 categories:

1. Macronutrients
2. Micronutrients.
Macronutrients are those nutrients that the body needs in large amounts. These provide the body with energy (calories). Micronutrients are those nutrients that the body needs in smaller amounts.


Namun begitu dalam kesederhanaan juga ada darjah-darjah. Maksudnya makan secara sederhana tidak semestinya menepati kebaikan nutrisi. Ini kerana kebaikan nutrisi tidak ditentukan oleh kesederhanaan semata-mata. Aspek lain seperti kadar dan kepelbagaian nutrien adalah juga faktor penentu yang perlu diambil kira.

Berikut adalah 2 menu yang nampak sama tapi tak serupa, nampak sederhana tetapi berlainan darjah:


Menu1

2 keping roti yang diperbuat daripada tepung gandum putih dan di atasnya disapu dengan mentega dan di tabur dengan gula pasir. Minumannya adalah segelas teh wangi yang dimaniskan dengan susu pekat dan pencuci mulut adalah sagu dan sirap gula melaka.



Menu2

2 kekeping roti yang diperbuat daripada tepung bijirin penuh dan di atasnya disapu dengan mentega kacang dan ditabur dengan empingan-empingan badam. Minumannya adalah segelas teh yang ditambah susu segar dan pencuci mulut adalah potongan-potongan sebiji mangga masak ranum.


Pada pandangan mata kasar kedua-duanya nampak sama tetapi dari segi kebaikan nutrisi meskipun menu2 adalah sederhana seperti menu1 tetapi menu2 adalah lebih sempurna yakni ada kepelbagaian nurien. Lebih utama adalah meskipun sama dari segi berat namun menu2 adalah jauh lebih baik berbanding menu1.


×

What Is the Glycemic Index?

Glycemic index is a number. It gives you an idea about how fast your body converts the carbs in a food into glucose. Two foods with the same amount of carbohydrates can have different glycemic index numbers.

The smaller the number, the less impact the food has on your blood sugar.


Pakej Sihat


Persekitaran hari ini tidak sama dengan yang semalam. Cabaran kini tidak sama dengan cabaran lama. Kepasifan tidak mampu menerobosi persekitaran yang berubah dan cabaran yang berbeza. Upaya yang mampu mengharungi persekitaran dan cabaran semasa adalah kecergasan, kecerdasan dan kesihatan.


Pun begitu, yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang. Pakej yang perlu ada bagi mengoptimumkan upaya cergas, cerdas dan sihat adalah:


  • Diet seimbang dan berkhasiat.

  • Aktif fizikal, minda dan spiritual.

  • Pemaksimuman gaya hidup sihat.

  • Peminimuman gaya hidup sakit.

Kesemua senarai dalam pakej di atas adalah saling melengkapi satu sama lain yakni tidak bergantung kepada satu-satu nilai saja. Justeru tiada ruang untuk memilih mana yang disukai dan menolak mana yang tidak disukai. Dalam kata lain penerimaan pakej perlu menyeluruh dan seadanya.


Malnutrisi


Malnutrisi ada dua hujung ekstrem. Satu hujung adalah kekurangan zat dan hujung yang bertentangan adalah berlebihan zat. Sebelum ini masalah kekurangan zat adalah dikaitkan dengan kemunduran sementara obesiti dikaitkan dengan kemewahan.


Perubahan-perubahan yang melanda terutama pada sistem pemakanan adalah kini menjadi punca di mana kedua-dua malnutrisi ekstrem iaitu kurus dan obes berlaku serentak bukan saja di negara mundur malah negara membangun tidak terkecuali.


Kecukupan


Satu fakta yang tidak dapat dinafikan adalah perkaitan pemakanan dan kesihatan. Kurang makan boleh mendapat penyakit, terlebih makan pun boleh mendapat penyakit. Sebaliknya budaya pemakananan yang sihat mampu mencegah penyakit tidak berjangkit.


Kalau itulah hakikatnya, pertanyaan yang relevan adalah bagaimana hendak menentukan apa yang perlu dimakan dan apa yang tidak perlu, nutrien mana perlu diperbanyakkan dan nutrien mana yang perlu dikurangkan?


Nasi lemak bungkus

Nasi lemak bungkus


Katakanlah ada dua menu sarapan. Satu menu adalah sebungkus nasi lemak sebesar telapak tangan dan di atasnya diletakkan 5 ekor ikan bilis bersambal bersama sekeping buah mentimun yang dihiris nipis dan sepotong kecil telor rebus (sebiji telor dipotong kepada 6 bahagian).


