Hipertensi Kot Putih Sukar Dikesan Tetapi Mudah Dicegah

Pengenalan:

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan jumlah penghidap hipertensi di serata dunia adalah seramai 1.13 bilion kes. Ada hipertensi yang bersebab dan ada yang tidak bersebab. Maklumat yang akan saya perincikan adalah tentang definisi hipertensi, pengukuran hipertensi, sejenis hipertensi iaitu hipertensi kot putih: sebab musabab ianya terjadi dan kaedah pencegahannya.

Kot Putih

Kot putih adalah kemeja berwarna putih berlengan panjang atau pendek tetapi ukuran labuhnya ada yang mencecah paras lutut. Kot putih adalah uniform atau pakaian seragam yang lazimnya dipakai samaada di makmal-makmal, di klinik-klinik dan di hospital-hospital.

Kot Putih
Penggunaan uniform putih dalam sektor perubatan sudah terlalu lama dipraktikkan. Sebab sebenar kenapa warna putih menjadi pilihan bagi kot tidaklah diketahui tetapi ia seperti ada kaitan dengan aspek ini:

 • Murni
 • Suci
 • Bersih
Tinjauan pendapat dalam kalangan pemakai kot putih mendapati sebab utama ianya dipakai sebagai uniform adalah:

 • Pelindung Kekotoran.
 • Penyimpanan peralatan
 • Indentifikasi dan pembezaan.
Dengan memakai kot, baju atau kemeja dipakai di belakang kot dapat dilindungi daripada terkena kekotoran.

Selain itu poket-poket yang terdapat pada kot putih akan menyenangkan beberapa peralatan kecil disimpan dan dibawa bersama ketika petugas menjalankan tugas. Selebihnya bila uniform adalah berwarna putih, identifikasi rakan sekerja menjadi mudah dan kakitangan perubatan dan bukan kakitangan dapat dibeza-bezakan.

Cumanya, sungguhpun kot putih adalah uniform formal dan bersinonim dengan sektor perubatan, pemakaian kot putih sekarang ini sudah beransur-ansur di kesampingkan.

Selalunya kot putih hanya tidak dipakai oleh pakar psikiatri dan pakar kanak-kanak sahaja tetapi kini lebih ramai pengamal perubatan beralih kepada tidak memakai kot putih.

Peralihan ini tiada kaitan dengan keberatan untuk mengikuti kelaziman sebaliknya ada alasan dan justifikasi tersendiri untuk tidak memakai kot sedemikian itu.

Alasan estetik: Adalah sukar untuk menyembunyikan kekotoran pada kot meskipun terkena sedikit bahan pengotor.

Alasan saintifik pula mendapati bila kot putih terutamanya yang berlengan panjang dilekati oleh kuman, kuman tadi boleh disebarkan kepada orang lain.

Alasan psikologi melihat kot putih adalah punca efek kot putih dan pesakit yang terkesan dengan efek kot putih akan berasa cemas, gementar dan gugup.

Hipertensi

Penyakit hipertensi dihidapi bila bacaan tekanan darah adalah lebih tinggi daripada paras tekanan darah normal bagi kelompok usia yang sama. Hipertensi ada 2 jenis: 1. Adalah hipertensi primer iaitu puncanya tidak diketahui. 2. Hipertensi sekunder iaitu bila mana punca diketahui.

Bagi memudahkan pemahaman tentang hipertensi, analogi tekanan angin dalam tayar kenderaan boleh membantu anda. Tayar kenderaan menggunakan tekanan angin bagi mengembungkannya. Tanpa angin, tayar akan mengempis.

Unit tekanan agin dalam tayar kenderaan adalah kPa iaitu kilopascals atau psi iaitu pounds per square inch. Tekanan angin yang sesuai adalah ditentukan oleh pembuat tayar itu sendiri. Tekanan yang disyorkan itu dianggap paling selamat bukan sahaja bagi tayar, paling utama ia selamat buat pemanduan jua.

