Apa Maknanya Kepada Rakyat Bila Covid-19 Kini Adalah Sebuah Pandemik?

Oleh: Infomedikini


W
HO telah pada 11hb Mac, 2020 mengisytiharkan Covid-19 sebagai sebuah pandemik[klik] dan dengan itu epidemik Covid-19 telah berjaya menempah nama sebagai salah satu daripada pandemik yang pernah melanda bumi sebelum ini. Berikut adalah beberapa buah pandemik yang ada catatan sejarahnya.

Sejarah Pandemik Global:


Pandemik Black Death pada tahun 1331-1353 dengan jumlah fataliti dianggarkan sebanyak 75 juta.


Pandemik Plague Ketiga pada 1855 dengan jumlah fataliti dianggarkan sebanyak 10 juta.


Pandemik Kolera pada 1817 - 1975 dengan angka fataliti sebanyak puluhan juta.


Pandemik Tuberkulosis pada abad ke 20 sahaja telah meragut 100 juta nyawa.


Pandemik Spanish Flu pada 1818-1919 telah meragut 50 juta nyawa.


Pandemik Asian Flu pada 1957-58 dengan angka korban seramai 2 juta orang di serata dunia.


Pandemik Smallpox sebelum adanya program imunisasi telah meragut ratusan juta nyawa seantero dunia.


Dan banyak lagi.


Makna


Pandemik adalah keadaan di mana sebuah epidemik penyakit berjangkit yang berjaya menular daripada satu individu kepada individu yang lain secara meluas bukan saja dalam sesebuah negara malah di seantero dunia.


Sesungguhnya tidak ada apa yang berubah daripada segi virus penyebab wabak yang dikategorikan sebagai sebuah pandemik tetapi yang berubah ialah cara kita sebagai individu dan rakyat melihat dan memberikan reaksi terhadap wabak ini.


Paling utama adala kita dituntut untuk menjaga dan melindungi diri sendiri daripada dijangkiti agen wabak sebaik yang mampu agar dengan itu kita terhindar daripada menjadi sumber jangkitan kepada orang lain di sekeliling kita.


Kita juga dituntut untuk memberikan kerjasama penuh kepada pemerintah dengan mengikuti nasihat dan saranan serta patuh kepada peraturan dan undang-undang dengan dada yang lapang sepenuhnya bukan saja untuk kebaikan negara sendiri sahaja bahkan demi kebaikan semua negara di atas muka bumi.


Pandemik Di Luar China


Sementara itu, setakat ini terdapat 3 buah negara di luar Tanah Besar China yang mana jumlah jangkitan Covid-19 telah melepasi angka 5,000 dan mereka adalah Korea Selatan, Iran dan Itali:


Korea Selatan setakat 12 Mac 2020: 7869 jangkitan; 66 maut.

Iran setakat 12 Mac 2020: 9,000 jangkitan; 354 maut.

Itali setakat 12 Mac 2020: 12,462 jangkitan; 827 maut.


Persoalannya adalah apakah yang memungkinkan ketiga-tiga negara berkenaan seolah-olah mengikuti jejak langkah Wuhan dalam konteks penularan Covid-19?


Penulis berasakan jawapan bagi persoalan tersebut ada kaitannya dengan faktor-faktor virus 2019-nCoV, latitud atau kedudukan setiap negara pada garisan lintang bumi dan kedudukan pancaran matahari dari bulan Disember 2019 hingga Mac 2020.


Faktor Virus


Virus korona penyebab Covid-19 tidak tersebar dengan mudah di udara sebagaimana virus influenza namun virus korona tersebut masih boleh tersebar menerusi berbagai jenis kontak:


1. Kontak rapat iaitu keberadaan dalam jarak 1-3 meter daripada individu yang dijangkiti seperti tinggal serumah atau duduk bersebelahan dengan penular dalam rumah, bangunan majlis, acara dan upacara.

Kontak lansung seperti menyentuh pesakit atau tanpa sedar bersentuhan tangan dan bersentuhan pipi dengan penular.

Kontak perkakasan: contohnya adalah penggunaan meja makan dalam restoran piza Itali yang sebelumnya telah digunakan oleh individu yang terjangkit.

Kontak kasual iaitu berselisihan dengan pesakit pada bulan dan musim yang sesuai untuk virus disebarkan menerusi kontak kasual: Bulan yang sesuai adalah Januari, Februari dan Mac bagi hemisfera utara?


Virus boleh menular dengan efektif pada suhu persekitaran yang sesuai. Suhu di Wuhan yang dingin dek berada dalam musim sejuk pada hujung Disember, Januari dan Februari adalah sesuai untuk Covid-19 menular dan mengganas.


