1.0. Fakta Umum:

Senarai nama ubat-ubatan adalah terlalu panjang makanya pengkelasan nama-nama ubat dapat memendekkan senarai dalam setiap kelas. Umumnya ubat boleh dikelas-kelaskan dengan bermacam-macam cara. Bagi tujuan memudahkan kefahaman terhadap maklumat yang bakal dikongsikan di sini, ia bolehlah dibahagikan kepada dua jenis iaitu ubat lokal/topikal dan sistemik.Ubat yang memasuki peredaran sistemik dan efeknya adalah menyeluruh.

Hakikat yang kadang-kadang diabaikan adalah tentang ketiadaan satu pun ubat yang dapat merawat berbagai-bagai jenis penyakit tetapi satu jenis penyakit mungkin dirawat dengan beberapa jenis ubat. Pengambilan bermacam-macam ubat tanpa justifikasi yang sewajarnya boleh digolongkan sebagai amalan polifarmasiMenggunakan beberapa jenis ubat dalam satu masa tanpa justifikasi yang sewajarnya.

Hasil dari penggunaan sesuatu ubat bergantung pada efek terapeutikHasil yang baik-baik dan dimahukan susulan dari penggunaan ubat ubat berkenaan. Untuk dapatkan efek ini, bahan aktif ubat perlu terlebih dahulu sampai pada sasarannya. Bagi ubat (formulasi) lokal/topikal, aspek penyampaian adalah mudah dan ringkas iaitu boleh disempurnakan dengan salapan, koyokan atau tampalan terus kepada bahagian yang disasarkan. Sungguhpun mudah dan ringkas, efek terapeutik rumusan topikal adalah terhad pada bahagian itu sahaja.

2.0 Ubat Sistemik

Kaedah penyampaian ubat sistemik adalah lebih rumit dan kompleks kerana ia tidak boleh dihantar terus kepada sasaran yang ditetapkan. Untuk ubat sistemik sampai kepada sasaran ia perlu diangkut dalam sistem peredaran sistemik. Makanya efek terapeutik formulasi sistemik adalah lebih luas yakni serata tubuh.

Cara mana ubat disampaikan dan laluan mana yang diikuti akan mempengaruhi kecepatan tindakan, ketersediaanbioBioavailability:Adalah kadar ubat dalam badan yang masih aktif setelah sebahagian daripadanya menjadi tidak aktif., intensiti dan tempoh keberkesanan sesuatu ubat. Berikut adalah laluan-laluan yang sesuai buat formulasi sistemik:


2.1. Laluan oral

Ubat yang diambil ikut mulut iaitu ubat oral adalah juga dikenali sebagai formulasi enteral. Ubat yang menggunakan laluan ini akan berdepan dengan dua halangan iaitu pencernaan usus dan metabolisma hati. Kesan negatif daripada metabolisma hati adalah efek laluan-pertamaEfek metabolisma hepar ke atas ubat yang masuk dari usus iaitu terjejasnya keaktifan ubat hepar. Kedua-dua halangan tersebut bakal merosotkan ketersedianbio ubat-ubat enteral.

Bila sebahagian daripada ubat oral menjadi tidak aktif dan hanya sebahagian saja yang terus aktif, untuk supaya efek terapeutik ubat oral adalah mencukupi, perlulah bagi saiz fizikal rumusan enteral diperbesarkan untuk mengimbangi kemerosotan ketersedianbio. Saiz ubat adalah penting kerana bukan saja ia boleh menentukan sama ada ubat diterima atau ditolak malah boleh mempengaruhi tahap kepatuhan terhadapnya.


2.2. Laluan Berjarum

Laluan ini melibatkan penggunaan jarum bagi menyuntik bahan berubat ke dalam otot (intraotot), lapisan subkutaneus (intrakutaneus) atau terus ke dalam vena (intravena). Laluan ini lebih dikenali sebagai laluan parenteralLaluan selain oral dan usus dan biasanya disuntik ke intraotot, intrakutaneus atau intravena. Menerusi laluan ini, ketersediaanbio ubat tidak diganggu oleh proses pencernaan dan efek laluan-pertama hepar seperti mana yang dialami oleh ubat enteral.

