Diet

Diet adalah diertikan sebagai bahan makanan dan minuman yang diambil setiap hari. Ia bukan saja dapat memenuhi tuntutan lapar dan dahaga, ia adalah juga sumber kecergasan, kecerdasan dan kesihatan. Sementara berdiet adalah kaedah membataskan atau menghadkan pengambilan makanan bagi tujuan pencegahan dan rawatan.

Saya sebenarnya jarang menulis tentang subjek pemakanan kerana ia banyak ditulis dan dipaparkan dalam berbagai-bagai medium seperti media cetak dan elektronik, laman sesawang kesihatan, blog, laman sesawang Gov dan badan bukan Gov, fesbuk, TV dan video.

Sebab-sebab lain yang membuatkan saya terasa berat tulang untuk mengolah dan mengarang subjek ini adalah kerana fakta dan data pemakanan acap kali berengsot-engsot mengikut usia, gender, berat badan, sosioekonomi, status kesihatan, aktiviti, lokaliti, geopolitik, budaya, warna kulit dan anutan.

Selebihnya adalah kerana keragaman pemakanan dan kegemaran individu yang agak rencam akan membuatkan beberapa maklumat yang hendak dipaparkan akan secara tidak langsung menyentuh sensitiviti sesetengah pembaca. Berikut adalah ragam-ragam pemakanan yang apabila didramatisasikaan boleh dianggap satu sindiran:

  • Makan dan pakai sentiasa cukup, makanan rapu yang tak pernah cukup.
  • Faham sangat akan impak rokok terhadap kesihatan, impak kesihatan minuman berkok yang digogok boleh buat-buat tak faham.
  • Makanan manis-manis tak jamah, makanan masin-masin tak tinggal .
  • Dot dot dot.

Namun untuk kali ini saya berjaya mendapatkan dorongan untuk meringankan jari-jemari bagi mengupas subjek pemakanan sementelahan isu pemakanan kini semakin mendapat perhatian ramai termasuklah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang berterus-terusan mengambil berat akan isu-isu pemakanan:

Petikan paparan terbaru dari laman sesawang PBB:

"More than one in three low- and middle-income countries face both extremes of malnutrition."

Wanita miskin masak di luar rumah

Riwayat Pemakanan

Keperluan pemakanan setiap individu adalah bermula dari dalam rahim ibu lagi. Zat-zat makanan dalam darah ibu disalurkan kepada janin atau fetus menerusi uri dan korda umbilikus (tali pusat).

Oleh kerana keperluan nutrisi janin bergantung sepenuhnya kepada ibu makanya makanan ibu yang mengandung perlu mengambil kira akan nutrien-nutrien yang diperlukan oleh fetus agar dengan itu kandungan dapat membesar secara normal.

Peranan ibu bukan saja membawa kandungan selama 38 minggu dan melahirkannya ke dunia. Ibu perlu kekal sihat agar anak yang di kandungan adalah juga sihat. Ibu perlu makanan secukupnya supaya anak yang dikandung mendapat khasiat yang secukupnya. Ibu perlu menjaga keselamatan diri supaya keselamatan fetus adalah terjaga hinggalah selesai proses pelahiran.

Sumbangan ibu terhadap anaknya adalah tiada taranya dan tiada unit matematik yang dapat mengukur jasa, pengorbanan dan kasih sayang ibu. Menghargai sumbangan ibu melalui ungkapan "terima kasih IBU" adalah pendekatan yang murni cumanya ungkapan ringkas sebegitu seolah-olah menyamakan jasa, pengorbanan dan kasih sayang ibu yang tiada tolok bandingnya itu dengan insan-insan yang lain.

Ada banyak cara untuk menghargai ibu tetapi kalau masih mahu menggunakan ungkapan yang sama, ungkaplah atau tulislah sebanyak 3 kali atau lebih sebagai membezakan ungkapan sama yang ditujukan kepada insan-insan lain.