Makanya, sekiranya angin dipam ke dalam tayar dalam volum yang berlebihan, tekanan udara dalam tayar akan menjadi lebih tinggi daripada paras yang disyorkan, fizikal tayar akan mengembong lebih daripada had yang bersesuaian dan menjadi lebih keras daripada biasa. Kalau misalnya tekanan selamat bagi tayar adalah 200 kPa maka setiap satu unit lebih tinggi daripada nilai tersebut akan menaikkan risiko bahaya terhadap tayar dan seterusnya risiko pemanduan.

Berbalik kepada hipertensi, tekanan darah atau singkatannya BP adalah tekanan yang dihasilkan oleh kuasa pengepaman jantung. Oleh kerana jantung tidak mengepam secara berterusan sebalikya ada fasa rehatnya makanya tekanan darah adalah berubah-ubah. Lazimnya ada dua nilai yang diukur iaitu tekanan sistole yang terhasil bila jantung berkontraksi dan tekanan diastole bila jantung memasuki fasa relaksasi.

Dulu-dulunya BP diukur dengan sfigmomanometer yang menggunakan ketinggian kolum merkuri sebagai bacaan BP. Ada dua bacaan BP iaitu bacaan atas dan bacaan bawah: bacaan atas/bacaan bawah dan unitnya adalah mmHg.

Tanda baca ( / ) yang digunakan di sini bukanlah bermaksud garis pembahagi tetapi garis condong. Kalau contohnya bacaan BP adalah 120/70 mmHg maka ia bukan bermaksud 120 mmHg dibahagikan dengan 70 mmHg.

Maksud sebenarnya adalah bacaan atas atau bacaan sistole bagi tekanan darah tersebut adalah seratus dua puluh milimeter merkuri dan bacaan bawah atau bacaan diastole pula adalah tujuh puluh milimeter merkuri.

Sebab kenapa unit milimeter merkuri digunakan bagi tekanan darah adalah bersangkut paut dengan sfigmomanometer. Ia adalah alat pengukur tekanan darah model lama yang menggunakan ketinggian kolum merkuri sebagai unit tekanan darah. Walhal model yang ada sekarang ini tidak lagi menggunakan cecair merkuri tetapi menggunakan dan ada yang menggunakan .
×

Pengukur Tekanan Darah

Pengukur Jenis Aneroid
Contoh Jenama: Accoson

×

Pengukur Tekanan Darah

Jenis Elektronik
Contoh Jenama: Omron


Contoh sfigmomanometer merkuri
Sumber: Wikipedia
Unit tekanan darah yang diukur oleh alat pengukur aneroid dan pengukur elektronik adalah kPa dan psi. Sungguhpun begitu memandangkan penggunaan unit mmHg bagi tekanan darah adalah terlalu meluas makanya ia dikekalkan.

Hipertensi Kot Putih

Seperti yang diterangkan sebelum ini impak pskologi daripada efek kot putih adalah perasaan cemas, gugup dan gementar. Kesan fisiologi daripada perasaan ini adalah jantung berdebar, nafas kencang dan tekanan darah menaik sebanyak 10 mmHg.

Ini bermakna kot putih boleh menyebabkan hipertensi. Biar betul? Sebetulnya itulah kebenarannya dan ianya berlaku bila efek kot putih secara tidak langsung menaikkan bacaan tekanan darah individu ke paras yang boleh di kategorikan sebagai hipertensi!

Hipertensi yang dikaitkan dengan efek kot putih telah mula dikesan bila pengukur BP model separa automatik memasuki pasaran. Ini membolehkan pesakit mengukur BP sendiri sewaktu di rumah dan ukuran ini boleh dibandingkan dengan ukuran BP di klinik.

Nah! suatu yang 'aneh' berlaku apabila bacaan tekanan darah yang diukur di rumah dibandingkan dengan ukuran yang dibuat di klinik. Kerap kalinya bacaan di klinik adalah beberapa mmHg lebih tinggi daripada bacaan yang direkodkan di rumah.

Kalau ya pun apa isunya? Isu akan timbul bilamana tekanan darah yang diambil di klinik adalah dalam julat hipertensi tetapi ukuran yang diambil di rumah adalah normal. Situasi ini menyukarkan diagnosis dibuat.