Roti canai

Roti canai


Menu yang satu lagi adalah sekeping roti canai berukuran 15 sm yang dimakan bersama sepiring kuah dal kosong.


Pertanyaan seterusnya adalah: menu sarapan yang mana satu boleh dianggap cukup berkhasiat iaitu cukup tenaga dan lain-lain khasiat. Akhir sekali, bagaimana penentuan dibuat?


Kalau diikutkan logik akal, kecukupan sarapan di atas boleh ditentukan dengan sama ada ianya boleh mengenyangkan atau tidak. Kefahamannya ialah kalau perut belum terasa kenyang maknanya makan belum cukup sebaliknya kalau perut sudah terasa kenyang maknanya makan telah cukup.


Berdasarkan kefahaman tentang kenyang, bolehlah ia dijadikan kaedah dalam menentukan kecukupan sesuatu makanan. Dengan itu kalau sebungkus nasi lemak atau sekeping roti canai boleh mengenyangkan makanya bolehlah disimpulkan bahawa kedua-dua menu tersebut adalah dianggap mencukupi sebagai sarapan pagi.


Sungguhpun begitu kaedah kenyang bukanlah kaedah yang tepat dari sudut pandang nutrisi. Sebabnya adalah perasaan kenyang itu bukanlah petunjuk bahawa perut telah diisi cukup dengan nutrien-nutrien yang diperlukan.


Sebab-sebab lain adalah setiap individu memerlukan pelbagai nutrien-nutrien dalam jumlah dan kadar tertentu yang sesuai dengan umur, keaktifan dan sebagainya agar dapat terus cergas, cerdas dan sihat.


Panduan


Ikon Pinggan Pemakanan Sihat

Ikon pinggan makanan sihat


Pemakanan berkhasiat dan sihat boleh dicapai jika dipandu oleh panduan pemakanan sihat dan bukan dipandu oleh selera yang sihat. Oleh itu makanlah ikut ketetapan dan bukan ikut kebiasaan.


Secara umumnya, panduan pemakanan sihat adalah tentang makanan yang perlu dilebihkan dan makanan yang perlu dikurangkan. Panduan haruslah ringkas, mudah difahami dan menarik agar dapat digunakan secara meluas.



Piramid


Bila makanan dikumpulankan mengikut nutrien-nutrien disusun secara menegak dengan meletakkan makanan yang perlu dimakan lebih paling bawah dan makanan yang perlu diminimumkan diletakkan paling atas dan makanan yang perlu disederhanakan diletakkan di tengah, jadilah susunan itu seperti sebuah piramid.


Piramid Makanan Malaysia

Piramid makanan tempatan


Ada banyak jenis piramid. Piramid yang paling lama adalah Piramid Giza di Mesir. Piramid yang ujud dalam khayalan adalah piramid terbang dan piramid paling popular adalah Piramid Makanan Sihat.


HealthyPlate USA

Pinggan sihat AS


Last-Modified: Wed, 9 Dec 2020 07:45:00 GMT


Ulasan

Terbaru

⬅Tatal ke kiri

Covid-19
Pandemik

⬅Tatal ke kiri


Bahasa Malaysia
EURO 2020

EURO 2020 Budapest: Hungary catat sifar kes positif

4 Julai 2021

Baca seterusnya

EURO 2020 Budapest telah berlangsung selama 23 hari dengan stadium perlawanan dipenuhi oleh puluhan ribuan penonton.


Kes positif COVID-19 harian pada 3 Julai 2021 adalah sifar!


Angka COVID-19 Hungary pada 3 Julai 2021


Inilah pertama kali Hungary mencatatkan angka sifar dalam tempoh EURO 2020 berlangsung.


Halaman Utama
Tabung oksigen

Harga Isi Ulang Oksigen di Jakarta Naik Rp 3.000 - Rp 5.000 Per Tabung

2 Julai 2021

Baca seterusnya

JAKARTA, KOMPAS.com - Harga isi ulang oksigen melonjak Rp 3.000 hingga Rp 5.000 per tabung berbagai ukuran di salah satu sentra penjualan di Setiabudi, Jakarta Selatan.


Kenaikan harga terjadi sejak dua minggu lalu, menyusul lonjakan kasus COVID-19 di Ibu Kota. "Lonjakan pembelian isi ulang oksigen ini terjadi sejak dua minggu lalu," kata pengelola depot pengisian oksigen Krisna Okta Wira di Setiabudi, Jakarta Selatan, Jumat (2/7/2021), seperti dikutip Antara.