Kelemahan laluan ini adalah ketidakstabilan ubat cecair. Ini memerlukan ubat suntikan (bukan semua) dipersiapkan secara berperingkat-peringkat dalam keadaan bersih dan sucihama bila diperlukan. Lagipun visual jarum otomatik menggambarkan satu kenyerian. Penggunaan jarum membuatkan pihak penjaga yang tidak biasa melakukannya akan mudah gementar dan kekok terutama di waktu kecemasan.


Imej 1:

kit glukagon

Bayangan jarum sudah cukup untuk menimbulkan perasaan nyeri dan gementar namun perasaan tersebut boleh dirawat oleh bidalan ini: alah bisa tegal biasa.


2.3. Laluan Transdermal

Laluan transdermal melibatkan keupayaan bahan formulasi untuk menyerap masuk ke dalam lapisan kulit. Cara guna rumusan transdermal adalah hampir sama dengan cara guna formulasi topikal iaitu salapan, koyokkan atau tampalan. Bezanya adalah penggunaan bahan khas bagi membantu daya penyerapan ubat. Selain kesan sampingan pada kulit, kadar penyerapan yang tak menentu adalah faktor-faktor yang menghambat perluasan laluan ini.


2.4. Laluan Intrapulmonari

Laluan pulmonari (paru-paru) bukan saja mudah dicapai bagi penyampaian rumusan lokal, ia juga adalah laluan yang agak berkesan bagi ubat sistemik. Dua kelebihan laluan ini adalah kadar penyerapan yang pantas dan penggunaan dos yang kecil saja sudah mampu menghasilkan kesan terapeutik. Kelebihan ini membolehkan rumusan berlaluankan pulmonari menjadi pilihan yang berpotensi bagi menggantikan formulasi enteral dan parenteral.


2.5. Laluan Sublingual

Laluan sublingual (bawah lidah) digambarkan sebagai laluan bagi ubat serangan jantung dalam drama-drama di TV. Ia adalah laluan sesuai buat rumusan kardiovaskular, analgesik, sedatif, steroid dan peptida. Meskipun formulasi sublingual seolah-olah mengikuti laluan oral tetapi penyerapannya adalah terus ke dalam sistem peredaran sistemik dan dengan itu ketersediaanbio ubat sublingual tidak dimundurkan oleh metabolisma laluan-pertama hepar. Kalau ada kekurangan pun ianya adalah disebabkan oleh satu fakta iaitu: tidak banyak ubat yang tidak pahit.


2.6. Laluan Intranasal

Laluan intranasal bagi tujuan terapeutik dan rekreasi telah digunakan semenjak purbakala lagi. Kegunaan laluan ini bagi menyempurnakan rawatan lokal termasuk yang menggunakan peralatan adalah dikenali ramai lantaran ada dalam kalangan formulasi ini yang boleh dibeli terus di kaunter farmasi. Tidak cukup dengan peranan yang sedia ada, kebelakangan ini kaedah intranasal diasak pula agar ianya dapat jadi alternatif kepada kaedah parenteral.

Ilham di sebalik perluasan laluan intranasal boleh diagak sumber-sumbernya bila sejarah kokaina dan aromaterapi diimbau. Kokaina adalah asalnya digunakan sebagai ubat analgesikUbat pelega kesakitan oral. Bila tepung kokaina dilarut dan disuntik ke intravena, efek analgesiknya jadi lebih pantas dan lebih berintensiti berbanding efek analgesik yang terhasil dari kaedah klasik.

Selain efek analgesik, kokaina juga memberikan efek bonus iaitu euforiaKeriangan melampau biasanya efek sampingan dadah. Anehnya bila tepung kokaina
dinyengukSnorting: iaitu menyedut bahan bertepung seperti kokaina dengan bantuan straw agar bahan tadi masuk jauh ke dalam hidung. efek euforia dicapai lebih cepat.


Imej 2:

snorting

Straw yang diperbuat dari kertas atau wang kertas yang digulung dan digunakan bagi menyenguk dadah kokaina.


Aromaterapi mula berkembang pada tahun 1910. Ia menggunakan sapuan, urutan dan sedutan pati minyak asli untuk menghasilkan efek. Aromaterapi dipercayai dapat mengurangkan stres, mengendurkan ketegangan, membendung kerisauan, mengawal inflamasi dan mutakhir ini membantu melegakan simptom kesan sampingan kemoterapi (rawatan kanser).

