Fenomena Tak Berapa Nak Baru

Ada dua jenis iklim yang memberikan impak besar yang berlaku pada saban tahun iaitu musim kemarau yang melanda di awal tahun dan musim tersebut pada tahun ini sudahpun berlalu sementara musim yang satu lagi adalah musim tengkujuh yang bakal datang ia itu pada penghujung tahun ini nanti.


Dari bulan Mei hingga Oktober, satu lagi musim akan berlangsung. Ianya bukanlah musim durian tetapi 'musim jerebu'. Musim jerebu mula meninggalkan impak besar bermula pada sekitar awal tahun 2000 dan semenjak daripada itu ia terus berulang dan berulang saban tahun hinggakan ianya layak dikategorikan sebagai satu fenomena yang tetap.


Jerebu di KL

Jerebu

Jerebu adalah udara yang dicemari oleh gas-gas dan jirim-jirim berpartikel yang sangat halus -- ada antaranya yang berukuran kurang daripada 2.5 mikron. Partikel-partikel jerubu adalah penghalang dan pembias pancaran matahari. Ini menimbulkan suasana seolah-olah berasap, kelam dan redup.


Ada beberapa fenomena lain yang menyerupai jerebu iaitu kabut, kabus, asbut dan vog. Meskipun nampak sama namun setiap satu dapat di beza-bezakan berdasarkan kandungan gas, jenis partikel, impak hujan dan kesan daripada pancaran matahari.


Kabut dan kabus adalah dicirikan sebagai kehadiran kepulan-kepulan wap air dalam udara dan dalam kuantiti yang cukup bakal memendekkan jarak penglihatan. Namun secara umumnya jarak penglihatan kabus adalah lebih teruk berbanding kabut.


Kabut terbentuk semasa hujan

Kabut boleh dihasilkan di dalam rumah bilamana air panas yang bertakung dalam besen mandi terkena udara sejuk maka terhasillah kepulan-kepulan wap iaitu kabut.


Kuantiti atau ketebalan kabut dan kabus akan bertambah bila terkena hujan sedangkan haba dari matahari yang mula terbit akan mengurangkan ketebalan atau menghilangkan kabut dan kabus.


Cahaya dari lampu kereta suasana berkabus

Asbut adalah udara yang tercemar seperti jerebu cumanya gas ozon sekunder paras rendah dalam asbut membezakannya dengan jerebu.


Udara berasbut (kiri) dan biasa (kanan)

Vog adalah udara yang dicemari oleh aerosol yang terbentuk hasil gabungan daripada muntahan gunung berapi dan udara. Pancaran matahari tidak memberi kesan terhadap kuantiti jerebu, asbut dan vog. Sementara hujan akan mengurangkan jerebu dan vog.


Udara diselubungi oleh vog

Punca-punca jerebu

Punca utama jerebu di kawasan perindustrian dan kawasan pertanian adalah tidak sama. Asap yang dihasilkan di kawasan perindustrian adalah bersumberkan bahan bakar fosil sedangkan asap di kawasan pertanian adalah hasil dari pembakaran semak, belukar dan hutan.


Jerebu boleh memasuki rumah sebagai tetamu yang tidak diundang. Pun begitu ada juga jerebu yang berpunca dari kegiatan-kegiatan di dalam rumah itu sendiri yang menghasilkan habuk, debu, serat dan asap.


Sesungguhnya bahan pencemar udara seperti asap dan jelaga yang terhasil dari nyalaan dapur gas dan dapur kayu akan memburukkan lagi kualiti udara dalam rumah kalaulah udara dalam rumah itu telah tersedia di cemari oleh jerebu.


Ukuran kualiti udara

Intensiti jerebu dan kualiti udara diukur sebagai indeks pencemaran udara atau singkatannya adalah IPU. Skala IPU adalah tahap kualiti udara yakni kadar bahan pencemar di dalamnya. IPU yang rendah menggambarkan kualiti udara yang baik sementara IPU yang tinggi adalah gambaran bagi kualiti udara yang teruk.