Berbalik kepada riwayat pemakanan, bila kandungan dilahirkan, sumber pemakanan bayi tadi adalah susu ibunya. Kualiti nutrien yang ada di dalam susu ibu adalah dipengaruhi oleh jenis pemakanan berpantang yang diamalkan oleh ibu selepas bersalin.

Makanan harian ibu yang menyusukan anak adalah tidak sama dengan makanan harian yang diamalkan oleh ibu yang tidak menyusukan anak. Kualiti susu yang terhasil dari diet penyusuan sihat yang ibu amalkan akan dapat memenuhi keperluan nutrisi anak yang bergantung pada susu ibu sepenuhnya hinggalah anak berusia 2 tahun.

Selain susu ibu, makanan tambahan bayi boleh dimulakan pada usia seawal 4-6 bulan. Bila anak/todler semakin antap dan aktif dan susu ibu tidak lagi dapat menampung keperluan todler maka proses bercerai susu harus bermula bila todler berusia 2 tahun dan penggantinya adalah makanan bermasak.

Bila kanak-kanak memasuki usia tadika dan usia persekolahan mereka akan kerap memakan makanan bukan dari air tangan ibu yang terdapat di kantin-kantin sekolah. Mereka juga terdedah kepada makanan remeh yang terdapat di luar pagar sekolah dan di luar waktu sekolah.

Selera kanak-kanak adalah seumpama rebung yang boleh dibentuk dan dilentur. Kalau mereka disajikan makanan berkhasiat secara berterusan, akhirnya mereka akan jadi penggemar makanan berkhasiat. Sebaliknya kalau setiap permintaan mereka terhadap makanan remeh-temeh tidak dibantah lama kelamaan bila mereka lapar makanan remeh-temeh jua yang diminta dan didahulukan.

Bagi murid-murid yang tinggal di asrama, selain terdedah kepada makanan ringan, makanan remeh dan makanan rapu, makanan utama mereka adalah dari jenis yang dihidangkan di dewan makan asrama. Menu tunggal yang dihidangkan adalah satu masalah bagi mereka yang alah kepada makanan tertentu kecualilah ada kesangguppan untuk berlapar atau ambil mee segera.

×

Katering massa adalah makanan yang dimasak dalam kuantiti yang besar untuk sajian beratus orang. Isu membabitkan katering masa adalah:
1. Epidemiological data show that many outbreaks of food poisoning are caused by food produced in mass catering.
2. Large-scale catering operations are particularly hazardous because of the way the food is stored and handled.
3. Outbreaks can involve large numbers of people.
4. Persons fed by mass catering are often especially vulnerable - for instance children, the elderly and hospital patients, especially those who are immuno-compromised.


Orang dewasa bujang yang selalunya tidak menang tangan dengan rutin harian adalah jarang-jarang dapat menikmati masakan air tangan sendiri. Pilihan yang ada ialah makanan katering massa di warung dan restoran dan kekadang makanan segera.

Katering massa adalah persediaan makanan dalam kuantiti yang banyak dan berbagai-bagai jenis untuk sajian ratusan pengguna.

Kelebihan warung dan restoran adalah pelanggan boleh memilih waktu makan dan apa yang hendak dimakan berdasarkan bajet yang ada.

Aspek-aspek yang hendak diberikan perhatian tetapi kebanyakkannya berada di luar kawalan adalah:
1. Kebersihan
2. Kehalalan dan kebaikan
3. Kemasinan dan kemanisan
4. Kemasaman dan keminyakan.
5. Keselamatan makanan
6. Kandungan Nutrien
7. Penentuan harga

Selepas ada keluarga sendiri barulah seseorang itu dapat kerap merasai masakan dari air tangan isteri atau air tangan suami. Meskipun menunya agak terhad tetapi istimewanya masakan sendiri adalah pengambilan nutrien-nutrien yang baik-baik boleh ditingkatkan.

Memori tentang apa yang di makan adalah sukar luput dari ingatan seseorang. Ingatan yang kuat ke atas riwayat pemakanan ini boleh digunakan bagi mengesan penyakit berkaitan malnutrisi yang menggejala setelah beberapa tahun malnutrisi itu bermula.