Adapun ukuran yang paling banyak diisi ulang oksigen, lanjut dia, di antaranya tabung ukuran satu meter kubik yang kini dihargai Rp 18.000 sekali isi ulang atau naik Rp 3.000 dari harga sebelumnya Rp 15.000.


Rata-rata kenaikan untuk tabung lainnya, lanjut dia, hingga mencapai Rp 5.000 per tabung.


Untuk pengisian oksigen untuk tabung paling kecil berukuran 0,5 meter kubik dihargai Rp 10.000, tabung ukuran 1,5 meter kubik mencapai Rp 25.000.


Sedangkan pengisian oksigen untuk tabung ukuran dua meter kubik mencapai Rp 30.000 dan tiga meter kubik mencapai Rp 40.000.


"Rata-rata yang isi ulang itu warga biasa untuk kebutuhan di rumah tapi ada juga dari Puskesmas," imbuhnya. Menurut dia, pada hari biasa pembeli yang rutin mengisi ulang oksigen tidak lebih dari 100 orang per hari.


Namun, sejak dua minggu lalu jumlah pembeli melonjak menjadi sekitar 200 orang per hari.


Ini sumbernya


Halaman Utama
Calitan naso-farinks

Sedikit tentang komplikasi calitan hidung

Selasa, 29 Jun 2021

Baca seterusnya

Calitan naso-farinks dan oro-farinks dilakukan seperti dalam imej di atas bagi mengampil sampel dan seterusnya diuji sama ada sampel tadi mengandungi virus COVID-19 atau sebaliknya


Semenjak pandemik ini bermula, beratus-ratus juta kali calitan hidung dan kerongkong telah dilakukan di serata dunia dan ini adalah komplikasi yang direkodkan.


1. Perdarahan hidung (epistaksis).
2. Alat calitan terpatah dan tertinggal di dalam hidung.
3. Kecederaan yang menjurus kepada kebocoran cecair serebrospinal.
4. Dislokasi sendi temporomandibular


Memandangkan banyak ujian calitan dilakukan setiap hari di serata dunia, insiden tentunya akan bertambah. Namum secara umumnya risiko komplikasi calitan orofarinks dan nasofarinks adalah amat rendah.


Halaman Utama
Vaksin COVID-19

COVID-19: Makna vaksinasi penuh

Selasa, 8 Jun 2021

Baca seterusnya

Vaksinasi adalah proses memasukkan vaksin ke dalam tubuh.


Vaksin adalah bahan yang apabila dimasukkan ke dalam tubuh akan berupaya merangsang produksi antibodi.


Vaksinasi penuh tercipta dua minggu selepas dos kedua bagi vaksin 2 dos atau selepas dos pertama bagi vaksin 1 dos.


Secara umumnya, vaksinasi penuh membolehkan penerimanya mengadaptasi semula kebanyakan norma-norma lama.


Dari sudut kesihatan, vaksin penuh bukan sahaja mengurangkan risiko baginya mendapat jangkitan malah sekiranya mendapat jangkitan, ia tidaklah begitu teruk.


Halaman Utama
Masjid di Jakarta

Indonesia Buat Ketetapan Tiada Mudik Lebaran Pada Tahun Ini

Friday, 16 April, 2021

Baca seterusnya

Jakarta, Kominfo - Satuan Tugas (Satgas) Penanganan Covid-19 menerbitkan Surat Edaran (SE) Nomor 13 Tahun 2021 tentang Peniadaan Mudik Hari Raya Idulfitri Tahun 1442 Hijriah dan Upaya Pengendalian Penyebaran Corona Virus Disease 2019 (Covid-19) Selama Bulan Suci Ramadan 1442 Hijriah.


Ketentuan yang tertuang dalam SE yang ditandatangani Ketua Satgas Doni Monardo pada tanggal 7 April 2021 ini berlaku mulai tanggal 6 hingga 17 Mei 2021.


“Surat Edaran ini berlaku efektif mulai tanggal 6 – 17 Mei 2021 dan akan ditinjau lebih lanjut sesuai dengan kebutuhan dan/atau dengan perkembangan terakhir di lapangan,” ujarnya dalam SE.


Ditegaskan Doni, pelanggaran terhadap SE ini akan dikenakan sanksi denda, sanksi sosial, kurungan dan/atau pidana sesuai dengan peraturan perundang-undangan.


