Serius Nak Tahu Asal Usul Pandemik? Moh Baca Dan Simpulkan

Oleh: Infomedikini


dakah benar virus boleh dicipta di makmal? Soalan ini adalah rumit dan menduga akal untuk dijawab. Maklumat yang boleh dipercayai menyatakan bahawa kandungan dan urutan genetik virus adalah boleh diubah yang membawa maksud perubahan boleh dilakukan terhadap virus tetapi bukan bermakna virus baru boleh dihasilkan secara menggabungkan kesemua komponen-komponen asas virus. Contoh yang setara adalah bila enjin kereta diganti dengan enjin yang baru bukanlah bermakna kereta baru telah dihasilkan. Apa yang dihasilkan adalah kereta asal yang enjinnya telah menjalani modifikasi.

Modifikasi


Hasil daripada modifikasi komponen genetik virus adalah pembaharuan sifat luaran virus tetapi sifat-sifat dalaman virus tidak ikut berubah meskipun fizikal luarannya berjaya diubah. Contoh yang boleh membantu kefahaman di sini adalah tentang Adolf Hitler. Hitler bersikap seperti Hitler bukanlah terletak pada misai beliau tetapi terletak di dalam sanubari. Makanya meskipun Hitler boleh di klon namun nilai-nilai dalaman seperti perasaan, ihsan, empati, naluri dan emosi adalah aspek yang tidak boleh diklon dan berpindah milik.


Umumnya virus-virus korona nampak sama saja namun keupayaan setiap virus dalam menjana pandemik adalah tidak sama. Ini kerana sifat upaya pandemik setiap virus adalah sifat dalaman dan bukan sifat luaran. Makanya meskipun virus biasa-biasa boleh dimodifikasi menjadi serupa seperti virus pandemik namun keserupaan itu adalah terhad kepada sifat luaran dan bukan sifat dalaman. Dalam kata lain virus bukan pandemik tidak akan berubah menjadi virus berpotensi pandemik dengan hanya menukar sifat luaran virus yang biasa-biasa itu.


Pandemik global biasanya menular dengan pantas dan meluas. Kes yang dijangkiti biasanya boleh mencecah angka puluhan juta. Ini bermakna virus yang mampu menghasilkan pandemik global bukanlah virus yang biasa-biasa. Berikut adalah senarai beberapa pandemik global dan peristiwa-peristiwa besar yang berlaku dalam tempoh 2 dekad yang berlalu:


Tahun Peristiwa
1861 Perang Saudara Amerika
1889 Pandemik Flu
1914 Perang Dunia Pertama
1918 Pandemik Flu Sepanyol
1945-53 WW2/Perang Korea
1957 Flu Asian
1991 Perang Teluk 1
2003 SARS-1
2003-11 Perang Teluk 2
2009 Pandemik Flu Swine 2009
2011-20 Perang Teluk Kini
2019 SARS-2 atau COVID-19

Konspirasi?

Kronologi di atas menampakkan pandemik global telah lama berlaku secara berulang-ulang kali. Jelaslah bahawa pandemik global tiada kaitan dengan perbuatan sekumpulan manusia atau konspirasi mana-mana koalisi kuasa memandangkan pengetahuan tentang virus dan kejuruteraan genetik pada 2 dekad yang lalu adalah di peringkat paling asas.


Flu pandemic

Suasana Pandemik Flu 1918


Virus flu pandemik tahun 1918

Virus H1N1 penyebab pandemik flu 1918


Kini pandemik global datang lagi. Kuasa- kuasa besar hanya mampu menuding jari ke arah satu sama lain. Nampak macam serius tetapi di belakangnya hanyalah gimik politik dan percakaran mulut dalam kalangan kuasa-kuasa besar yang mahu menjaga kepentingan dan periuk nasi sendiri.


Bila sebut kaki bola ia ada kaitan dengan kegilaan bermain bola. Sementara kaki perang melihat peperangan adalah satu permainan. Kegilaan berperang secara berterusan bukanlah satu rahsia. Kegilaan ini mudah dirangsang meskipun atas justifikasi yang tak masuk akal.