Makan untuk hidup

Makna selapis bagi "makan untuk hidup" adalah makanan dan minuman yang diambil dalam kuantiti yang minimum tetapi cukup untuk meneruskan kehidupan yang tidak aktif atau lebih tepat kehidupan yang pasif: hanya melihat, menonton dan mendengar.

Apa yang penting bagi "makan untuk hidup" adalah kesinambungan makan dan bukan kesinambungan makanan seimbang dan sihat. Tujuan "makan untuk hidup" hanyalah untuk menghilangkan rasa lapar, dahaga dan menghindari kebuluran.

Dari sudut nutrisi, keperluan terhadap nutrisi sumber tenaga dan air adalah mengatasi keperluan lain-lain nutrien seperti protin, serat, vitamin dan mineral.

Contoh "makan untuk hidup" adalah hidangan yang termampu dihasilkan menerusi kais pagi makan pagi kais petang makan petang, makanan catuan, hidangan di pusat perlindungan bencana, dan makanan pengalas perut.

Dalam konteks bidalan pula "makan untuk hidup" adalah pengambilan makanan yang berteraskan prinsip kesederhanaan. Sederhana atau moderation dalam konteks makan adalah tidak melebihi had dan batas serta mengikut fakta nutrisi dan bukan kata hati.

Kesederhanaan makan adalah amalan yang baik yang dapat mengelak pengamalnya daripada terambil nutrien terutama dalam kuantiti yang berlebihan.

×

Nutrients can be divided into 2 categories:

1. Macronutrients
2. Micronutrients.
Macronutrients are those nutrients that the body needs in large amounts. These provide the body with energy (calories). Micronutrients are those nutrients that the body needs in smaller amounts.


Namun begitu dalam kesederhanaan juga ada darjah-darjah. Maksudnya makan secara sederhana tidak semestinya menepati kebaikan nutrisi. Ini kerana kebaikan nutrisi tidak ditentukan oleh kesederhanaan semata-mata. Aspek lain seperti kadar dan kepelbagaian nutrien adalah juga faktor penentu yang perlu diambil kira.

Berikut adalah 2 menu yang nampak sama tapi tak serupa, nampak sederhana tetapi berlainan darjah:

Menu1

2 keping roti yang diperbuat daripada tepung gandum putih dan di atasnya disapu dengan mentega dan di tabur dengan gula pasir. Minumannya adalah segelas teh wangi yang dimaniskan dengan susu pekat dan pencuci mulut adalah sagu dan sirap gula melaka.


Menu2

2 kekeping roti yang diperbuat daripada tepung bijirin penuh dan di atasnya disapu dengan mentega kacang dan ditabur dengan empingan-empingan badam. Minumannya adalah segelas teh yang ditambah susu segar dan pencuci mulut adalah potongan-potongan sebiji mangga masak ranum.


Pada pandangan mata kasar kedua-duanya nampak sama tetapi dari segi kebaikan nutrisi meskipun menu2 adalah sederhana seperti menu1 tetapi menu2 adalah lebih sempurna yakni ada kepelbagaian nurien. Lebih utama adalah meskipun sama dari segi berat namun menu2 adalah jauh lebih baik berbanding menu1.

×

What Is the Glycemic Index?

Glycemic index is a number. It gives you an idea about how fast your body converts the carbs in a food into glucose. Two foods with the same amount of carbohydrates can have different glycemic index numbers.

The smaller the number, the less impact the food has on your blood sugar.


Pakej Sihat

Persekitaran hari ini tidak sama dengan yang semalam. Cabaran kini tidak sama dengan cabaran lama. Kepasifan tidak mampu menerobosi persekitaran yang berubah dan cabaran yang berbeza. Upaya yang mampu mengharungi persekitaran dan cabaran semasa adalah kecergasan, kecerdasan dan kesihatan.

