Apa Maknanya Kepada Rakyat Bila Covid-19 Kini Adalah Sebuah Pandemik?

Oleh: Infomedikini


W
HO telah pada 11hb Mac, 2020 mengisytiharkan Covid-19 sebagai sebuah pandemik[klik] dan dengan itu epidemik Covid-19 telah berjaya menempah nama sebagai salah satu daripada pandemik yang pernah melanda bumi sebelum ini. Berikut adalah beberapa buah pandemik yang ada catatan sejarahnya.

Sejarah Pandemik Global:


Pandemik Black Death pada tahun 1331-1353 dengan jumlah fataliti dianggarkan sebanyak 75 juta.


Pandemik Plague Ketiga pada 1855 dengan jumlah fataliti dianggarkan sebanyak 10 juta.


Pandemik Kolera pada 1817 - 1975 dengan angka fataliti sebanyak puluhan juta.


Pandemik Tuberkulosis pada abad ke 20 sahaja telah meragut 100 juta nyawa.


Pandemik Spanish Flu pada 1818-1919 telah meragut 50 juta nyawa.


Pandemik Asian Flu pada 1957-58 dengan angka korban seramai 2 juta orang di serata dunia.


Pandemik Smallpox sebelum adanya program imunisasi telah meragut ratusan juta nyawa seantero dunia.


Dan banyak lagi.


Makna


Pandemik adalah keadaan di mana sebuah epidemik penyakit berjangkit yang berjaya menular daripada satu individu kepada individu yang lain secara meluas bukan saja dalam sesebuah negara malah di seantero dunia.


Sesungguhnya tidak ada apa yang berubah daripada segi virus penyebab wabak yang dikategorikan sebagai sebuah pandemik tetapi yang berubah ialah cara kita sebagai individu dan rakyat melihat dan memberikan reaksi terhadap wabak ini.


Paling utama adala kita dituntut untuk menjaga dan melindungi diri sendiri daripada dijangkiti agen wabak sebaik yang mampu agar dengan itu kita terhindar daripada menjadi sumber jangkitan kepada orang lain di sekeliling kita.


Kita juga dituntut untuk memberikan kerjasama penuh kepada pemerintah dengan mengikuti nasihat dan saranan serta patuh kepada peraturan dan undang-undang dengan dada yang lapang sepenuhnya bukan saja untuk kebaikan negara sendiri sahaja bahkan demi kebaikan semua negara di atas muka bumi.


Pandemik Di Luar China


Sementara itu, setakat ini terdapat 3 buah negara di luar Tanah Besar China yang mana jumlah jangkitan Covid-19 telah melepasi angka 5,000 dan mereka adalah Korea Selatan, Iran dan Itali:


Korea Selatan setakat 12 Mac 2020: 7869 jangkitan; 66 maut.

Iran setakat 12 Mac 2020: 9,000 jangkitan; 354 maut.

Itali setakat 12 Mac 2020: 12,462 jangkitan; 827 maut.


Persoalannya adalah apakah yang memungkinkan ketiga-tiga negara berkenaan seolah-olah mengikuti jejak langkah Wuhan dalam konteks penularan Covid-19?


Penulis berasakan jawapan bagi persoalan tersebut ada kaitannya dengan faktor-faktor virus 2019-nCoV, latitud atau kedudukan setiap negara pada garisan lintang bumi dan kedudukan pancaran matahari dari bulan Disember 2019 hingga Mac 2020.


Faktor Virus


Virus korona penyebab Covid-19 tidak tersebar dengan mudah di udara sebagaimana virus influenza namun virus korona tersebut masih boleh tersebar menerusi berbagai jenis kontak:


1. Kontak rapat iaitu keberadaan dalam jarak 1-3 meter daripada individu yang dijangkiti seperti tinggal serumah atau duduk bersebelahan dengan penular dalam rumah, bangunan majlis, acara dan upacara.

Kontak lansung seperti menyentuh pesakit atau tanpa sedar bersentuhan tangan dan bersentuhan pipi dengan penular.

Kontak perkakasan: contohnya adalah penggunaan meja makan dalam restoran piza Itali yang sebelumnya telah digunakan oleh individu yang terjangkit.

Kontak kasual iaitu berselisihan dengan pesakit pada bulan dan musim yang sesuai untuk virus disebarkan menerusi kontak kasual: Bulan yang sesuai adalah Januari, Februari dan Mac bagi hemisfera utara?


