Pandemik: WHO Sarankan Bersatu Untuk Selamatkan Harapan Yang Semakin Kelam

WHO logo WHO quoteWHO dan PBB


WHO adalah sebuah agensi cabang di bawah PBB. Ia mempromosikan piawaian kesihatan terbaik buat semua di serata dunia tanpa mengira bangsa, agama, gender, fahaman politik, status ekonomi dan sosial.


Bagi WHO, akses kepada penjagaan kesihatan yang baik dan termampu adalah hak asasi setiap individu.


Peranan WHO


WHO sentiasa ambil berat tentang keadaan kesihatan dan kesejahteraan warga global.


WHO menghubungkan pakar-pakar kesihatan dari seluruh dunia bagi menghasilkan bahan-bahan rujukan berkaitan isu-isu kesihatan global dan membuat saranan demi kebaikan semua.


Mereka juga membuat saranan yang berpiawaian lagi vital berhubung kesihatan awam dan ianya berlandaskan bukti-bukti saintifik terkini.


WHO menubuhkan Global Health Observatory untuk menyimpan maklumat-maklumat dari serata dunia bagi menghasilkan gambaran menyeluruh dan jelas tentang sesuatu penyakit: iaitu siapa penghidap, apa penyakitnya dan di mana mereka berada supaya dengan itu usaha-usaha bersasar dapat di sampaikan kepada golongan yang berisiko.


Hasilnya


Atas usaha WHO, warga dunia lebih cakna tentang udara yang selamat untuk pernafasan, air yang bersih untuk diminum, berat dan tinggi yang sesuai bagi kanak-kanak.


Atas usaha mereka jugalah dunia lebih mengabil berat tentang aspek pencegahan, diagnosis dan rawatan berbagai jenis penyakit dari Alzheimers hinggalah kepada Zika, iaitu dari A-Z.


Perhimpunan


Setiap tahun WHO akan mengadakan Perhimpunan Kesihatan Sedunia (WHA) iaitu dalam bulan Mei. Biasanya wakil-wakil daripada 194 negara-negara ahli akan hadir secara fizikal dalam perhimpunan tersebut.


Bagi tahun ini WHA telah diadakan pada 18-19 Mei 2020. Perhimpunan kali ke-73 (WHA73) ini telah dilangsungkan secara maya dan dipendekkan susulan dunia dilanda pandemik COVID-19.


Fokus utama perhimpunan pada kali ini adalah Covid-19. Memandangkan dunia sedang bergelut dengan wabak koronavirus makanya layaklah wabak penyakit berjangkit ini mengisi agenda teratas perhimpunan tersebut.


WHA73 telah mencapai satu resolusi secara konsensus iaitu: 'Pandemik COVID-19 perlukan komitmen penuh sedunia. Komitmen yang dimaksudkan adalah:


1. Usaha mengawal pandemik ini perlu sangat ditingkatkan.
2. Teknologi dan produk kesihatan esensial hendaklah di agih secara adil dan akses terhadapnya perlulah disaksamakan.
3. Cara mana negara-negara ahli termasuklah WHO itu sendiri dalam merespons wabak ini perlu dinilai secara komprehensif dan bebas.
4. Pandemik ini melahirkan satu seruan iaitu bersatu. Dengan bersatu maka wabak penyakit yang menular di seluruh dunia dapat ditentang secara lebih berkesan.


Statistik COVID-19


Jumlah kumulatif kes positif global: 5,515,109

Jumlah kematian di dunia: 346,632

Jumlah kumulatif kes AS: 1,592,599

Jumlah kematian AS: 95,863

Jumlah kumulatif kes Brazil:347,398

Jumlah kematian di Brazil: 22,103

Jumlah kumulatif di Rusia:353,427

Jumlah kematian di Rusia: 3,633


WHO dan pandemik


Covid-19 adalah satu ancaman terhadap kesihatan dan kesejahteraan setiap insan di atas planet ini. Justeru, respons terhadap wabak COVID-19 perlulah pantas, berselaras dan berlandaskan bukti-bukti saintifik.


WHO akan memantau dan menyelaras setiap respons dan langkah-langkah yang diambil dalam situasi pandemik.


Mereka juga akan menyelaras pencarian solusi saintifik yang dapat digunakan bagi mencegah, membendung dan merawat virus pandemik.


WHO akan memastikan semua produk kesihatan berkaitan pandemik diakses secara saksama.


Mereka akan mengumpul data dan memadankan bukti yang diperoleh daripada pakar-pakar dan saintis-saintis tersohor.