Dua efek di atas iaitu euforia (kokaina) dan pengurangan simptom kerisauan (aromaterapi) adalah berkaitan dengan otak. Ini menunjukkan sengukan dan sedutan adalah laluan buat kokaina dan aroma memasuki otak. Efek anti-inflamasi aromaterapi pula menunjukkan bahan aktif pati minyak asli mampu menghasilkan efek terapeutik sistemik walhal ia hanya disapukan pada badan.

Kesimpulan daripada pemerhatian ke atas efek kokaina dan aromaterapi adalah:


  • Bahan aktif ubat boleh memasuki otak mengikut laluan intranasal.
  • Penyerapan bahan bertepung atau beraroma boleh berlaku dalam rongga hidung.
  • Sapuan atas kulit mampu menghasilkan efek sistemik.


Fakta-fakta yang memungkinkan hidung menjadi laluan bagi ubat sistemik tanpa mengalami kemerosotan ketersediaanbio adalah permukaan penyerapan yang luas, lapisan permukaan yang nipis, saluran vaskular yang banyak dan tiada efek laluan-pertama. Malah kedudukan hidung yang dekat dengan otak dan kedua-duanya dihubungi oleh saraf olfaktori adalah membolehkan ubat sedatif memasuki otak tanpa perlu melintasi sekatan darah-otakMembran separa telap yang memisahkan darah dan cecair otak.


3.0. Kaedah Penyampaian Intranasal

Kini berbagai pendekatan dan peralatan boleh digunakan bagi memasukkan ubat ke dalam rongga hidung. Cara mana ubat dimasukkan ke dalam rongga hidung adalah bergantung kepada sifat fizikal ubat iaitu samada ianya gas, cecair, gel, liposom Pundi mikro
pengangkut bahan
ke dalam
tisu
, butir-butir mikro atau bersifat serbuk. Kaedah-kaedah penyampaian yang praktikal adalah:

3.1 Sapu bagi ubat bergel.
3.2 Titis bagi ubat berair.
3.3 Sedut bagi ubat bergas.
3.4 Senguk dan sedut bagi ubat serbuk.
3.5 Pam penyembur bagi ubat serbuk atau ubat cecair.
3.6 Inhaler: udara bertekanan tinggi digunakan bagi menghasilkan kepulan-kepulan cecair berubat.
3.7 Penebula atau nebulizer: kuasa elektrik menukar cecair berubat menjadi kabut untuk diinhalasi.


Imej 3:

Pam Semburan Nasal

Nama-nama komponen-komponen yang terdapat pada alat penyembur intranasal.


Laluan intranasal biasanya digunakan bagi merawat asma, resdung, polip hidung, migrain, selesema, osteoporosis dan dos opiat berlebihan. Ia juga laluan mudah capai dan berkesan bagi oksitosin iaitu ubat pencetus pelahiran dan vaksinasi influenza. Penggunaan laluan intranasal akan terus berkembang selari dengan pertambahan minat terhadapnya dan dengan adanya penemuan-penemuan baru. Terbaru adalah produk intranasal bagi rawatan hipoglisemia.


4.0. Hipoglisemia

Paras gula dalam darah adalah distabilkan oleh hormon-hormon insulin dan glukagonGlukagon dibentuk
oleh rantaian 29
molekul asid amino
peptida: C153H225N43O49S
yang dirembeskan oleh organ pankreas. Insulin menurunkan paras gula darah sementara glukagon meransang hepar untuk membebaskan simpanan glukosa (glikogen) lalu menaikkan paras gula darah

Hipoglisemia berlaku bila paras gula menjadi terlalu rendah iaitu bawah dari paras 3.9 mmol/L. Punca bagi hipoglisemia adalah sama ada insulin yang berlebihan atau tidak cukup glukosa dalam badan.

Simptom-simptom hipoglisemia adalah keliru, peluh sejuk, berdebar-debar, terketar-ketar, pitam, sawan dan banyak lagi namun apa yang disebutkan sudah memadai untuk dapat mengenal pasti sama ada penghidap diabetes mengalami hipoglisemia atau simptom-simptom bagi lain-lain masalah.