Jalur Covid-19


Jarak 3 negara tadi dari pusat pemula wabak iaitu Wuhan adalah tidak sama: Korea adalah jiran paling hampir, Iran adalah jiran yang agak jauh dan Itali adalah jiran yang paling jauh.


Peta taburan jangkitan Covid-19 di bawah ini menampakkan titik-titik merah yang menonjol iaitu di USA, Korea Selatan, Wuhan, Iran dan Itali berada dalam satu jaluran. Jaluran ini bolehlah dinamakan sebagai Jalur Covid-19 Dunia


Jalur COVID 19 dunia

Jalur COVID 19 dunia merentasi beberapa negara


Latitud


Berikut adalah latitud bagi kawasan yang teruk dilanda Covid-19:


Wuhan iaitu pusat pemula wabak terletak pada latitud 30o utara.


Seoul Korea Selatan iaitu jiran terdekat terletak pada kedudukan 38o utara.


Teheran Iran 36o utara.


Rome Itali 42o utara.


Tokyo Japan 36o utara.


Washington USA 48o utara.


Meskipun USA, Iran dan Itali berada jauh daripada Wuhan tetapi mereka masih berada dalam lingkungan latitud 30o-50o utara iaitu berada dalam Jalur Covid-19.


Ini menunjukkan negara-negara yang berada pada latitud yang hampir sama dengan latitud Wuhan adalah cenderung untuk menunjukkan wabak berskala seumpama Wuhan.


Oleh kerana Korea, Iran, USA dan Itali berada pada kedudukan geografi lebih ke utara daripada Wuhan maka suhu yang sesuai untuk penularan mendatangi mereka adalah lebih lambat daripada Wuhan. Makanya bila wabak di Wuhan sedang memuncak wabak di 4 negara tadi baru nak bermula dan bila wabak Wuhan berada di penghujung, mereka berempat itu baru nak memuncak.


Yang sedikit menghairankan adalah Rusia yang seolah-olah tidak memberikan ruang untuk gelombang Covid-19 melanda. Semua ini ada kaitan dengan suhu persekitaran. Rusia yang berada pada latitud 62o utara adalah terlalu jauh daripada Jalur Covid-19. Suhu dari Disember-Mac di negara berkenaan adalah terlalu sejuk untuk virus 2019-nCoV menular secara berkesan. Makanya Rusia hanya merekodkan beberapa kes saja.


Pancaran matahari


Pancaran matahari mempunyai banyak keistimewaan termasuklah pancaran lembayung ungunya yang dapat memusnahkan virus. Rekod menunjukkan pada 21 Disember 2019 pancaran matahari berada di kedudukan paling selatan dan keadaan ini dinamakan solstis musim panas selatan.


Bila pancaran matahari berada paling jauh daripada Wuhan pada 21 Desember 2019 ia memberikan Wuhan musim sejuk. Malangnya, musim sejuk tersebut adalah peluang terbaik bagi 2019-nCoV memulakan serangan tanpa ada ancaman letal daripada pancaran matahari yang pada ketika itu berada paling jauh daripada Wuhan.


Selepas 21 Disember pancaran matahari telah beransur-ansur bergerak ke utara iaitu menghampiri Wuhan. Bila pancaran matahari berada di ekuator dalam bulan Mac 2020 dan menjadikan suhu di Wuhan semakin menaik hingga menyukarkan virus untuk terus menular dan dengan itu penurunan kes dapat disaksikan dalam bulan Mac.


Cumanya bila Wuhan semakin panas susulan pancaran matahari berada di ekuator namun USA, Korea, Iran dan Itali yang berada di latitud lebih tinggi adalah masih lagi dingin dan situasi itu membolehkan Covid-19 memulakan gelombang kedua di negara-negara berkenaan.


Soalan tambahan


1. Kenapa Covid-19 lebih banyak dihidapi oleh golongan dewasa? Soalan ini boleh dijawab berdasarkan kajian epidemiologi. Kajian mendapati Covid-19 berjangkit menerusi makanan eksotik dan makan separa masak. Ia juga berjangkit di dalam pejabat, di tempat kerja bukan berupa pejabat, dalam perjumpaan sosial, dalam bilik mesyuarat, dalam upacara-upacara, majlis-majlis, hospital-hospital dan tempat-tempat awam. Kesemua yang disebutkan itu banyak kaitannya dengan orang dewasa.