Wabak Covid-19 adalah sangat serius dan kalau betullah ianya wabak buatan maka di situ ada justifikasi penuh untuk percakaran mulut yang berpanjangan ini bertukar jadi percakaran fizikal dan darah boleh dilihat tumpah merata-rata.


Nah! percakaran fizikal tidak berlaku bukan kerana para pakar sudah sedia maklum akan asal usul pandemik tetapi kuasa-kuasa besar sendiri teramat maklum iaitu tiada pihak atau koalisi yang berupaya menghasilkan virus-virus berpotensi pandemik.


Perang dan Pandemik


Memandangkan asal usul pandemik global belum di pastikan kebenarannya makanya pandangan dalam soal ini adalah terbuka luas. Bila saya tumpukan pandangan ke arah urutan peristiwa di atas apa yang menyerlah adalah pandemik global yang muncul secara berselang seli dengan peperangan seolah-olah ada kaitan antara peperangan dan kemunculan pandemik global.


Setakat ini belum ada kuasa-kuasa besar yang mengatakan mereka nampak akan adanya kaitan antara pandemik global dan pertumpahan darah. Mereka tidak nampak darah yang tumpah dan membasahi bumi mampu menjadi sumber bahan binaan buat virus melengkapkan struktur, menjadi aktif dan seterusnya menularkan penyakit.


Penyakit boleh dikategorikan kepada akut, kronik, berjangkit, tidak berjangkit dan lain-lain namun kategori berikut adalah sedikit berlainan:


  1. Sengaja: contohnya sengaja minum racun. Bahaya tetapi boleh dicegah 100%.
  2. Malang: termakan makanan basi lalu terkena sakit perut: Boleh dicegah tetapi tidak 100% namun boleh dirawat
  3. Cuai - bekerja dalam persekitaran berhabuk tetapi tidak pakai alat pelindung muka. Boleh dicegah. Kalau dibiarkan jadi kronik ia sukar sembuh sepenuhnya.
  4. Dugaan/ujian: denggi adalah bahaya tetapi boleh dicegah meskipun sukar.
  5. Balasan/hukuman:
    a) Hukuman setempat (Ebola, Zika) - Mudah menular dalam lokaliti tertentu, bahaya, vaksin dan rawatan sukar diperoleh.
    b) Hukuman universal: Pandemik Flu Sepanyol, Pandemik Flu Asia, Pandemik SARS dll. Menular merata-rata, sekali dalam tempoh puluhan tahun, pencegahan adalah sangat sukar, tiada vaksin dan ubat ketika wabak berada di puncak.

Ada banyak sebab peperangan meletus tetapi pencetusnya tidak banyak yang terkena waima serpihan-serpihannya. Sebaliknya warga dunia yang tidak berdosa yang sering terkena padahnya:


"Mereka ketakutan lalu bertempiaran mencari tempat berlindung. Mereka berkurung dalam kubu yang sempit dan tidak berani keluar walau sesaat. Kerosakan kolateral tidak terhingga. Banyak nyawa yang melayang dan jasad bergelimpangan. Hospital kehabisan katil, peralatan, ventilator dan ubat-ubatan. Makanan di catu dan ada yang kebuluran. Kebanyakan mereka hanya mampu menadah tangan ke arah langit."

Doa yang dipohon oleh mangsa yang dianiaya cepat menjadi kenyataan. Kenyataan itu sudah berada di depan mata. Pada sudut yang negatif ia tersangatlah terang hingga tidak perlu disuluh bahawasanya pandemik global adalah ubat pahit yang dikembalikan kepada kaki-kaki perang untuk mereka merasai kepahitannya. Pada sudut yang positif ia adalah peluang untuk dunia merasai apa yang dirasai oleh mereka yang tersepit dicelah-celah kaki perang.