Selalunya penghidap kencing manis T1DDiabetes
type 1
yang menggunakan suntikan insulin atau penghidap kencing manis jenis T2DType 2 diabetes atau diabetes mellitus yang menggunakan ubat antidiabetik oral adalah berisiko mendapat hipoglisemia. Hipoglisemia adalah satu kecemasan kerana boleh menyebabkan sawan, pengsan dan lebih dari itu adalah kemautan. Justeru hipoglisemia perlu diberikan rawatan kecemasan oleh pihak yang rapat dengan pesakit atau pihak penjaga.


4.1. Rawatan Hipoglisemia

Hipoglisemia boleh dirawat dengan minuman atau makanan yang mengandungi gula atau glukosa. Itupun kalau penghidapnya masih sedar. Bagi mangsa yang tidak sedarkan diri pilihan yang ada ialah sama ada panggil ambulan atau pergi ke klinik berdekatan. Bagi yang mampu memiliki ubat penyelamat iaitu glukagon, ia adalah rawatan khusus untuk hipoglisemia.


5.0. Kegunaan Glukagon

Glukagon adalah hormon yang dikeluarkan oleh organ pankreas dan berperanan bagi mengimbangi paras glukosa darah. Ada dua cara glukagon boleh digunakan iaitu cara suntikan dan cara semburan intranasal.


5.1. Glukagon Suntikan

Serbuk atau tepung glukagon perlu di campurkan terlebih dahulu dengan cecair pelarut secara suci hama dan sesudah itu diisi ke dalam picagari untuk disuntik ke dalam otot iaitu selepas sapuan spirit dilaksanakan.


Imej 4:

kit glukagon

Kit glukagon kaedah suntikan yang mengandungi botol ubat, picagari beserta jarum dan panduan mengguna.


Prosedur suntikan intraotot perlu menggunakan jarum suntikan yang jauh lebih panjang berbanding jarum yang digunakan untuk menyuntik insulin. Seperkara lagi jarum intraotot mesti dicucuk pada kedalaman yang bersesuaian dengan kedalaman otot.

Hasil yang positif banyak bergantung pada tindakan yang lancar dan bersistematik. Semua itu boleh dicapai dengan latihan yang mensasarkan perolehan keyakinan dan pembiasaan yang secukupnya.


5.2. Glukagon Intranasal

Adalah produk terbaru dalam rawatan kecemasan hipoglisemia.


Imej 5:

Pam Baqsimi

Pam penyembur intranasal bersama pelocok yang apabila ditekan akan mengeluarkan kepulan-kepulan tepung.


6.0. Produk Glukagon Jenama

Nama jenama bagi formulasi glukagon intranasal adalah Baqsimi. Baqsimi adalah formulasi glukagon dalam bentuk serbuk halus yang boleh dihantar jauh ke dalam hidung menggunakan kuasa semburan. Satu unit Baqsimi hanya mengandungi satu dos bahan aktif saja.

Bila berdepan situasi cemas, faktor masa adalah kritikal. Kelebihan Baqsimi adalah tiada keperluan awal bagi penyediaan dos yang rumit seperti glukagon parenteral. Lebih dari itu Baqsimi juga mudah dikendalikan oleh pihak penjaga. Penjaga hanya perlu memasukkan muncung pam ke hidung mangsa dan tekan pelococok pam hingga melepasi penanda bagi membebaskan kandungannya.

Meskipun menggunakan saluran intranasal, Baqsimi berupaya menaikkan paras gula darah yang setara dengan keupayaan glukagon jenis suntikan dan ianya dicapai dalam tempoh beberapa minit saja. Memandangkan adanya kanak-kanak dalam kalangan T1D, golongan ini juga dilibatkan dalam kajian klinikal glukagon intranasal dan hasilnya seperti yang diakui oleh FDAUS Food and Drug Administration adalah:"sesuai bagi kanak-kanak berusia 4 tahun dan lebih."


Imej:6

kit glukagon

Kit glukagon kaedah semburan: bekas penyimpan dan pam jenama Baqsimi yang terkandung tepung glukagon di dalamnya.


Kesan samping yang disenaraikan oleh pihak pengeluar adalah banyak berkaitan dengan penggunaan laluan intranasal itu sendiri iaitu loya, muntah, sakit kepala, mata berair, mata kemerah-merahan, gatal, iritasi hidung, iritasi kerongkong dan kongesi hidung.