Mereka menawarkan khidmat nasihat dan bimbingan kepada mana-mana negara berdasarkan dan bersesuaian dengan situasi unik yang dialami di negara berkenaan.


WHO akan membantu melancarkan aliran rantaian bekalan dan pengagihan peralatan sama ada daripada PBB atau daripada negara2 ahli.


Mereka menyelaras beratus kajian dan ujian yang dilaksanakan secara bersepadu di serata dunia dalam misi mencari rawatan dan vaksin bagi COVID-19.


Ilmu pengetahuan adalah kuasa makanya WHO memacu perkongsian ilmu pengetahuan bagi berdepan dengan serangan maut koronavirus.


Bila dah ada ubat dan vaksin, WHO akan memimpin distribusi saksama komoditi berharga ini ke seluruh dunia supaya tiada pihak yang terpinggir.


Dan demi kebaikan generasi yang akan datang WHO berusaha keras bagi memastikan dunia melabur secukupnya dalam pengukuhan sistem kesihatan agar dengan itu wabak seterusnya dapat dihalang dengan adanya tahap kesiap siagaan yang optimum.


Limitasi


WHO hanya boleh memberikan cadangan dan saranan tentang langkah-langkah yang perlu diambil. Namun bila berdepan dengan jangkitan yang luar biasa, adalah terpulang kepada setiap negara untuk menetapkan respons yang terbaik dan bertindak mengikut keadaan.


Sesungguhnya pihak sekretariat tidak ada kuasa untuk menguatkuasakan apa2 tindakan ke atas mana2 negara ahli.


Akhirulkalam, berikut adalah ringkasan daripada ucapan penutupan WHA73 oleh Ketua Pengarah WHO iaitu Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus:


“COVID-19 telah merampas orang yang kita sayangi. Ia telah merobek nyawa dan kebiasaan-kebiasaan dalam kehidupan. Ia telah menggoncang asas-asas keduniaan. Ia semakin mengoyak fabrik kerjasama antarabangsa. Dalam masa yang sama pandemik ini mengingatkan kita iaitu meskipun kita berbeza namun kita adalah satu bangsa iaitu human race dan kita lebih kuat bila bersatu.”

Sumber rujukan: WHO


Last-Modified: Wednesday, 10 March 2021 17:09:07 GMT

Ulasan

Covid-19
Pandemik
Bahasa Malaysia
logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Solidariti, Solidariti, Solidariti

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Graf kumulatif mingguan Covid-19 global


Graf di atas adalah kes kumulatif mingguan COVID-19 global.


Musim panas yang baru berlalu gagal dimanfaatkan untuk melandaikan graf berkenaan.


Graf kumulatif mingguan bagi Brazil


graf kumulatif mingguan bagi India


Pun begitu India yang berada di tangga ke-2 dan Brazil di tangga ke-3 bagi jumlah kes positif global telah menampakkan perkembangan positif iaitu bergerak melepasi puncak tertinggi dan terus bergerak secara menurun.


Dalam masa yang sama, AS dan Eropah yang baru menghabiskan musim panas tanpa CMO/PKP tidak berkongsi perkembangan positif seperti mana yang dicapai di India dan Brazil sebaliknya graf mereka (AS dan Eropah) bergerak ke atas secara eksponen.


Graf kumulatif mingguan Eropah


Respons WHO berhubung peningkatan kes positif di Eropah adalah: "jangan putus asa, teruskan usaha kesihatan awam dan kekalkan "solidariti" × 3.


Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
Jumlah kes bagi Sabah dan Malaysia

Sabah Terus Mencatatkan Kes Positif Harian Tertinggi

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Negeri Sabah terus mencatatkan jumlah kes positif tertinggi iaitu 927 kes (74.8 peratus) pada 26 Oktober, 2020. Jumlah ini melonjak berikutan kes positif di Penjara Kepayan iaitu 439 kes.


Daripada jumlah tersebut, 30 kes adalah daripada kluster baharu iaitu Kluster Kapor.


Jumlah keseluruhan kes positif di Sabah setakat 26 Oktober, 2020 adalah sebanyak 12,745.


Berikutan dengan itu lebih banyak pengesanan kes secara aktif bakal dijalankan di negeri Sabah. Selain itu, mobilisasi petugas kesihatan dilaksanakan bagi membantu usaha saringan di lapangan dan juga rawatan perubatan.


Aspek logistik dan penghantaran sampel juga telah ditambah baik bagi membolehkan keputusan ujian RTK-Ag dan RT-PCR dapat diperoleh pada kadar lebih cepat.