Seperti yang diperjelaskan di atas, bacaan BP yang tinggi di klinik adalah disebabkan oleh efek kot putih. Makanya dianosis yang sesuai bagi kes sebegini adalah hipertensi kot putih.

Kesan Sampingan

Hampir semua pemeriksaan kesihatan seperti dapat masuk ke IPT, sambung belajar di luar negara, penyertaan dalam sukan, diterima sebagai pekerja baru, permohonan atau pembaharuan lesen PSV/GDL dan banyak lagi adalah berkehendakkan bacaan BP direkodkan.

Sekiranya hipertensi dikesan semasa pemeriksaan kesihatan tetapi kemungkinan hipertensi tersebut adalah hipertensi kot putih tidak pula diambil kira makanya pihak yang diperiksa boleh dianggap tidak sihat.

Cegah Hipertensi Kot Putih

Menyedari adanya masalah yang boleh dicetuskan oleh hipertensi kot putih, justeru ianya perlulah dicegah. Berikut adalah cara-caranya:

 • Cara psikologikal
 • Cara spiritual
 • Cara fisiologikal
Kaedah psikologi boleh digunakan bagi mengawal perasaan. Perasaan cemas, gemuruh dan gugup dapat diredakan jika pihak yang mahu menjalani pemeriksaan kesihatan di berikan masa secukupnya untuk berehat dan bertenang secara berseorangan dalam bilik yang berasingan.

Satu lagi cara yang boleh dilakukan adalah kawalan pernafasan:

 • Cara ini memerlukan pelakuknya duduk tegak di kerusi.
 • Mulakan pernafasan dengan inhalasi (tarik nafas) sedalam yang boleh tetapi pada kadar yang perlahan
 • Seterusnya lakukan ekshalasi (hembus nafas) semaksimum yang boleh juga pada kadar yang perlahan.
 • Inhalasi dan ekshalasi perlu diulang-ulang pada kadar 6 kali bagi setiap 30 saat.
Kawalan pernafasan dapat menurunkan tekanan darah sehingga 10 mmHg.

BP 115/74 mmHg sebelum kawalan pernafasan.

BP turun kepada 109/75 mmHg selepas kawalan pernafasan.


Penutup

Sesiapa saja boleh terkena efek kot putih. Namun tidak semua orang akan mendapat hipertensi kot putih. Anda boleh jadi gemuruh cemas dan gementar semasa tekanan darah diukur tanpa anda atau doktor anda menyedari mengenainya. Pengesahan boleh dibuat dengan membandingkan ukuran yang dibuat di rumah dan di klinik.

Kalau anda mengalami efek kot putih semasa tekanan darah diukur di klinik, apa yang anda boleh lakukan adalah mengawal perasaan cemas, gementar dan gugup. Ini boleh dilaksanakan dengan mengambil sedikit masa untuk berehat, bertenang dan menyejukkan badan. Tindakan ini boleh membantu dalam mengembalikan tekanan darah ke paras normal.

Penghidap hipertensi kot putih berkemungkinan mendapat hipertensi primer di masa depan. Justeru penghidap hipertensi kot putih adalah disarankan supaya menjalani pemeriksaan BP secara nalar setiap 6-12 bulan sekali supaya intervensi awal dapat diambil.

Nota kaki: Terima kasih kerana sudi membaca maklumat ini. Samaada anda suka atau tidak suka akan maklumat yang disampaikan, sampaikanlah pandangan dan komentar anda agar penulis dapat menambahkan apa yang kurang dan mengurangkan apa yang terlebih.

Home🏠


Ulasan

BeritaBahasa Melayu

KENYATAAN AKHBAR KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

TINDAKAN PENGUATKUASAAN TERHADAP PENJUALAN NIKOTIN TANPA LESEN

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Bahagian Penguatkuasaan Farmasi (BPF) di Ibu Pejabat bersama-sama dengan 6 buah Cawangan Penguatkuasaan Farmasi Negeri iaitu Selangor, WP Kuala Lumpur & Putrajaya, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah dan Terengganu telah menjalankan satu operasi bersepadu di seluruh negara pada 31 Oktober 2019, sebagai penguatkuasaan terhadap penjualan nikotin tanpa lesen.