Seperti selalunya, penerimaan atau penolakkan mana-mana produk baru banyak ditentukan oleh kuasa beli di pihak yang memerlukan produk berkenaan. Baqsimi adalah produk berpaten. Kos pemerolehan satu dos formulasi ini adalah sekitar US$281.00 je.


Imej 7:

Muncung Dalam Hidung

Cara meletakkan muncung alat semburan di dalam hidung supaya semburan terarah pada kawasan yang disasarkan.


Imej 8:

Semburan Dalam Hidung

Semburan menukar tepung glukagon menjadi kepulan bertepung yang akan terhambur dan terdampar pada tapak penyerapan.


7.0. Gambaran Mendatang

Laluan parenteral adalah mantap dari segi penyampaian dan perolehan efek terapeutik bagi ubat formulasi sistemik. Cumanya bayangan jarum adalah bayangan kenyerian. Meskipun ada cara mengurangkan kenyerian, bayangan yang sudah tertanam diminda itu adalah sukar dipadam.

Selama ini rawatan intranasal adalah dianggap sebagai rawatan topikal semata-mata. Anggapan ini bakal berubah susulan bertambahnya kepercayaan bahawa laluan ini adalah lebih praktikal, selesa, mudah dicapai dan paling penting mampu menyaingi efek terapeutik formulasi parentral.

Perluasan senarai formulari ubat intranasal seumpama Baqsimi akan menyaksikan lebih banyak formulasi terutamanya parentral memberi laluan -- mudah dan selesa -- buat rumusan sistemik laluan intranasal.Kemaskini: Mei 19, 2020Home🏠

Ulasan

Covid-19
Pandemik
Bahasa Malaysia
logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Solidariti, Solidariti, Solidariti

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Graf kumulatif mingguan Covid-19 global


Graf di atas adalah kes kumulatif mingguan COVID-19 global.


Musim panas yang baru berlalu gagal dimanfaatkan untuk melandaikan graf berkenaan.


Graf kumulatif mingguan bagi Brazil


graf kumulatif mingguan bagi India


Pun begitu India yang berada di tangga ke-2 dan Brazil di tangga ke-3 bagi jumlah kes positif global telah menampakkan perkembangan positif iaitu bergerak melepasi puncak tertinggi dan terus bergerak secara menurun.


Dalam masa yang sama, AS dan Eropah yang baru menghabiskan musim panas tanpa CMO/PKP tidak berkongsi perkembangan positif seperti mana yang dicapai di India dan Brazil sebaliknya graf mereka (AS dan Eropah) bergerak ke atas secara eksponen.


Graf kumulatif mingguan Eropah


Respons WHO berhubung peningkatan kes positif di Eropah adalah: "jangan putus asa, teruskan usaha kesihatan awam dan kekalkan "solidariti" × 3.


Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
Jumlah kes bagi Sabah dan Malaysia

Sabah Terus Mencatatkan Kes Positif Harian Tertinggi

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Negeri Sabah terus mencatatkan jumlah kes positif tertinggi iaitu 927 kes (74.8 peratus) pada 26 Oktober, 2020. Jumlah ini melonjak berikutan kes positif di Penjara Kepayan iaitu 439 kes.


Daripada jumlah tersebut, 30 kes adalah daripada kluster baharu iaitu Kluster Kapor.


Jumlah keseluruhan kes positif di Sabah setakat 26 Oktober, 2020 adalah sebanyak 12,745.


Berikutan dengan itu lebih banyak pengesanan kes secara aktif bakal dijalankan di negeri Sabah. Selain itu, mobilisasi petugas kesihatan dilaksanakan bagi membantu usaha saringan di lapangan dan juga rawatan perubatan.


Aspek logistik dan penghantaran sampel juga telah ditambah baik bagi membolehkan keputusan ujian RTK-Ag dan RT-PCR dapat diperoleh pada kadar lebih cepat.


Halaman Utama
Termometer inframerah

Kesan Negatif Penggunaan Termometer Inframerah

4 Ogos, 2020

Baca seterusnya

Termometer inframerah tanpa sentuh bukanlah alat penembak dan tidak memancarkan radiasi. Ia direkabentuk untuk mengesan dan menyerap isyarat sinaran inframerah dari permukaan kulit yang diubah menjadi isyarat elektrik.