Skala IPU Status Kualiti Udara
0-50 Baik
50-100 Sederhana
100-200 Tidak Sihat
200-300 Sangat Tidak Sihat
300-500 Berbahaya
Melebihi 500 Emergensi

Kesan dan kesusahan

Kabut dan kabus bukanlah fenomena alam yang menyusahkan dan tidak pula memberi kesan terhadap kesihatan kecuali sedikit peningkatan risiko terbabas ketika pemanduan.


Sedangkan jerebu, asbut dan vog mampu menimbulkan masalah yang besar. Selain risiko berkaitan pandangan yang terhalang, jerebu, asbut dan vog juga mampu memberi kesan negatif terhadap beberapa sektor termasuklah kesihatan.


Realiti

Asbut dan vog bukanlah pencemaran udara yang biasa melanda berbanding jerebu yang pi mai-pi mai saban tahun. Selalunya musim jerebu melanda berbetulan dengan kehadiran titik-titik panas lokal dan serantau.


Ini menunjukkan bahawa jerebu adalah berpunca dari asap yang terhasil dari aktiviti pertanian yang tidak ikut kaedah mesra alam dan tiupan angin mampu menjadikan jerebu sebagai fenomena rentas wilayah dan mungkin rentas benua jua.


Perlindungan

Pendekatan paling efektif bagi mengelak terhidu udara berjerubu adalah bergerak keluar dari kawasan yang terkesan. Kalau itu tidak realistik, kaedah berkurung dalam rumah yang bebas pencemaran dari dalam dan kalis pencemaran dari luar boleh mengurangkan pendedahan terhadap jerebu dan seterusnya mengurangkan kesan jerebu terhadap kesihatan.


Sekiranya perlu berada di luar rumah, ada beberapa alat yang dapat menapis jirim-jirim partikel yang terdapat dalam jerebu atau udara yang tercemar. Dengan memakai alat-alat sebegini, udara yang disedut adalah lebih bersih berbanding udara yang tidak bertapis.


Jenis-jenis alat

Paling berkesan adalah sungkup respirator. Ia mampu menapis lebih daripada 95% jirim-jirim partikel termasuklah partikel yang berminyak. Partikel-partikel jerebu akan ditapis oleh penapis khas yang diletakkan di dalam katrij. Sungkup jenis ini juga dipasang injap bagi memudahkan pernafasan. Cumanya faktor harga adalah halangan untuk ianya dimiliki.


Sungkup respirator

Sungkup N95 mampu menapis sehingga 90-95% jirim-jirim partikel tetapi partikel yang tidak berminyak sahaja. Penapisan berlangsung menerusi dinding sungkup dan bukan menggunakan katrij khas. Ia juga tidak dipasang injap untuk pernafasan makanya pengguna yang tidak biasa menggunakan sungkup N95 akan terasa sukar untuk bernafas. Apapun dari segi kos ia adalah lebih dimampui berbanding sungkup respirator.


Sungkup muka N95

Selain daripada 2 sungkup di atas, ada beberapa sungkup lain yang mana keberkesananannya adalah kurang daripada 70%. Namun ibarat 'tiada rotan akar juga ada gunanya' sungkup yang lain ini boleh dianggap lebih baik berbanding tidak pakai sungkup sama sekali.


Sungkup bedah 3 lapis adalah terdiri daripada lapisan tengah, lapisan luar dan lapisan dalam. Lapisan yang di tengah adalah lapisan penapis sementara lapisan luar dan dalam hanya berfungsi sebagai pengkalis air sahaja.


Sungkup bedah tidaklah efektif bagi menapis udara berjerubu. Sungguhpun begitu ia lebih baik daripada penggunaan sapu tangan sebagai sungkup. Selain keselesaan dan senang bernafas, sungkup ini boleh didapatkan di semua farmasi.