Pun begitu, yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang. Pakej yang perlu ada bagi mengoptimumkan upaya cergas, cerdas dan sihat adalah:

  • Diet seimbang dan berkhasiat.
  • Aktif fizikal, minda dan spiritual.
  • Pemaksimuman gaya hidup sihat.
  • Peminimuman gaya hidup sakit.

Kesemua senarai dalam pakej di atas adalah saling melengkapi satu sama lain yakni tidak bergantung kepada satu-satu nilai saja. Justeru tiada ruang untuk memilih mana yang disukai dan menolak mana yang tidak disukai. Dalam kata lain penerimaan pakej perlu menyeluruh dan seadanya.

Malnutrisi

Malnutrisi ada dua hujung ekstrem. Satu hujung adalah kekurangan zat dan hujung yang bertentangan adalah berlebihan zat. Sebelum ini masalah kekurangan zat adalah dikaitkan dengan kemunduran sementara obesiti dikaitkan dengan kemewahan.

Perubahan-perubahan yang melanda terutama pada sistem pemakanan adalah kini menjadi punca di mana kedua-dua malnutrisi ekstrem iaitu kurus dan obes berlaku serentak bukan saja di negara mundur malah negara membangun tidak terkecuali.

Kecukupan

Satu fakta yang tidak dapat dinafikan adalah perkaitan pemakanan dan kesihatan. Kurang makan boleh mendapat penyakit, terlebih makan pun boleh mendapat penyakit. Sebaliknya budaya pemakananan yang sihat mampu mencegah penyakit tidak berjangkit.

Kalau itulah hakikatnya, pertanyaan yang relevan adalah bagaimana hendak menentukan apa yang perlu dimakan dan apa yang tidak perlu, nutrien mana perlu diperbanyakkan dan nutrien mana yang perlu dikurangkan?


Nasi lemak bungkus

Katakanlah ada dua menu sarapan. Satu menu adalah sebungkus nasi lemak sebesar telapak tangan dan di atasnya diletakkan 5 ekor ikan bilis bersambal bersama sekeping buah mentimun yang dihiris nipis dan sepotong kecil telor rebus (sebiji telor dipotong kepada 6 bahagian).


Roti canai

Menu yang satu lagi adalah sekeping roti canai berukuran 15 sm yang dimakan bersama sepiring kuah dal kosong.

Pertanyaan seterusnya adalah: menu sarapan yang mana satu boleh dianggap cukup berkhasiat iaitu cukup tenaga dan lain-lain khasiat. Akhir sekali, bagaimana penentuan dibuat?

Kalau diikutkan logik akal, kecukupan sarapan di atas boleh ditentukan dengan sama ada ianya boleh mengenyangkan atau tidak. Kefahamannya ialah kalau perut belum terasa kenyang maknanya makan belum cukup sebaliknya kalau perut sudah terasa kenyang maknanya makan telah cukup.

Berdasarkan kefahaman tentang kenyang, bolehlah ia dijadikan kaedah dalam menentukan kecukupan sesuatu makanan. Dengan itu kalau sebungkus nasi lemak atau sekeping roti canai boleh mengenyangkan makanya bolehlah disimpulkan bahawa kedua-dua menu tersebut adalah dianggap mencukupi sebagai sarapan pagi.

Sungguhpun begitu kaedah kenyang bukanlah kaedah yang tepat dari sudut pandang nutrisi. Sebabnya adalah perasaan kenyang itu bukanlah petunjuk bahawa perut telah diisi cukup dengan nutrien-nutrien yang diperlukan.

Sebab-sebab lain adalah setiap individu memerlukan pelbagai nutrien-nutrien dalam jumlah dan kadar tertentu yang sesuai dengan umur, keaktifan dan sebagainya agar dapat terus cergas, cerdas dan sihat.

Panduan

Ikon Pinggan Pemakanan Sihat

Pemakanan berkhasiat dan sihat boleh dicapai jika dipandu oleh panduan pemakanan sihat dan bukan dipandu oleh selera yang sihat. Oleh itu makanlah ikut ketetapan dan bukan ikut kebiasaan.