Kalau itulah kebenarannya, pandemik yang ada ini bukanlah yang terakhir. Selagi penganiayaan, penindasan, genosid, kaki perang belum bertaubat dan darah tidak berdosa terus membasahi bumi, selagi itulah virus berpotensi pandemik global akan membawa mesej baru, peringatan baru dan pengajaran baru.


Wal Hasil...


Berbalik kepada pandemik semasa, sudah nampak semacam ada cahaya di hujung terowong bilamana mesej di bawah ini menular lebih pantas daripada Covid-19:


Tweet daripada encik Trump


Al-sedihnya, 2 minggu selepas cahaya dihujung terowong itu diviralkan ia tiba-tiba menjadi malap bila cahaya itu dikelamkan oleh tiupan angin antiklimaks:


"Trump Warns Iran of Heightened Retaliation for Any Attacks on U.S. Troops - The New York Times: April 1, 2020"

*Nota Kaki: Bila walhasil balik asal itu fasal tak hasil.


Last-Modified: Thursday, 11 March 2021 21:56:34 GMT

Ulasan

Covid-19
Pandemik
Bahasa Malaysia
logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Solidariti, Solidariti, Solidariti

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Graf kumulatif mingguan Covid-19 global


Graf di atas adalah kes kumulatif mingguan COVID-19 global.


Musim panas yang baru berlalu gagal dimanfaatkan untuk melandaikan graf berkenaan.


Graf kumulatif mingguan bagi Brazil


graf kumulatif mingguan bagi India


Pun begitu India yang berada di tangga ke-2 dan Brazil di tangga ke-3 bagi jumlah kes positif global telah menampakkan perkembangan positif iaitu bergerak melepasi puncak tertinggi dan terus bergerak secara menurun.


Dalam masa yang sama, AS dan Eropah yang baru menghabiskan musim panas tanpa CMO/PKP tidak berkongsi perkembangan positif seperti mana yang dicapai di India dan Brazil sebaliknya graf mereka (AS dan Eropah) bergerak ke atas secara eksponen.


Graf kumulatif mingguan Eropah


Respons WHO berhubung peningkatan kes positif di Eropah adalah: "jangan putus asa, teruskan usaha kesihatan awam dan kekalkan "solidariti" × 3.


Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
Jumlah kes bagi Sabah dan Malaysia

Sabah Terus Mencatatkan Kes Positif Harian Tertinggi

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Negeri Sabah terus mencatatkan jumlah kes positif tertinggi iaitu 927 kes (74.8 peratus) pada 26 Oktober, 2020. Jumlah ini melonjak berikutan kes positif di Penjara Kepayan iaitu 439 kes.


Daripada jumlah tersebut, 30 kes adalah daripada kluster baharu iaitu Kluster Kapor.


Jumlah keseluruhan kes positif di Sabah setakat 26 Oktober, 2020 adalah sebanyak 12,745.


Berikutan dengan itu lebih banyak pengesanan kes secara aktif bakal dijalankan di negeri Sabah. Selain itu, mobilisasi petugas kesihatan dilaksanakan bagi membantu usaha saringan di lapangan dan juga rawatan perubatan.


Aspek logistik dan penghantaran sampel juga telah ditambah baik bagi membolehkan keputusan ujian RTK-Ag dan RT-PCR dapat diperoleh pada kadar lebih cepat.


Halaman Utama
Termometer inframerah

Kesan Negatif Penggunaan Termometer Inframerah

4 Ogos, 2020

Baca seterusnya

Termometer inframerah tanpa sentuh bukanlah alat penembak dan tidak memancarkan radiasi. Ia direkabentuk untuk mengesan dan menyerap isyarat sinaran inframerah dari permukaan kulit yang diubah menjadi isyarat elektrik.


Litar elektronik di dalam termometer ini memproses isyarat elektrik tersebut untukmenentukan suhu tubuh manusia yang diukur dan memaparkannya di skrin paparan. Oleh kerana termometer inframerah tidak memancarkan radiasi berbahaya, ianya selamat untuk digunakan.