Penerbitan SE ini dilatarbelakangi adanya potensi peningkatan mobilitas masyarakat pada bulan suci Ramadan dan Hari Raya Idulfitri tahun ini baik untuk kegiatan keagamaan, keluarga, maupun pariwisata yang memiliki risiko terhadap peningkatan laju penularan Covid-19



Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
English
omicron   height=

First Confirmed Case of Omicron Variant Detected in the United States

2 December, 2021

Baca seterusnya

The California and San Francisco Departments of Public Health have confirmed that a recent case of COVID-19 among an individual in California was caused by the Omicron variant (B.1.1.529). The individual was a traveler who returned from South Africa on November 22, 2021. The individual had mild symptoms that are improving, is self-quarantining and has been since testing positive. All close contacts have been contacted and have tested negative.


Genomic sequencing was conducted at the University of California, San Francisco and the sequence was confirmed at CDC as being consistent with the Omicron variant. This will be the first confirmed case of COVID-19 caused by the Omicron variant detected in the United States


On November 26, 2021, the World Health Organization (WHO) classified a new variant, B.1.1.529, as a Variant of Concern and named it Omicron and on November 30, 2021, the United States also classified it as a Variant of Concern. CDC has been actively monitoring and preparing for this variant, and we will continue to work diligently with other U.S. and global public health and industry partners to learn more. Despite the detection of Omicron, Delta remains the predominant strain in the United States


The recent emergence of the Omicron variant (B.1.1.529) further emphasizes the importance of vaccination, boosters, and general prevention strategies needed to protect against COVID-19. Everyone 5 and older should get vaccinated and boosters are recommended for everyone 18 years and older


Halaman Utama
Ubat Ivermectin

Merck Statement on Ivermectin use During the COVID-19 Pandemic

2 Julai, 2021

Baca seterusnya

KENILWORTH, N.J., Feb. 4, 2021 – Merck (NYSE: MRK), known as MSD outside the United States and Canada, today affirmed its position regarding use of ivermectin during the COVID-19 pandemic. Company scientists continue to carefully examine the findings of all available and emerging studies of ivermectin for the treatment of COVID-19 for evidence of efficacy and safety. It is important to note that, to-date, our analysis has identified:


- No scientific basis for a potential therapeutic effect against COVID-19 from pre-clinical studies;
- No meaningful evidence for clinical activity or clinical efficacy in patients with COVID-19 disease, and;
- A concerning lack of safety data in the majority of studies.


We do not believe that the data available support the safety and efficacy of ivermectin beyond the doses and populations indicated in the regulatory agency-approved prescribing information.


Halaman Utama
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Malaysia will get 1,387,200 doses of vaccine provided by the COVAX Facility.

Teusday, 8 June 2021

Baca seterusnya

Malaysia received a second batch of COVID-19 vaccines on 21 May 2021, shipped via the COVAX Facility, a partnership between WHO, the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), Gavi, and UNICEF. This is another important step in the fight against the COVID-19 pandemic and supporting immunization efforts by the Government of Malaysia.


The Government of Malaysia through the Ministry of Health and Ministry of Science, Technology and Innovation has been working together with WHO and UNICEF to bring life-saving vaccines to Malaysia.


The 559 200 doses of Oxford/AstraZeneca vaccines that arrived follow the 21 April COVAX shipment of 268 800 doses to Kuala Lumpur, Malaysia.


In total, Malaysia has received 828,000 doses of the expected 1,387,200 doses of AstraZeneca vaccine provided by the COVAX Facility.

In total, Malaysia has received 828 000 doses of the expected 1 387 200 doses of Oxford/AstraZeneca vaccine provided by the COVAX Facility.


Halaman Utama
Sinovac vaccine

China Sinovac vaccine is 100% effective against severe COVID-19 infection?

Friday, 16 April 2021

Baca seterusnya

Bloomberg spoke to two experts about the vaccines, zeroing in on the Sinovac Biotech Ltd. shot, which has been the focus of a crisis in confidence after it posted efficacy levels of just above 50% in a final stage trial in Brazil -- the minimum required by leading global drug regulators.


According to Fiona Russell from the Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne and Paul Griffin, a professor from the University of Queensland in Brisbane:


1. For very mild disease, requiring no treatment the efficacy of Sinovac is about 50%.
2. For infections requiring some medical intervention, it’s about 84%.
3. For moderate-to-severe Covid cases, it’s 100%!


Conclusion: That’s what you expect from Covid vaccines -- higher efficacy against more severe infections and lower against milder ones. From what I can see, it looks like a very worthwhile vaccine.



Halaman Utama
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.


Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.


To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.


Why it is important to wear a cloth face covering


Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).


Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.


Halaman Utama
Kuiz Baru
Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:






Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:






Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.


Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:





Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT


Diminati