Virus boleh menular dengan efektif pada suhu persekitaran yang sesuai. Suhu di Wuhan yang dingin dek berada dalam musim sejuk pada hujung Disember, Januari dan Februari adalah sesuai untuk Covid-19 menular dan mengganas.


Jalur Covid-19


Jarak 3 negara tadi dari pusat pemula wabak iaitu Wuhan adalah tidak sama: Korea adalah jiran paling hampir, Iran adalah jiran yang agak jauh dan Itali adalah jiran yang paling jauh.


Peta taburan jangkitan Covid-19 di bawah ini menampakkan titik-titik merah yang menonjol iaitu di USA, Korea Selatan, Wuhan, Iran dan Itali berada dalam satu jaluran. Jaluran ini bolehlah dinamakan sebagai Jalur Covid-19 Dunia


Jalur COVID 19 dunia

Jalur COVID 19 dunia merentasi beberapa negara


Latitud


Berikut adalah latitud bagi kawasan yang teruk dilanda Covid-19:


Wuhan iaitu pusat pemula wabak terletak pada latitud 30o utara.


Seoul Korea Selatan iaitu jiran terdekat terletak pada kedudukan 38o utara.


Teheran Iran 36o utara.


Rome Itali 42o utara.


Tokyo Japan 36o utara.


Washington USA 48o utara.


Meskipun USA, Iran dan Itali berada jauh daripada Wuhan tetapi mereka masih berada dalam lingkungan latitud 30o-50o utara iaitu berada dalam Jalur Covid-19.


Ini menunjukkan negara-negara yang berada pada latitud yang hampir sama dengan latitud Wuhan adalah cenderung untuk menunjukkan wabak berskala seumpama Wuhan.


Oleh kerana Korea, Iran, USA dan Itali berada pada kedudukan geografi lebih ke utara daripada Wuhan maka suhu yang sesuai untuk penularan mendatangi mereka adalah lebih lambat daripada Wuhan. Makanya bila wabak di Wuhan sedang memuncak wabak di 4 negara tadi baru nak bermula dan bila wabak Wuhan berada di penghujung, mereka berempat itu baru nak memuncak.


Yang sedikit menghairankan adalah Rusia yang seolah-olah tidak memberikan ruang untuk gelombang Covid-19 melanda. Semua ini ada kaitan dengan suhu persekitaran. Rusia yang berada pada latitud 62o utara adalah terlalu jauh daripada Jalur Covid-19. Suhu dari Disember-Mac di negara berkenaan adalah terlalu sejuk untuk virus 2019-nCoV menular secara berkesan. Makanya Rusia hanya merekodkan beberapa kes saja.


Pancaran matahari


Pancaran matahari mempunyai banyak keistimewaan termasuklah pancaran lembayung ungunya yang dapat memusnahkan virus. Rekod menunjukkan pada 21 Disember 2019 pancaran matahari berada di kedudukan paling selatan dan keadaan ini dinamakan solstis musim panas selatan.


Bila pancaran matahari berada paling jauh daripada Wuhan pada 21 Desember 2019 ia memberikan Wuhan musim sejuk. Malangnya, musim sejuk tersebut adalah peluang terbaik bagi 2019-nCoV memulakan serangan tanpa ada ancaman letal daripada pancaran matahari yang pada ketika itu berada paling jauh daripada Wuhan.


Selepas 21 Disember pancaran matahari telah beransur-ansur bergerak ke utara iaitu menghampiri Wuhan. Bila pancaran matahari berada di ekuator dalam bulan Mac 2020 dan menjadikan suhu di Wuhan semakin menaik hingga menyukarkan virus untuk terus menular dan dengan itu penurunan kes dapat disaksikan dalam bulan Mac.


Cumanya bila Wuhan semakin panas susulan pancaran matahari berada di ekuator namun USA, Korea, Iran dan Itali yang berada di latitud lebih tinggi adalah masih lagi dingin dan situasi itu membolehkan Covid-19 memulakan gelombang kedua di negara-negara berkenaan.


Soalan tambahan


1. Kenapa Covid-19 lebih banyak dihidapi oleh golongan dewasa? Soalan ini boleh dijawab berdasarkan kajian epidemiologi. Kajian mendapati Covid-19 berjangkit menerusi makanan eksotik dan makan separa masak. Ia juga berjangkit di dalam pejabat, di tempat kerja bukan berupa pejabat, dalam perjumpaan sosial, dalam bilik mesyuarat, dalam upacara-upacara, majlis-majlis, hospital-hospital dan tempat-tempat awam. Kesemua yang disebutkan itu banyak kaitannya dengan orang dewasa.