Halaman Utama
Termometer inframerah

Kesan Negatif Penggunaan Termometer Inframerah

4 Ogos, 2020

Baca seterusnya

Termometer inframerah tanpa sentuh bukanlah alat penembak dan tidak memancarkan radiasi. Ia direkabentuk untuk mengesan dan menyerap isyarat sinaran inframerah dari permukaan kulit yang diubah menjadi isyarat elektrik.


Litar elektronik di dalam termometer ini memproses isyarat elektrik tersebut untukmenentukan suhu tubuh manusia yang diukur dan memaparkannya di skrin paparan. Oleh kerana termometer inframerah tidak memancarkan radiasi berbahaya, ianya selamat untuk digunakan.


Termometer berjenama

English
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Specific Neuronal Loci For Repairs of Damaged DNA Identified

Sunday, 28 March 2021

Baca seterusnya

Researchers at the 1National Institutes of Health (NIH) have discovered specific regions within the DNA of neurons that accumulate a certain type of damage (called single-strand breaks or SSBs).


Location of DNA repair inside the neuron cells

Imej 1. Sel-sel neuron berwarna jingga. DNA berwarna hijau dan proses pembaikan berwarna kuning.


This accumulation of SSBs appears to be unique to neurons, and it challenges what is generally understood about the cause of DNA damage and its potential implications in neurodegenerative diseases.


Because neurons require considerable amounts of oxygen to function properly, they are exposed to high levels of free radicals—toxic compounds that can damage DNA within cells.


Normally, this damage occurs randomly. However, in this study, damage within neurons was often found within specific regions of DNA called “enhancers” that control the activity of nearby genes.


Last-Modified: Sunday, 28 March 2021 22:04:33 GMT


Halaman Utama
Ubat-ubatan jenis NSAIDs

NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is warning that use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) around 20 weeks or later in pregnancy may cause rare but serious kidney problems in an unborn baby.


This can lead to low levels of amniotic fluid surrounding the baby and possible complications.


NSAIDs are commonly used to relieve pain and reduce fevers. They include medicines such as aspirin, ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib.


After around 20 weeks of pregnancy, the unborn babies’ kidneys produce most of the amniotic fluid, so kidney problems can lead to low levels of this fluid.


Amniotic fluid provides a protective cushion and helps the unborn babies’ lungs, digestive system, and muscles develop.


Although this safety concern is well known among certain medical specialties, we wanted to communicate our recommendations more widely to educate other health care professionals and pregnant women.


This issue affects all NSAIDs that are available by prescription and those that can be bought over-the-counter (OTC) without a prescription - CDC.


Halaman Utama: home
Vaksin dalam botolnya

Vaccine: Progress on COVAX

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

At present there are nine vaccines that are part of this dynamic portfolio; which is constantly being reviewed and optimised to ensure access to the best possible range of products.


Even now, discussions are ongoing with four more producers.


And a further nine vaccines are currently under evaluation for the longer term.

Investing in the COVAX Facility is the fastest way to end this pandemic and ensure a sustainable economic recovery.


Through the allocation framework, COVAX will ensure that low-, middle- and high-income countries all receive the vaccine in a timely way as soon as there is supply of a safe and effective vaccine.


The success of the COVAX Facility hinges not only on countries signing up to it, but also filling key funding gaps for both the research and development work and to support lower-income economies within the facility.


A number of vaccines are now in the final stage of clinical trials and we all hope we will have multiple successful candidates that are both safe and effective.


Our only way out of this pandemic is together.


Halaman Utama: home
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama: home
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.

To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.

Why it is important to wear a cloth face covering

Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).

Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.

Halaman Utama: home
Kuiz Baru

INFOMEDIKINII

Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT

Kuiz-24Imej di atas adalah sebahagian daripada Sistem Solar. Kenyataan yang benar mengenai sistem ini adalah:


Kuiz-23

Sekiranya butang A, B dan C diklik sekali atau berulang-ulang kali, anda akan lihat susunan asal angka-angka itu bertukar kepada susunan yang baru dan tertentu.

Adapun kenyataan yang betul bagi setiap susunan-susunan baru itu adalah:

Kuiz-22

R-naught

R naught


R-naught adalah bilangan individu-individu yang bakal dijangkiti oleh satu kes positif. Kenyataan yang benar tentang R-naught adalah:

Last-Modified Friday, 5 March 2021 14:04:00 GMT

Statistik
COVID 19
Global (April 3):
130,329,376 kes(+)
Maut Sedunia:
2,839,716 kes
France:
4,802,463 kes(+)
India:
12,392,260 kes(+)
Brazil:
12,910,082 kes(+)
Amerika:
30,609,693 kes(+)
Diminati