'Tiada rotan akar berguna': Sungkup bedah 3 lapis

Meskipun sungkup kain tidak dapat menapis jirim-jirim partikel sebaik sungkup-sungkup yang di atas, setidak-tidaknya ia masih mampu menghalang habuk dan debu yang bersaiz besar yang boleh memberikan masalah kepada rongga hidung dan kerongkong.


'Tiada rotan akar berguna': Sungkup muka guna kain

Pi mai-pi mai

Jerebu yang pada satu ketika cecah IPU melebihi 300 di Bumi Kenyalang sudah pun menipis. Ini di buktikan dengan pandangan mata kasar iaitu langit yang lebih cerah, bilangan titik panas yang berkurangan dan bacaan IPU yang skalanya kian menurun.


Namun catatan-catatan lama menunjukkan bahawa musim jerebu adalah dari Mei hingga Oktober. Dalam kata lain, selagi bulan Oktober tidak dilepasi, bila jerebu pi ia masih berkemungkinan akan mai semula.Kemaskini: July 22, 2020


Home🏠

Ulasan

Covid-19
Pandemik
Bahasa Malaysia
logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Solidariti, Solidariti, Solidariti

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Graf kumulatif mingguan Covid-19 global


Graf di atas adalah kes kumulatif mingguan COVID-19 global.


Musim panas yang baru berlalu gagal dimanfaatkan untuk melandaikan graf berkenaan.


Graf kumulatif mingguan bagi Brazil


graf kumulatif mingguan bagi India


Pun begitu India yang berada di tangga ke-2 dan Brazil di tangga ke-3 bagi jumlah kes positif global telah menampakkan perkembangan positif iaitu bergerak melepasi puncak tertinggi dan terus bergerak secara menurun.


Dalam masa yang sama, AS dan Eropah yang baru menghabiskan musim panas tanpa CMO/PKP tidak berkongsi perkembangan positif seperti mana yang dicapai di India dan Brazil sebaliknya graf mereka (AS dan Eropah) bergerak ke atas secara eksponen.


Graf kumulatif mingguan Eropah


Respons WHO berhubung peningkatan kes positif di Eropah adalah: "jangan putus asa, teruskan usaha kesihatan awam dan kekalkan "solidariti" × 3.


Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
Jumlah kes bagi Sabah dan Malaysia

Sabah Terus Mencatatkan Kes Positif Harian Tertinggi

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Negeri Sabah terus mencatatkan jumlah kes positif tertinggi iaitu 927 kes (74.8 peratus) pada 26 Oktober, 2020. Jumlah ini melonjak berikutan kes positif di Penjara Kepayan iaitu 439 kes.


Daripada jumlah tersebut, 30 kes adalah daripada kluster baharu iaitu Kluster Kapor.


Jumlah keseluruhan kes positif di Sabah setakat 26 Oktober, 2020 adalah sebanyak 12,745.


Berikutan dengan itu lebih banyak pengesanan kes secara aktif bakal dijalankan di negeri Sabah. Selain itu, mobilisasi petugas kesihatan dilaksanakan bagi membantu usaha saringan di lapangan dan juga rawatan perubatan.


Aspek logistik dan penghantaran sampel juga telah ditambah baik bagi membolehkan keputusan ujian RTK-Ag dan RT-PCR dapat diperoleh pada kadar lebih cepat.


Halaman Utama
Termometer inframerah

Kesan Negatif Penggunaan Termometer Inframerah

4 Ogos, 2020

Baca seterusnya

Termometer inframerah tanpa sentuh bukanlah alat penembak dan tidak memancarkan radiasi. Ia direkabentuk untuk mengesan dan menyerap isyarat sinaran inframerah dari permukaan kulit yang diubah menjadi isyarat elektrik.


Litar elektronik di dalam termometer ini memproses isyarat elektrik tersebut untukmenentukan suhu tubuh manusia yang diukur dan memaparkannya di skrin paparan. Oleh kerana termometer inframerah tidak memancarkan radiasi berbahaya, ianya selamat untuk digunakan.