2. Apakah negara-negara yang berada di luar garisan latitud 30o-50o utara yakni di luar Jalur Covid-19 tidak akan terkesan? Kalau apa yang ada setakat ini dijadikan panduan maka meskipun berlaku penularan tetapi skala yang bakal dialami sepatutnya jauh lebih kecil daripada apa yang ada di Wuhan.

3. Apa selepas ini? Ekuinoks yakni pancaran matahari berada tegak di atas kepala di ekuator akan hadir pada 20 Mac 2020. Ia dijangkakan bakal memusnahkan apa jua virus dan mikrob yang berlegar-legar di luar sana kecuali virus dan mikrob yang bersembunyi di dalam hutan-hutan konkrit yang berhawa dingin dan sedingin suhu di Wuhan pada musim sejuk.


Statistik Pandemik Covid-19


Jumlah Kumulatif Global


Jangkitan setakat 11/3/2020:


118,326 Sorry, your browser does not support inline SVG.

Maut setakat 11/3/2020:


4292 Sorry, your browser does not support inline SVG.

Risiko Pandemik


1. China: Risiko Sangat Tinggi
2. Asia: Risiko Sangat Tinggi
3. Global: Risiko Sangat Tinggi

China


Jangkitan (setakat 12 Mac 2020): 80,981

Maut (setakat 12 Mac 2020): 3,173


Luar China


Jangkitan (setakat 12/3/2020): 44,067

Maut (setakat 12/3/2020): 1440


Fakta Tambahan


1. Kementerian Kesihatan mengesahkan kes COVID-19 setakat 10 Mac 2020 adalah seramai 129 orang.

2. Itali meletakkan 16juta rakyatnya dalam situasi kuarantin.

3. Iklim di Iran adalah unik: meskipun musim panas bakal tiba namun tiupan angin sejuk dari Rusia mampu mengekalkan kedinginan seolah-olah mampu memanjangkan musim sejuk di situ.

4. Dalam kita memberikan tumpuan kepada Covid-19, jangan pula dilupakan isu yang tidak kurang pentingnya dalam bulan Mac iaitu pencegahan strok haba.


Last-Modified: Wednesday, 16 March 2021 20:56:34 GMT


Home🏠

Ulasan

Terbaru

⬅Tatal ke kiri

Covid-19
Pandemik

⬅Tatal ke kiri


Bahasa Malaysia
EURO 2020

EURO 2020 Budapest: Hungary catat sifar kes positif

4 Julai 2021

Baca seterusnya

EURO 2020 Budapest telah berlangsung selama 23 hari dengan stadium perlawanan dipenuhi oleh puluhan ribuan penonton.


Kes positif COVID-19 harian pada 3 Julai 2021 adalah sifar!


Angka COVID-19 Hungary pada 3 Julai 2021


Inilah pertama kali Hungary mencatatkan angka sifar dalam tempoh EURO 2020 berlangsung.


Halaman Utama
Tabung oksigen

Harga Isi Ulang Oksigen di Jakarta Naik Rp 3.000 - Rp 5.000 Per Tabung

2 Julai 2021

Baca seterusnya

JAKARTA, KOMPAS.com - Harga isi ulang oksigen melonjak Rp 3.000 hingga Rp 5.000 per tabung berbagai ukuran di salah satu sentra penjualan di Setiabudi, Jakarta Selatan.


Kenaikan harga terjadi sejak dua minggu lalu, menyusul lonjakan kasus COVID-19 di Ibu Kota. "Lonjakan pembelian isi ulang oksigen ini terjadi sejak dua minggu lalu," kata pengelola depot pengisian oksigen Krisna Okta Wira di Setiabudi, Jakarta Selatan, Jumat (2/7/2021), seperti dikutip Antara.


Adapun ukuran yang paling banyak diisi ulang oksigen, lanjut dia, di antaranya tabung ukuran satu meter kubik yang kini dihargai Rp 18.000 sekali isi ulang atau naik Rp 3.000 dari harga sebelumnya Rp 15.000.


Rata-rata kenaikan untuk tabung lainnya, lanjut dia, hingga mencapai Rp 5.000 per tabung.