Tindakan ini diambil rentetan penjualan nikotin tanpa mempunyai lesen racun yang sah, yang didapati semakin berleluasa termasuk di platform e-dagang dan media sosial.

Melalui risikan terancang yang dilakukan oleh KKM, sebanyak 28 premis telah diserbu melibatkan rampasan sebanyak 35,439 item yang disyaki mengandungi nikotin. Jumlah keseluruhan rampasan ini dianggarkan bernilai RM 6.38 juta.

Nikotin adalah merupakan Racun Kumpulan C dan dikawal di bawah Akta Racun 1952 [Akta 366]. Penjualan nikotin secara berleluasa tanpa lesen yang sah merupakan satu kesalahan di bawah Akta ini dan jika didapati bersalah boleh dihukum di bawah Seksyen 32(2) Akta Racun 1952 iaitu denda tidak melebihi RM 3,000 atau penjara tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya sekali.

Dalam pada itu, sediaan nikotin juga dikawal di bawah Akta Jualan Dadah 1952 [Akta 368] (Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984)

di mana produk-produk yang mengandungi nikotin (termasuklah cecair rokok elektronik) perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD).

Penjualan produk yang mengandungi nikotin hanya boleh dilakukan oleh ahli farmasi berlesen dan pengamal perubatan berdaftar untuk tujuan rawatan perubatan seperti Terapi Penggantian Nikotin bagi perokok yang ingin berhenti merokok.

Operasi bersepadu kali ini dilaksanakan hasil risikan oleh pihak KKM ke atas aduan dan maklumat yang diterima dari orang awam berkenaan penjualan rokok elektronik yang mengandungi cecair nikotin kepada orang ramai khususnya kepada golongan pelajar sekolah dan belia.

Tindakan ke atas penjualan nikotin ini bukanlah satu aktiviti baru. Sejak tahun 2015, KKM telah mengambil tindakan terhadap premis yang menjalankan perniagaan tersebut. Namun mutakhir ini, aktiviti penjualan didapati semakin serius, termasuk di platform e-dagang. Oleh itu, KKM telah meningkatkan kerjasama dengan pengendali platform e-dagang yang berpusat di Malaysia serta di laman media sosial.

Penjual yang didapati menjual nikotin di platform tersebut telah dikenalpasti dan di senarai hitam. Sepanjang tahun 2019, sebanyak 165 laman sesawang seperti blogspot dan media sosial telah dihantar kepada

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), Facebook, Instagram, Twitter, dan YouTube untuk tindakan sekatan.

Pihak KKM menasihatkan penjual, pengedar, pengilang dan pengimport untuk menghentikan serta merta sebarang aktiviti pengilangan, pengedaran dan penjualan cecair yang mengandungi nikotin.

KKM akan meneruskan pemantauan serta menjalankan operasi secara berterusan dengan pelbagai pihak bagi memastikan penjualan cecair rokok elektronik bernikotin dapat dibanteras.

Orang ramai dan pihak media boleh mengemukakan aduan dan menyalurkan maklumat berkenaan penjualan cecair rokok elektronik mengandungi nikotin kepada Bahagian Penguatkuasaan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia atau melalui laman sesawang http://www.pharmacy.gov.my / ATAU mana-mana Cawangan Penguatkuasa Farmasi yang berdekatan ATAU melalui talian 03-78413200 agar tindakan sewajarnya dapat diambil oleh pihak KKM bagi membanteras penjualan produk ini di pasaran.

Sekian, terima kasih.

DATUK DR NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

1 November 2019


Rumah
English

WHO aids flood-hit populations across Africa and the Eastern Mediterranean Region

8 November 2019 News release.

The impact of successive storms, cyclones and heavy rains has been severe in 2019, and in the wake of heavy flooding, WHO is upping disease surveillance actions and providing critical supplies to hard-hit populations across Africa and the Eastern Mediterranean Region.