Termometer berjenama

English
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Specific Neuronal Loci For Repairs of Damaged DNA Identified

Sunday, 28 March 2021

Baca seterusnya

Researchers at the 1National Institutes of Health (NIH) have discovered specific regions within the DNA of neurons that accumulate a certain type of damage (called single-strand breaks or SSBs).


Location of DNA repair inside the neuron cells

Imej 1. Sel-sel neuron berwarna jingga. DNA berwarna hijau dan proses pembaikan berwarna kuning.


This accumulation of SSBs appears to be unique to neurons, and it challenges what is generally understood about the cause of DNA damage and its potential implications in neurodegenerative diseases.


Because neurons require considerable amounts of oxygen to function properly, they are exposed to high levels of free radicals—toxic compounds that can damage DNA within cells.


Normally, this damage occurs randomly. However, in this study, damage within neurons was often found within specific regions of DNA called “enhancers” that control the activity of nearby genes.


Last-Modified: Sunday, 28 March 2021 22:04:33 GMT


Halaman Utama
Ubat-ubatan jenis NSAIDs

NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is warning that use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) around 20 weeks or later in pregnancy may cause rare but serious kidney problems in an unborn baby.


This can lead to low levels of amniotic fluid surrounding the baby and possible complications.


NSAIDs are commonly used to relieve pain and reduce fevers. They include medicines such as aspirin, ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib.


After around 20 weeks of pregnancy, the unborn babies’ kidneys produce most of the amniotic fluid, so kidney problems can lead to low levels of this fluid.


Amniotic fluid provides a protective cushion and helps the unborn babies’ lungs, digestive system, and muscles develop.


Although this safety concern is well known among certain medical specialties, we wanted to communicate our recommendations more widely to educate other health care professionals and pregnant women.


This issue affects all NSAIDs that are available by prescription and those that can be bought over-the-counter (OTC) without a prescription - CDC.


Halaman Utama: home
Vaksin dalam botolnya

Vaccine: Progress on COVAX

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

At present there are nine vaccines that are part of this dynamic portfolio; which is constantly being reviewed and optimised to ensure access to the best possible range of products.


Even now, discussions are ongoing with four more producers.


And a further nine vaccines are currently under evaluation for the longer term.

Investing in the COVAX Facility is the fastest way to end this pandemic and ensure a sustainable economic recovery.


Through the allocation framework, COVAX will ensure that low-, middle- and high-income countries all receive the vaccine in a timely way as soon as there is supply of a safe and effective vaccine.


The success of the COVAX Facility hinges not only on countries signing up to it, but also filling key funding gaps for both the research and development work and to support lower-income economies within the facility.


A number of vaccines are now in the final stage of clinical trials and we all hope we will have multiple successful candidates that are both safe and effective.


Our only way out of this pandemic is together.


Halaman Utama: home
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama: home
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.

To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.

Why it is important to wear a cloth face covering

Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).

Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.

Halaman Utama: home
Kuiz Baru

INFOMEDIKINII

Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT

Kuiz-24Imej di atas adalah sebahagian daripada Sistem Solar. Kenyataan yang benar mengenai sistem ini adalah:


Kuiz-23

Sekiranya butang A, B dan C diklik sekali atau berulang-ulang kali, anda akan lihat susunan asal angka-angka itu bertukar kepada susunan yang baru dan tertentu.

Adapun kenyataan yang betul bagi setiap susunan-susunan baru itu adalah:

Kuiz-22

R-naught

R naught


R-naught adalah bilangan individu-individu yang bakal dijangkiti oleh satu kes positif. Kenyataan yang benar tentang R-naught adalah:

Last-Modified Friday, 5 March 2021 14:04:00 GMT

Statistik
COVID 19
Global (April 3):
130,329,376 kes(+)
Maut Sedunia:
2,839,716 kes
France:
4,802,463 kes(+)
India:
12,392,260 kes(+)
Brazil:
12,910,082 kes(+)
Amerika:
30,609,693 kes(+)
Diminati