Kuiz Indeks Jisim Badan - BMI

Kuiz 34-36

Oleh: Infomedikini

Pada: 14 Jun 2022

Kuiz-36
BMI


Body Mass Index (BMI) adalah pengiraan yang menggunakan formula iaitu berat badan dibahagikan dengan ketinggian kuasa dua. Daripada senarai jawapan di bawah ini, yang mana satukah tidak boleh dikira dengan BMI?

Kuiz-35Pengiraan BMI dibuat semasa pemeriksaan kesihatan setelah ditawarkan suatu pekerjaan, bakal masuk asrama, sebelum mendaftar masuk institusi pendidikan dan banyak lagi termasuklah bagi mendapatkan lesen memandu kenderaan berat.

Katakanlah berat individu A adalah 90 paun dan tinggi beliau adalah 5’ 3”. Dengan menggunakan kalkulator BMI kirakan berapa nilainya dan kategorikan indeks jisim badan bagi individu ini

Kuiz-34Bila BMI individu dewasa adalah lebih rendah daripada angka 8.5 ia dikategorikan sebagai kurang berat badan atau kurus. Kurus tidak semestinya bantut. Bantut dikesan dengan carta tinggi mengikut umur (Imej-1). Bila ukuran tinggi seseorang itu terutamanya kanak-kanak adalah 2 sisihan piawai lebih rendah daripada median ia dikategorikan sebagai bantut. Kalau kurus boleh dicegah dan dirawat. Kenyataan yang benar bagi bantut adalah:

Carta tinggi dan berat ikut umur

Imej-1: Contoh carta tinggi kanak-kanak mengikut umur

Last-Modified: Wed, 21 Feb 2024 15:01:38 GMT

Ulasan

Terbaru

⬅Tatal ke kiri

AKAN DATANG

Animasi elektromagnetik dan fotoelektrik: artikel mengenai foton dan perubatan akan muncul tak lama lagi.

Efek Fotoelektrik

Oleh Infomedikini

Anod Katod - + Wayar Bateri Meter Amp Ulang

Animasi fotoelektrik

Animasi penjanaan X-ray

Oleh Infomedikini

Pecutan elektron Elektron Nukleus X-ray Ulang Maaf, browser anda tidak menyokong SVG
Covid-19
Pandemik

⬅Tatal ke kiri