Untuk pengisian oksigen untuk tabung paling kecil berukuran 0,5 meter kubik dihargai Rp 10.000, tabung ukuran 1,5 meter kubik mencapai Rp 25.000.


Sedangkan pengisian oksigen untuk tabung ukuran dua meter kubik mencapai Rp 30.000 dan tiga meter kubik mencapai Rp 40.000.


"Rata-rata yang isi ulang itu warga biasa untuk kebutuhan di rumah tapi ada juga dari Puskesmas," imbuhnya. Menurut dia, pada hari biasa pembeli yang rutin mengisi ulang oksigen tidak lebih dari 100 orang per hari.


Namun, sejak dua minggu lalu jumlah pembeli melonjak menjadi sekitar 200 orang per hari.


Ini sumbernya


Halaman Utama
Calitan naso-farinks

Sedikit tentang komplikasi calitan hidung

Selasa, 29 Jun 2021

Baca seterusnya

Calitan naso-farinks dan oro-farinks dilakukan seperti dalam imej di atas bagi mengampil sampel dan seterusnya diuji sama ada sampel tadi mengandungi virus COVID-19 atau sebaliknya


Semenjak pandemik ini bermula, beratus-ratus juta kali calitan hidung dan kerongkong telah dilakukan di serata dunia dan ini adalah komplikasi yang direkodkan.


1. Perdarahan hidung (epistaksis).
2. Alat calitan terpatah dan tertinggal di dalam hidung.
3. Kecederaan yang menjurus kepada kebocoran cecair serebrospinal.
4. Dislokasi sendi temporomandibular


Memandangkan banyak ujian calitan dilakukan setiap hari di serata dunia, insiden tentunya akan bertambah. Namum secara umumnya risiko komplikasi calitan orofarinks dan nasofarinks adalah amat rendah.


Halaman Utama
Vaksin COVID-19

COVID-19: Makna vaksinasi penuh

Selasa, 8 Jun 2021

Baca seterusnya

Vaksinasi adalah proses memasukkan vaksin ke dalam tubuh.


Vaksin adalah bahan yang apabila dimasukkan ke dalam tubuh akan berupaya merangsang produksi antibodi.


Vaksinasi penuh tercipta dua minggu selepas dos kedua bagi vaksin 2 dos atau selepas dos pertama bagi vaksin 1 dos.


Secara umumnya, vaksinasi penuh membolehkan penerimanya mengadaptasi semula kebanyakan norma-norma lama.


Dari sudut kesihatan, vaksin penuh bukan sahaja mengurangkan risiko baginya mendapat jangkitan malah sekiranya mendapat jangkitan, ia tidaklah begitu teruk.


Halaman Utama
Masjid di Jakarta

Indonesia Buat Ketetapan Tiada Mudik Lebaran Pada Tahun Ini

Friday, 16 April, 2021

Baca seterusnya

Jakarta, Kominfo - Satuan Tugas (Satgas) Penanganan Covid-19 menerbitkan Surat Edaran (SE) Nomor 13 Tahun 2021 tentang Peniadaan Mudik Hari Raya Idulfitri Tahun 1442 Hijriah dan Upaya Pengendalian Penyebaran Corona Virus Disease 2019 (Covid-19) Selama Bulan Suci Ramadan 1442 Hijriah.


Ketentuan yang tertuang dalam SE yang ditandatangani Ketua Satgas Doni Monardo pada tanggal 7 April 2021 ini berlaku mulai tanggal 6 hingga 17 Mei 2021.


“Surat Edaran ini berlaku efektif mulai tanggal 6 – 17 Mei 2021 dan akan ditinjau lebih lanjut sesuai dengan kebutuhan dan/atau dengan perkembangan terakhir di lapangan,” ujarnya dalam SE.


Ditegaskan Doni, pelanggaran terhadap SE ini akan dikenakan sanksi denda, sanksi sosial, kurungan dan/atau pidana sesuai dengan peraturan perundang-undangan.