Secara umumnya, panduan pemakanan sihat adalah tentang makanan yang perlu dilebihkan dan makanan yang perlu dikurangkan. Panduan haruslah ringkas, mudah difahami dan menarik agar dapat digunakan secara meluas.

Piramid

Bila makanan dikumpulankan mengikut nutrien-nutrien disusun secara menegak dengan meletakkan makanan yang perlu dimakan lebih paling bawah dan makanan yang perlu diminimumkan diletakkan paling atas dan makanan yang perlu disederhanakan diletakkan di tengah, jadilah susunan itu seperti sebuah piramid.


Piramain Makanan Malaysia

Ada banyak jenis piramid. Piramid yang paling lama adalah Piramid Giza di Mesir. Piramid yang ujud dalam khayalan adalah piramid terbang dan piramid paling popular adalah Piramid Makanan Sihat.


HealthyPlate USA

Last-Modified: Wed, 9 Dec 2020 07:45:00 GMT

Ulasan

Covid-19
Pandemik
Bahasa Malaysia
logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Solidariti, Solidariti, Solidariti

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Graf kumulatif mingguan Covid-19 global


Graf di atas adalah kes kumulatif mingguan COVID-19 global.


Musim panas yang baru berlalu gagal dimanfaatkan untuk melandaikan graf berkenaan.


Graf kumulatif mingguan bagi Brazil


graf kumulatif mingguan bagi India


Pun begitu India yang berada di tangga ke-2 dan Brazil di tangga ke-3 bagi jumlah kes positif global telah menampakkan perkembangan positif iaitu bergerak melepasi puncak tertinggi dan terus bergerak secara menurun.


Dalam masa yang sama, AS dan Eropah yang baru menghabiskan musim panas tanpa CMO/PKP tidak berkongsi perkembangan positif seperti mana yang dicapai di India dan Brazil sebaliknya graf mereka (AS dan Eropah) bergerak ke atas secara eksponen.


Graf kumulatif mingguan Eropah


Respons WHO berhubung peningkatan kes positif di Eropah adalah: "jangan putus asa, teruskan usaha kesihatan awam dan kekalkan "solidariti" × 3.


Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
Jumlah kes bagi Sabah dan Malaysia

Sabah Terus Mencatatkan Kes Positif Harian Tertinggi

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Negeri Sabah terus mencatatkan jumlah kes positif tertinggi iaitu 927 kes (74.8 peratus) pada 26 Oktober, 2020. Jumlah ini melonjak berikutan kes positif di Penjara Kepayan iaitu 439 kes.


Daripada jumlah tersebut, 30 kes adalah daripada kluster baharu iaitu Kluster Kapor.


Jumlah keseluruhan kes positif di Sabah setakat 26 Oktober, 2020 adalah sebanyak 12,745.


Berikutan dengan itu lebih banyak pengesanan kes secara aktif bakal dijalankan di negeri Sabah. Selain itu, mobilisasi petugas kesihatan dilaksanakan bagi membantu usaha saringan di lapangan dan juga rawatan perubatan.


Aspek logistik dan penghantaran sampel juga telah ditambah baik bagi membolehkan keputusan ujian RTK-Ag dan RT-PCR dapat diperoleh pada kadar lebih cepat.


Halaman Utama
Termometer inframerah

Kesan Negatif Penggunaan Termometer Inframerah

4 Ogos, 2020

Baca seterusnya

Termometer inframerah tanpa sentuh bukanlah alat penembak dan tidak memancarkan radiasi. Ia direkabentuk untuk mengesan dan menyerap isyarat sinaran inframerah dari permukaan kulit yang diubah menjadi isyarat elektrik.


Litar elektronik di dalam termometer ini memproses isyarat elektrik tersebut untukmenentukan suhu tubuh manusia yang diukur dan memaparkannya di skrin paparan. Oleh kerana termometer inframerah tidak memancarkan radiasi berbahaya, ianya selamat untuk digunakan.


