Kuiz Indeks Jisim Badan - BMI

Kuiz 31-33

Oleh: Infomedikini


Pada: 14 Jun 2022


Kuiz-36
BMI


Body Mass Index (BMI) adalah pengiraan yang menggunakan formula iaitu berat badan dibahagikan dengan ketinggian kuasa dua. Daripada senarai jawapan di bawah ini, yang mana satukah tidak boleh dikira dengan BMI?


Kuiz-35Pengiraan BMI dibuat semasa pemeriksaan kesihatan setelah ditawarkan suatu pekerjaan, bakal masuk asrama, sebelum mendaftar masuk institusi pendidikan dan banyak lagi termasuklah bagi mendapatkan lesen memandu kenderaan berat.

Katakanlah berat individu A adalah 90 paun dan tinggi beliau adalah 5’ 3”. Dengan menggunakan kalkulator BMI kirakan berapa nilainya dan kategorikan indeks jisim badan bagi individu ini

Kuiz-34Bila BMI individu dewasa adalah lebih rendah daripada angka 8.5 ia dikategorikan sebagai kurang berat badan atau kurus. Kurus tidak semestinya bantut. Bantut dikesan dengan carta tinggi mengikut umur (Imej-1). Bila ukuran tinggi seseorang itu terutamanya kanak-kanak adalah 2 sisihan piawai lebih rendah daripada median ia dikategorikan sebagai bantut. Kalau kurus boleh dicegah dan dirawat. Kenyataan yang benar bagi bantut adalah:


Carta tinggi dan berat ikut umur

Imej-1: Contoh carta tinggi kanak-kanak mengikut umur

Last-Modified: Teusday, 14 June 2022 15:01:38 GMT

Ulasan

Terbaru

⬅Tatal ke kiri

Covid-19
Pandemik

⬅Tatal ke kiri


Kuiz Baru
Kuiz-33

Imej janaan di bawah adalah menyerupai kerlipan bintang-bintang di langit. Bintang-bintang ini mengeluarkan kerlipan dalam berbagai warna (biru, putih, merah dll.) Kenyataan yang benar mengenai warna-warna bintang adalah:


Kerlipan Bintang

Last-Modified: Thursday 30 September 2021 18:00:09 GMT

Kuiz-32

Imej di bawah adalah mesin pemekat oksigen yang mampu memekatkan oksigen dalam udara di sekeliling. Sebelum gas oksigen pekat di salurkan kepada pengguna, ia akan terlebih dahulu dialirkan ke dalam bekas plastik berisi air (anak panah biru). Tujuan gas oksigen dialirkan ke dalam air adalah untuk:


Pemekat oksigen

Last-Modified: Jumaat 24 September 2021 18:00:09 GMT

Kuiz-31

Imej bawah ini menggambarkan molekul-molekul gas iaitu Nitrogen (N2), oksigen (O2), Argon (Arg), helium (He), wap air, dll. yang terdapat dalam udara ambien. Semua molekul-molekul yang bergerak secara rawak. Kenyataan yang benar tentang gas-gas berkenaan adalah:


Ar
H2O
He
CO2
O2
N2

Last-Modified: Thursday, 30 September 2021 18:00:09 GMT


Diminati