Well over a million people have been affected in some of the worst-hit countries of Benin, Cameroon, Central African Republic, Somalia, South Sudan and Yemen.

Flood-hit populations face increased risk of illness or death from water-borne diseases and other diseases that spread easily in overcrowded, temporary shelters.

Together with governments, other UN agencies and partners, WHO works to reduce the risk of outbreaks of cholera, typhoid and other infectious diseases.

Almost 1 million people have been affected in South Sudan, where 60% of flood-hit areas already faced extreme levels of malnutrition.

Since the latest rains began in July, 42 nutrition centres have been forced to suspend their services.

To aid the government’s emergency response, WHO is sending experts and airlifting medical supplies to hard-hit areas.

In Somalia and Somaliland floods have led to the displacement of over 300 000 people since September.

Many flood-hit districts are cholera hotspots, where people already faced limited access to health facilities. With many roads now impassable, and an upsurge of malaria and diarrhoea, the situation for many is critical.

In line with the government’s relief plan, WHO has helped deploy 20 emergency response teams, 10 rapid response teams, and distributed 483 medical supply packages that include supplies to manage cholera and trauma.

Over 2 200 people have been treated for pneumonia, measles, diarrhea and other health issues.

In the Central African Republic, recent floods have left 23 000 people displaced. WHO is distributing mosquito nets, cholera treatment, and other vital supplies to tackle water-borne diseases.

To assess the impact of the floods across Africa, gauge further risks and potential gaps, WHO is creating an analytical report covering all affected African countries.

In the Eastern Mediterranean Region, Cyclonic Storm Luban struck Yemen in October, killing 14 and displacing 800. In response, WHO’s prepositioned supplies and medical kits are being used to aid stricken populations.

Storm Luban is just one example of how 2019 has become the most active North Indian cyclone season on record, with climate change stirring up extreme weather patterns worldwide.Rumah
Artikel Luar

Beginner's Guide: Glob Patterns:

Recently, one of my coworkers was having trouble because Jest wasn't running tests on a new folder he had created.

After some investigation, it turns out that the Jest configuration glob didn't include this whole folder of tests that weren't running! (Scary!)

Understanding how globs work was essential to understanding how to fix this problem, and there isn't a ton of documentation on it other than the Linux manual. Let's change that!

In this post, we'll go over the history of globs, how to use wildcard characters, and define the What the heck are globs?

Globs, also known as glob patterns are patterns that can expand a wildcard pattern into a list of pathnames that match the given pattern.

On the early versions of Linux, the command interpreters relied on a program that expanded these characters into unquoted arguments to a command: /etc/glob.

This command was later on provided as a library function, which is now used by tons of programs, including the shell. Several different tools and languages have adopted globs, putting their little spin on it. It's quite the extensive list:

Node.js
Go
Java
Haskell
Python
Ruby
PHP

Now that we know a little bit about the history of globs, let's get into the part that makes it useful: wildcard matching.

Wildcard Matching A string can be considered a wildcard pattern if it contains one of the following characters: *, ?, or [. Asterisks (*)

The most common wildcard that you'll see is the asterisk. This character is used in many ways but is mainly used to match any number of characters (like parts of a string).

The three main use cases of asterisks that I've seen used are:

 • * - On Linux, will match everything except slashes. On Windows, it will avoid matching backslashes as well as slashes.
 • ** - Recursively matches zero or more directories that fall under the current directory.
 • *(pattern_list) - Only matches if zero or one occurrence of any pattern is included in the pattern-list above.

These use cases can also be used in conjunction with each other! For example, to find all Markdown files recursively that end with .md, the pattern would be **/*.md

Note: *.md would only return the values in the current directory, which is why we append **/ at the beginning.

Question Marks (?)

The question mark wildcard is commonly used to match any single character.

For example, let's say were given a list of files:

Cat.png
Bat.png
Rat.png
car.png
list.png
mom.jpg
cat.jpg

If you wanted to find all the files that had _at in the folder, you could conveniently use a pattern like ?at which would return the following results:

Cat.png
Bat.png
Rat.png
cat.jpg

Note: A cool thing about this pattern is that it didn't care about the case of the character. I've found this useful in scripts when trying to find files that I've marked with certain dates.