Termometer berjenama

English
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Specific Neuronal Loci For Repairs of Damaged DNA Identified

Sunday, 28 March 2021

Baca seterusnya

Researchers at the 1National Institutes of Health (NIH) have discovered specific regions within the DNA of neurons that accumulate a certain type of damage (called single-strand breaks or SSBs).


Location of DNA repair inside the neuron cells

Imej 1. Sel-sel neuron berwarna jingga. DNA berwarna hijau dan proses pembaikan berwarna kuning.


This accumulation of SSBs appears to be unique to neurons, and it challenges what is generally understood about the cause of DNA damage and its potential implications in neurodegenerative diseases.


Because neurons require considerable amounts of oxygen to function properly, they are exposed to high levels of free radicals—toxic compounds that can damage DNA within cells.


Normally, this damage occurs randomly. However, in this study, damage within neurons was often found within specific regions of DNA called “enhancers” that control the activity of nearby genes.


Last-Modified: Sunday, 28 March 2021 22:04:33 GMT


Halaman Utama
Ubat-ubatan jenis NSAIDs

NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is warning that use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) around 20 weeks or later in pregnancy may cause rare but serious kidney problems in an unborn baby.


This can lead to low levels of amniotic fluid surrounding the baby and possible complications.


NSAIDs are commonly used to relieve pain and reduce fevers. They include medicines such as aspirin, ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib.


After around 20 weeks of pregnancy, the unborn babies’ kidneys produce most of the amniotic fluid, so kidney problems can lead to low levels of this fluid.


Amniotic fluid provides a protective cushion and helps the unborn babies’ lungs, digestive system, and muscles develop.


Although this safety concern is well known among certain medical specialties, we wanted to communicate our recommendations more widely to educate other health care professionals and pregnant women.


This issue affects all NSAIDs that are available by prescription and those that can be bought over-the-counter (OTC) without a prescription - CDC.


Halaman Utama: home
Vaksin dalam botolnya

Vaccine: Progress on COVAX

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

At present there are nine vaccines that are part of this dynamic portfolio; which is constantly being reviewed and optimised to ensure access to the best possible range of products.


Even now, discussions are ongoing with four more producers.


And a further nine vaccines are currently under evaluation for the longer term.

Investing in the COVAX Facility is the fastest way to end this pandemic and ensure a sustainable economic recovery.


Through the allocation framework, COVAX will ensure that low-, middle- and high-income countries all receive the vaccine in a timely way as soon as there is supply of a safe and effective vaccine.


The success of the COVAX Facility hinges not only on countries signing up to it, but also filling key funding gaps for both the research and development work and to support lower-income economies within the facility.


A number of vaccines are now in the final stage of clinical trials and we all hope we will have multiple successful candidates that are both safe and effective.


Our only way out of this pandemic is together.


Halaman Utama: home
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama: home
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.

To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.

Why it is important to wear a cloth face covering

Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).

Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.

Halaman Utama: home
Kuiz Baru

INFOMEDIKINII

Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:






Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:






Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:





Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT

Kuiz-24



Imej di atas adalah sebahagian daripada Sistem Solar. Kenyataan yang benar mengenai sistem ini adalah:






Kuiz-23

Sekiranya butang A, B dan C diklik sekali atau berulang-ulang kali, anda akan lihat susunan asal angka-angka itu bertukar kepada susunan yang baru dan tertentu.









Adapun kenyataan yang betul bagi setiap susunan-susunan baru itu adalah:





Kuiz-22

R-naught

R naught


R-naught adalah bilangan individu-individu yang bakal dijangkiti oleh satu kes positif. Kenyataan yang benar tentang R-naught adalah:





Last-Modified Friday, 5 March 2021 14:04:00 GMT

Statistik
COVID 19
Global (April 3):
130,329,376 kes(+)
Maut Sedunia:
2,839,716 kes
France:
4,802,463 kes(+)
India:
12,392,260 kes(+)
Brazil:
12,910,082 kes(+)
Amerika:
30,609,693 kes(+)
Diminati