2. Apakah negara-negara yang berada di luar garisan latitud 30o-50o utara yakni di luar Jalur Covid-19 tidak akan terkesan? Kalau apa yang ada setakat ini dijadikan panduan maka meskipun berlaku penularan tetapi skala yang bakal dialami sepatutnya jauh lebih kecil daripada apa yang ada di Wuhan.

3. Apa selepas ini? Ekuinoks yakni pancaran matahari berada tegak di atas kepala di ekuator akan hadir pada 20 Mac 2020. Ia dijangkakan bakal memusnahkan apa jua virus dan mikrob yang berlegar-legar di luar sana kecuali virus dan mikrob yang bersembunyi di dalam hutan-hutan konkrit yang berhawa dingin dan sedingin suhu di Wuhan pada musim sejuk.


Statistik Pandemik Covid-19


Jumlah Kumulatif Global


Jangkitan setakat 11/3/2020:


118,326 Sorry, your browser does not support inline SVG.

Maut setakat 11/3/2020:


4292 Sorry, your browser does not support inline SVG.

Risiko Pandemik


1. China: Risiko Sangat Tinggi
2. Asia: Risiko Sangat Tinggi
3. Global: Risiko Sangat Tinggi

China


Jangkitan (setakat 12 Mac 2020): 80,981

Maut (setakat 12 Mac 2020): 3,173


Luar China


Jangkitan (setakat 12/3/2020): 44,067

Maut (setakat 12/3/2020): 1440


Fakta Tambahan


1. Kementerian Kesihatan mengesahkan kes COVID-19 setakat 10 Mac 2020 adalah seramai 129 orang.

2. Itali meletakkan 16juta rakyatnya dalam situasi kuarantin.

3. Iklim di Iran adalah unik: meskipun musim panas bakal tiba namun tiupan angin sejuk dari Rusia mampu mengekalkan kedinginan seolah-olah mampu memanjangkan musim sejuk di situ.

4. Dalam kita memberikan tumpuan kepada Covid-19, jangan pula dilupakan isu yang tidak kurang pentingnya dalam bulan Mac iaitu pencegahan strok haba.


Last-Modified: Wednesday, 16 March 2021 20:56:34 GMT


Home🏠

Ulasan

Covid-19
Pandemik
Bahasa Malaysia
logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Solidariti, Solidariti, Solidariti

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Graf kumulatif mingguan Covid-19 global


Graf di atas adalah kes kumulatif mingguan COVID-19 global.


Musim panas yang baru berlalu gagal dimanfaatkan untuk melandaikan graf berkenaan.


Graf kumulatif mingguan bagi Brazil


graf kumulatif mingguan bagi India


Pun begitu India yang berada di tangga ke-2 dan Brazil di tangga ke-3 bagi jumlah kes positif global telah menampakkan perkembangan positif iaitu bergerak melepasi puncak tertinggi dan terus bergerak secara menurun.


Dalam masa yang sama, AS dan Eropah yang baru menghabiskan musim panas tanpa CMO/PKP tidak berkongsi perkembangan positif seperti mana yang dicapai di India dan Brazil sebaliknya graf mereka (AS dan Eropah) bergerak ke atas secara eksponen.


Graf kumulatif mingguan Eropah


Respons WHO berhubung peningkatan kes positif di Eropah adalah: "jangan putus asa, teruskan usaha kesihatan awam dan kekalkan "solidariti" × 3.


Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
Jumlah kes bagi Sabah dan Malaysia

Sabah Terus Mencatatkan Kes Positif Harian Tertinggi

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Negeri Sabah terus mencatatkan jumlah kes positif tertinggi iaitu 927 kes (74.8 peratus) pada 26 Oktober, 2020. Jumlah ini melonjak berikutan kes positif di Penjara Kepayan iaitu 439 kes.


Daripada jumlah tersebut, 30 kes adalah daripada kluster baharu iaitu Kluster Kapor.


Jumlah keseluruhan kes positif di Sabah setakat 26 Oktober, 2020 adalah sebanyak 12,745.


Berikutan dengan itu lebih banyak pengesanan kes secara aktif bakal dijalankan di negeri Sabah. Selain itu, mobilisasi petugas kesihatan dilaksanakan bagi membantu usaha saringan di lapangan dan juga rawatan perubatan.


Aspek logistik dan penghantaran sampel juga telah ditambah baik bagi membolehkan keputusan ujian RTK-Ag dan RT-PCR dapat diperoleh pada kadar lebih cepat.