Character classes and Ranges ([) The square brackets ( [, and ] ) can be used to denote a pattern that should match a single character that is enclosed inside of the brackets. These are called character classes.

An important thing to know is that the string inside of the brackets is not allowed to be empty. This can lead to misunderstandings of weird patterns like this: [][!]

This would match the first three characters in a string that had "\[", "\]", and "!".

For example, let's continue to use the same list we used in the previous example:

Cat.png
Bat.png
Rat.png
car.png
list.png
mom.jpg
cat.jpg

If you wanted to match only the title cased files in this list, you could use the pattern [CBR]at.

This would return the result:

Cat.png
Bat.png
Rat.png
Ranges

A cool feature that is available for globs are ranges, which are denoted by two characters that are separated by a dash '-'.

For example, the pattern [A-E] would match any starting character that included ABCDE. Ranges can be used in conjunction with each other to make powerful patterns.

A common pattern that you may have seen before is the pattern to match alphanumerical strings: [A-Za-z0-9 ]

This would match the following:

 • [A-Z] All uppercase letters from A to Z
 • [a-z] All lowercase letters from a to z
 • [0-9] All numbers from 0 to 9

This can be used for data validation in tons of different areas since ranges work in regex expressions as well!

Complementation

A feature worth mentioning is that globs can be used in complement with special characters that can change how the pattern works. The two complement characters that I see are exclamation marks (!) and backslashes (\).

The exclamation mark can negate a pattern that it is put in front of. In the character class example I shared above, we used the pattern [CBR]at.

If we wanted to explicitly filter the results we wanted, we could negate the pattern by placing the exclamation point in front of the class [!CBR]at.

Backslashes are used to remove the special meaning of single characters '?', '*', and '[', so that they can be used in patterns.

Why are globs useful?

I've found globs extremely useful for doing a lot of scripting and automation tasks in recent months. Being able to specify certain files recursively in a directory tree is invaluable - especially when working in CI environments where you don't have control over the names of root directories.

Something important that I want to note is that while wildcard patterns are similar to regex patterns, they are not explicitly the same for two main reasons:

 • Globs are meant to match filenames rather than text
 • Not all conventions are the same between them (example: * means zero or more copies of the same thing in regex)

Conclusion

Hopefully, this overview of globs provides some transparency when looking over different configuration files in the future.

This guide was originally posted on malikbrowne.com.


Rumah
Kuiz 2

Penyakit berikut tidak disebarkan menerusi nyamuk:

Malaria


Denggi


Campak


Zika


Chikungunya


Kuiz 3


Bahaya Plastik

Ada banyak bahan tambahan yang digunakan bagi membuat plastik. Salah satu adalah phthalate. Kenyataan yang salah tentang phthalate dan plastik adalah:


Mudah reput


Boleh menyebabkan kanser


Menggangu fungsi hormon


Boleh menyebabkan masalah kesuburan


Kuiz Gambar- 2

Imej di bawah ini menunjukkan ukuran lilit leher.

Ukuran lilit leher tidak diperlukan untuk ______

Beli baju t


Tempah pantelon


Tempah kemeja


Kuiz Gambar-3

Imej di bawah ini ada kaitan dengan kerja-kerja NASA.

Imej apakah itu?

×

When Galaxies
Collide

This interacting pair of galaxies is included in Arp's catalog of peculiar galaxies as number 148. Arp 148 is the staggering aftermath of an encounter between two galaxies, resulting in a ring-shaped galaxy and a long-tailed companion. The collision between the two parent galaxies produced a shockwave effect that first drew matter into the center and then caused it to propagate outwards in a ring.

The elongated companion perpendicular to the ring suggests that Arp 148 is a unique snapshot of an ongoing collision. Infrared observations reveal a strong obscuration region that appears as a dark dust lane across the nucleus in optical light. Arp 148 is nicknamed Mayall's object and is located in the constellation of Ursa Major, the Great Bear, approximately 500 million light-years away.