Termometer berjenama

English
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Specific Neuronal Loci For Repairs of Damaged DNA Identified

Sunday, 28 March 2021

Baca seterusnya

Researchers at the 1National Institutes of Health (NIH) have discovered specific regions within the DNA of neurons that accumulate a certain type of damage (called single-strand breaks or SSBs).


Location of DNA repair inside the neuron cells

Imej 1. Sel-sel neuron berwarna jingga. DNA berwarna hijau dan proses pembaikan berwarna kuning.


This accumulation of SSBs appears to be unique to neurons, and it challenges what is generally understood about the cause of DNA damage and its potential implications in neurodegenerative diseases.


Because neurons require considerable amounts of oxygen to function properly, they are exposed to high levels of free radicals—toxic compounds that can damage DNA within cells.


Normally, this damage occurs randomly. However, in this study, damage within neurons was often found within specific regions of DNA called “enhancers” that control the activity of nearby genes.


Last-Modified: Sunday, 28 March 2021 22:04:33 GMT


Halaman Utama
Ubat-ubatan jenis NSAIDs

NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is warning that use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) around 20 weeks or later in pregnancy may cause rare but serious kidney problems in an unborn baby.


This can lead to low levels of amniotic fluid surrounding the baby and possible complications.


NSAIDs are commonly used to relieve pain and reduce fevers. They include medicines such as aspirin, ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib.


After around 20 weeks of pregnancy, the unborn babies’ kidneys produce most of the amniotic fluid, so kidney problems can lead to low levels of this fluid.


Amniotic fluid provides a protective cushion and helps the unborn babies’ lungs, digestive system, and muscles develop.


Although this safety concern is well known among certain medical specialties, we wanted to communicate our recommendations more widely to educate other health care professionals and pregnant women.


This issue affects all NSAIDs that are available by prescription and those that can be bought over-the-counter (OTC) without a prescription - CDC.


Halaman Utama: home
Vaksin dalam botolnya

Vaccine: Progress on COVAX

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

At present there are nine vaccines that are part of this dynamic portfolio; which is constantly being reviewed and optimised to ensure access to the best possible range of products.


Even now, discussions are ongoing with four more producers.


And a further nine vaccines are currently under evaluation for the longer term.

Investing in the COVAX Facility is the fastest way to end this pandemic and ensure a sustainable economic recovery.


Through the allocation framework, COVAX will ensure that low-, middle- and high-income countries all receive the vaccine in a timely way as soon as there is supply of a safe and effective vaccine.


The success of the COVAX Facility hinges not only on countries signing up to it, but also filling key funding gaps for both the research and development work and to support lower-income economies within the facility.


A number of vaccines are now in the final stage of clinical trials and we all hope we will have multiple successful candidates that are both safe and effective.


Our only way out of this pandemic is together.


Halaman Utama: home
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama: home
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.

To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.

Why it is important to wear a cloth face covering

Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).

Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.

Halaman Utama: home
Kuiz Baru

INFOMEDIKINII

Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT

Kuiz-24Imej di atas adalah sebahagian daripada Sistem Solar. Kenyataan yang benar mengenai sistem ini adalah:


Kuiz-23

Sekiranya butang A, B dan C diklik sekali atau berulang-ulang kali, anda akan lihat susunan asal angka-angka itu bertukar kepada susunan yang baru dan tertentu.

Adapun kenyataan yang betul bagi setiap susunan-susunan baru itu adalah:

Kuiz-22

R-naught

R naught


R-naught adalah bilangan individu-individu yang bakal dijangkiti oleh satu kes positif. Kenyataan yang benar tentang R-naught adalah:

Last-Modified Friday, 5 March 2021 14:04:00 GMT

Statistik
COVID 19
Global (April 3):
130,329,376 kes(+)
Maut Sedunia:
2,839,716 kes
France:
4,802,463 kes(+)
India:
12,392,260 kes(+)
Brazil:
12,910,082 kes(+)
Amerika:
30,609,693 kes(+)
Diminati