Halaman Utama
Termometer inframerah

Kesan Negatif Penggunaan Termometer Inframerah

4 Ogos, 2020

Baca seterusnya

Termometer inframerah tanpa sentuh bukanlah alat penembak dan tidak memancarkan radiasi. Ia direkabentuk untuk mengesan dan menyerap isyarat sinaran inframerah dari permukaan kulit yang diubah menjadi isyarat elektrik.


Litar elektronik di dalam termometer ini memproses isyarat elektrik tersebut untukmenentukan suhu tubuh manusia yang diukur dan memaparkannya di skrin paparan. Oleh kerana termometer inframerah tidak memancarkan radiasi berbahaya, ianya selamat untuk digunakan.


Termometer berjenama

English
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Specific Neuronal Loci For Repairs of Damaged DNA Identified

Sunday, 28 March 2021

Baca seterusnya

Researchers at the 1National Institutes of Health (NIH) have discovered specific regions within the DNA of neurons that accumulate a certain type of damage (called single-strand breaks or SSBs).


Location of DNA repair inside the neuron cells

Imej 1. Sel-sel neuron berwarna jingga. DNA berwarna hijau dan proses pembaikan berwarna kuning.


This accumulation of SSBs appears to be unique to neurons, and it challenges what is generally understood about the cause of DNA damage and its potential implications in neurodegenerative diseases.


Because neurons require considerable amounts of oxygen to function properly, they are exposed to high levels of free radicals—toxic compounds that can damage DNA within cells.


Normally, this damage occurs randomly. However, in this study, damage within neurons was often found within specific regions of DNA called “enhancers” that control the activity of nearby genes.


Last-Modified: Sunday, 28 March 2021 22:04:33 GMT


Halaman Utama
Ubat-ubatan jenis NSAIDs

NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is warning that use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) around 20 weeks or later in pregnancy may cause rare but serious kidney problems in an unborn baby.


This can lead to low levels of amniotic fluid surrounding the baby and possible complications.


NSAIDs are commonly used to relieve pain and reduce fevers. They include medicines such as aspirin, ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib.


After around 20 weeks of pregnancy, the unborn babies’ kidneys produce most of the amniotic fluid, so kidney problems can lead to low levels of this fluid.


Amniotic fluid provides a protective cushion and helps the unborn babies’ lungs, digestive system, and muscles develop.


Although this safety concern is well known among certain medical specialties, we wanted to communicate our recommendations more widely to educate other health care professionals and pregnant women.


This issue affects all NSAIDs that are available by prescription and those that can be bought over-the-counter (OTC) without a prescription - CDC.


Halaman Utama: home
Vaksin dalam botolnya

Vaccine: Progress on COVAX

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

At present there are nine vaccines that are part of this dynamic portfolio; which is constantly being reviewed and optimised to ensure access to the best possible range of products.


Even now, discussions are ongoing with four more producers.


And a further nine vaccines are currently under evaluation for the longer term.

Investing in the COVAX Facility is the fastest way to end this pandemic and ensure a sustainable economic recovery.


Through the allocation framework, COVAX will ensure that low-, middle- and high-income countries all receive the vaccine in a timely way as soon as there is supply of a safe and effective vaccine.


The success of the COVAX Facility hinges not only on countries signing up to it, but also filling key funding gaps for both the research and development work and to support lower-income economies within the facility.


A number of vaccines are now in the final stage of clinical trials and we all hope we will have multiple successful candidates that are both safe and effective.


Our only way out of this pandemic is together.


Halaman Utama: home
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama: home
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.

To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.

Why it is important to wear a cloth face covering

Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).

Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.

Halaman Utama: home
Kuiz Baru

INFOMEDIKINII

Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT

Kuiz-24Imej di atas adalah sebahagian daripada Sistem Solar. Kenyataan yang benar mengenai sistem ini adalah:


Kuiz-23

Sekiranya butang A, B dan C diklik sekali atau berulang-ulang kali, anda akan lihat susunan asal angka-angka itu bertukar kepada susunan yang baru dan tertentu.

Adapun kenyataan yang betul bagi setiap susunan-susunan baru itu adalah:

Kuiz-22

R-naught

R naught


R-naught adalah bilangan individu-individu yang bakal dijangkiti oleh satu kes positif. Kenyataan yang benar tentang R-naught adalah:

Last-Modified Friday, 5 March 2021 14:04:00 GMT

Statistik
COVID 19
Global (April 3):
130,329,376 kes(+)
Maut Sedunia:
2,839,716 kes
France:
4,802,463 kes(+)
India:
12,392,260 kes(+)
Brazil:
12,910,082 kes(+)
Amerika:
30,609,693 kes(+)
Diminati