Litar elektronik di dalam termometer ini memproses isyarat elektrik tersebut untukmenentukan suhu tubuh manusia yang diukur dan memaparkannya di skrin paparan. Oleh kerana termometer inframerah tidak memancarkan radiasi berbahaya, ianya selamat untuk digunakan.


Termometer berjenama

English
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Specific Neuronal Loci For Repairs of Damaged DNA Identified

Sunday, 28 March 2021

Baca seterusnya

Researchers at the 1National Institutes of Health (NIH) have discovered specific regions within the DNA of neurons that accumulate a certain type of damage (called single-strand breaks or SSBs).


Location of DNA repair inside the neuron cells

Imej 1. Sel-sel neuron berwarna jingga. DNA berwarna hijau dan proses pembaikan berwarna kuning.


This accumulation of SSBs appears to be unique to neurons, and it challenges what is generally understood about the cause of DNA damage and its potential implications in neurodegenerative diseases.


Because neurons require considerable amounts of oxygen to function properly, they are exposed to high levels of free radicals—toxic compounds that can damage DNA within cells.


Normally, this damage occurs randomly. However, in this study, damage within neurons was often found within specific regions of DNA called “enhancers” that control the activity of nearby genes.


Last-Modified: Sunday, 28 March 2021 22:04:33 GMT


Halaman Utama
Ubat-ubatan jenis NSAIDs

NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is warning that use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) around 20 weeks or later in pregnancy may cause rare but serious kidney problems in an unborn baby.


This can lead to low levels of amniotic fluid surrounding the baby and possible complications.


NSAIDs are commonly used to relieve pain and reduce fevers. They include medicines such as aspirin, ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib.


After around 20 weeks of pregnancy, the unborn babies’ kidneys produce most of the amniotic fluid, so kidney problems can lead to low levels of this fluid.


Amniotic fluid provides a protective cushion and helps the unborn babies’ lungs, digestive system, and muscles develop.


Although this safety concern is well known among certain medical specialties, we wanted to communicate our recommendations more widely to educate other health care professionals and pregnant women.


This issue affects all NSAIDs that are available by prescription and those that can be bought over-the-counter (OTC) without a prescription - CDC.


Halaman Utama: home
Vaksin dalam botolnya

Vaccine: Progress on COVAX

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

At present there are nine vaccines that are part of this dynamic portfolio; which is constantly being reviewed and optimised to ensure access to the best possible range of products.


Even now, discussions are ongoing with four more producers.


And a further nine vaccines are currently under evaluation for the longer term.

Investing in the COVAX Facility is the fastest way to end this pandemic and ensure a sustainable economic recovery.


Through the allocation framework, COVAX will ensure that low-, middle- and high-income countries all receive the vaccine in a timely way as soon as there is supply of a safe and effective vaccine.


The success of the COVAX Facility hinges not only on countries signing up to it, but also filling key funding gaps for both the research and development work and to support lower-income economies within the facility.


A number of vaccines are now in the final stage of clinical trials and we all hope we will have multiple successful candidates that are both safe and effective.


Our only way out of this pandemic is together.


Halaman Utama: home
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama: home
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.

To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.

Why it is important to wear a cloth face covering

Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).

Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.

Halaman Utama: home
Kuiz Baru

INFOMEDIKINII

Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT

Kuiz-24Imej di atas adalah sebahagian daripada Sistem Solar. Kenyataan yang benar mengenai sistem ini adalah:


Kuiz-23

Sekiranya butang A, B dan C diklik sekali atau berulang-ulang kali, anda akan lihat susunan asal angka-angka itu bertukar kepada susunan yang baru dan tertentu.

Adapun kenyataan yang betul bagi setiap susunan-susunan baru itu adalah:

Kuiz-22

R-naught

R naught


R-naught adalah bilangan individu-individu yang bakal dijangkiti oleh satu kes positif. Kenyataan yang benar tentang R-naught adalah:

Last-Modified Friday, 5 March 2021 14:04:00 GMT

Statistik
COVID 19
Global (April 3):
130,329,376 kes(+)
Maut Sedunia:
2,839,716 kes
France:
4,802,463 kes(+)
India:
12,392,260 kes(+)
Brazil:
12,910,082 kes(+)
Amerika:
30,609,693 kes(+)
Diminati