Penerbitan SE ini dilatarbelakangi adanya potensi peningkatan mobilitas masyarakat pada bulan suci Ramadan dan Hari Raya Idulfitri tahun ini baik untuk kegiatan keagamaan, keluarga, maupun pariwisata yang memiliki risiko terhadap peningkatan laju penularan Covid-19Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
English
omicron   height=

First Confirmed Case of Omicron Variant Detected in the United States

2 December, 2021

Baca seterusnya

The California and San Francisco Departments of Public Health have confirmed that a recent case of COVID-19 among an individual in California was caused by the Omicron variant (B.1.1.529). The individual was a traveler who returned from South Africa on November 22, 2021. The individual had mild symptoms that are improving, is self-quarantining and has been since testing positive. All close contacts have been contacted and have tested negative.


Genomic sequencing was conducted at the University of California, San Francisco and the sequence was confirmed at CDC as being consistent with the Omicron variant. This will be the first confirmed case of COVID-19 caused by the Omicron variant detected in the United States


On November 26, 2021, the World Health Organization (WHO) classified a new variant, B.1.1.529, as a Variant of Concern and named it Omicron and on November 30, 2021, the United States also classified it as a Variant of Concern. CDC has been actively monitoring and preparing for this variant, and we will continue to work diligently with other U.S. and global public health and industry partners to learn more. Despite the detection of Omicron, Delta remains the predominant strain in the United States


The recent emergence of the Omicron variant (B.1.1.529) further emphasizes the importance of vaccination, boosters, and general prevention strategies needed to protect against COVID-19. Everyone 5 and older should get vaccinated and boosters are recommended for everyone 18 years and older


Halaman Utama
Ubat Ivermectin

Merck Statement on Ivermectin use During the COVID-19 Pandemic

2 Julai, 2021

Baca seterusnya

KENILWORTH, N.J., Feb. 4, 2021 – Merck (NYSE: MRK), known as MSD outside the United States and Canada, today affirmed its position regarding use of ivermectin during the COVID-19 pandemic. Company scientists continue to carefully examine the findings of all available and emerging studies of ivermectin for the treatment of COVID-19 for evidence of efficacy and safety. It is important to note that, to-date, our analysis has identified:


- No scientific basis for a potential therapeutic effect against COVID-19 from pre-clinical studies;
- No meaningful evidence for clinical activity or clinical efficacy in patients with COVID-19 disease, and;
- A concerning lack of safety data in the majority of studies.


We do not believe that the data available support the safety and efficacy of ivermectin beyond the doses and populations indicated in the regulatory agency-approved prescribing information.


Halaman Utama
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Malaysia will get 1,387,200 doses of vaccine provided by the COVAX Facility.

Teusday, 8 June 2021

Baca seterusnya

Malaysia received a second batch of COVID-19 vaccines on 21 May 2021, shipped via the COVAX Facility, a partnership between WHO, the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), Gavi, and UNICEF. This is another important step in the fight against the COVID-19 pandemic and supporting immunization efforts by the Government of Malaysia.


The Government of Malaysia through the Ministry of Health and Ministry of Science, Technology and Innovation has been working together with WHO and UNICEF to bring life-saving vaccines to Malaysia.


The 559 200 doses of Oxford/AstraZeneca vaccines that arrived follow the 21 April COVAX shipment of 268 800 doses to Kuala Lumpur, Malaysia.


In total, Malaysia has received 828,000 doses of the expected 1,387,200 doses of AstraZeneca vaccine provided by the COVAX Facility.

In total, Malaysia has received 828 000 doses of the expected 1 387 200 doses of Oxford/AstraZeneca vaccine provided by the COVAX Facility.


Halaman Utama
Sinovac vaccine

China Sinovac vaccine is 100% effective against severe COVID-19 infection?

Friday, 16 April 2021

Baca seterusnya

Bloomberg spoke to two experts about the vaccines, zeroing in on the Sinovac Biotech Ltd. shot, which has been the focus of a crisis in confidence after it posted efficacy levels of just above 50% in a final stage trial in Brazil -- the minimum required by leading global drug regulators.


According to Fiona Russell from the Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne and Paul Griffin, a professor from the University of Queensland in Brisbane:


1. For very mild disease, requiring no treatment the efficacy of Sinovac is about 50%.
2. For infections requiring some medical intervention, it’s about 84%.
3. For moderate-to-severe Covid cases, it’s 100%!


Conclusion: That’s what you expect from Covid vaccines -- higher efficacy against more severe infections and lower against milder ones. From what I can see, it looks like a very worthwhile vaccine.Halaman Utama
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.


Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.


To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.


Why it is important to wear a cloth face covering


Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).


Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.


Halaman Utama
Kuiz Baru
Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.


Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT


Diminati