Dari Wuhan Sampai Moscow Tiada Yang Dikecualikan Oleh Covid-19: Lockdown Berasingan La Ni Kurang Berkesan Dan Pandemik Terus Melata-Lata Makanya Apa Kata Jun Ini Satu Dunia Pakat-Pakat Buat Lockdown Total Secara Serentak.

Oleh: Infomedikini


B
ila kes positif Covid-19 di Rusia melepasi angka 200K dan angka itu meningkat secara eksponen maka lengkaplah naratif sebuah pandemik terbesar di abad ini iaitu sebuah pandemik global yang tidak pilih bulu hinggakan pemveto (V5) tidak mendapat pengecualian.

V5 adalah regu 5 kuasa veto. Dalam konteks pandemik Covid-19 pemveto berada pada kedudukan 10 teratas dalam kalangan negara-negara dengan bilangan kes positif Covid-19 yang tinggi.


Selain itu mereka juga merekodkan 50% daripada keseluruhan kes positif Covid-19 global atau dalam kata lain separuh daripada jangkitan Covid-19 berlaku di 5 negara kuasa veto.


Tabel 10 negara teratas dari segi bilangan jangkitan Covid-19
No. Negara Bil Kes + Mati
1. AS 1,271,645 76 916
2. Sepanyol 224 390 26 621
3. Rusia 221 344 2009
4. UK 219,187 31 855
5. Itali 219 070 30 560
6. Jerman 169 575 7417
7. Turki 138 657 3786
8. Perancis 137 073 26 338
9. Iran 107 603 6640
10. China 84 450 4643

Pandemik Tertangguh


Meskipun kesemua kuasa veto terletak di hemisfera utara namun perbezaan latitud menyebabkan pandemik ini melanda pada masa yang berlainan iaitu ada yang dilanda lebih awal dan ada yang kemudian.


Dalam kalangan V5, Rusia adalah negara yang paling lewat diserang secara eksponen. Kelewatan tersebut adalah dikenali sebagai pandemik yang tertangguh atau delayed pandemic.


Penjelasan bagi pandemik tertunggak mungkin terletak pada geolokasi. Rusia terletak jauh di sebelah utara. Latitud Moscow contohnya adalah 600 utara. Maka itu ia didatangi pandemik lebih kemudian daripada Wuhan, Perancis, AS dan UK.


Pandemik Awal


Kalau pandemik yang melanda Rusia adalah pandemik tertangguh, pandemik pendahulu adalah pandemik epicenter di Wuhan, China. Ia mula dikesan pada Disember 2019 .


Latitud Wuhan adalah 300 utara dan kedudukan sinaran matahari pada bulan Disember adalah 23.50 selatan iaitu paling jauh daripada Wuhan. Ini bermakna wabak Wuhan mula menular dalam cuaca dingin.


Kedudukan sinaran matahari dan suhu dingin yang dihasilkan pada bulan Disember adalah kondusif buat koronavirus menular secara efektif di Wuhan hingga mampu menjana sebuah pandemik.


Epidemik Wuhan telah dapat dikawal dengan baik pada penghujung Mac 2020 dan pada waktu itu Wuhan telah mendapat pencahayaan dan haba dari sinaran matahari yang bergerak menuju Wuhan.


Seperti yang dimaklumkan di atas, bila sinaran berada dekat dengan Wuhan, sinaran mentari yang sama itu adalah masih jauh daripada AS, Perancis, UK dan Rusia untuk menghasilkan efek positif seperti di Wuhan.


Oleh itu bila wabak di Wuhan berada di penghujung, wabak di AS, UK, Perancis dan Rusia baru nak mengorak langkah agresif menuju puncak eksponen.


Faktor Mentari

Paksi bumi bukanlah tegak ke atas sebaliknya ia condong sebanyak 23.50. Kecondongan paksi bumi ini mempengaruhi intensiti sinaran matahari yang sampai di hemisfera selatan dan utara selagi bumi bertawaf mengelilingi matahari.


Selepas Disember, pancaran matahari bergerak dari hemisfera selatan ke hemisfera utara. Ia merentasi garisan khatulistiwa pada bulan Mac dan berakhir pada kedudukan 23.50 utara pada bulan Jun dan selepas itu sinaran matahari akan bergerak kembali ke selatan dan berada di garisan khatulistiwa pada bulan September.


Ini bermakna hemisfera utara bakal menerima lebih banyak sinaran dan juga haba matahari dari Mac hingga September dan kemuncaknya adalah pada bulan Jun ini.


Pandemik ini bukanlah yang pertama dan besar kemungkinan bukan juga yang terakhir. Wabak koronavirus sebelum ini adalah epidemik SARS-1 pada 2003. Pada awalnya ia adalah topik yang hangat di mana-mana saja tetapi akhirnya epidemik tersebut hanyalah hangat-hangat tahi ayam dan indah khabar dari rupa.


Maka itu bila Covid-19 baru nak membuka langkah awal, awal-awal lagi ia sudah dianggap akan berakhir seperti SARS jua. Sangkaan tersebut rupa-rupanya jauh meleset.


Ternyata Covid-19 adalah jauh lebih efektif sebagai virus pandemik dan diramalkan sebagai bakal berlegar-legar di bumi bagi satu tempoh yang panjang.


Kecuali Musuh Dalam Selimut

Koronavirus adalah terlalu halus jika nak dibandingkan dengan mana-mana senjata moden namun kemusnahan dan derita yang ditinggalkan oleh virus ini tidak mampu ditandingi oleh mana-mana senjata yang ada.


Dengan itu ada benarnya bila Covid-19 dipandang sebagai musuh sejagat, unseen enemy, ivincible enemy musuh ketegar dan lain-lain jenis musuh kecuali musuh dalam selimut.


Sungguhpun sudah ada kejayaan awal di pusat wabak iaitu Wuhan, namun penularannya di luar Wuhan bukanlah hangat-hangat tahi ayam. Di luar Wuhan, wabak ini menular dengan pantas lagi meluas sementara kadar kematian di New York yang jauh mengatasi Wuhan adalah amat membingungkan.


Susulan dari itu epidemik Covid-19 telah diangkat menjadi pandemik global berisiko tinggi pada 11 Mac, 2020. Dan pandemik ini bakal menjadi satu catatan sejarah paling hitam dalam era digital.


Cakap Tak Serupa Bikin


Ironinya, sungguhpun virus ini diakui sebagai musuh bersama dan semua pihak disaran agar berganding bahu namun saranan itu hanyalah terukir di bibir dan tidak di terjemahkan di lapangan.


Cakap tak serupa bikin yang membiarkan negara mundur terkontang kanting dalam pemandangan yang menyayat hati semetara V5 sibuk mengejar sesuatu di belakang tabir krisis adalah tontonan yang memualkan.


Kebergantungan si Lemah yang dihampakan oleh perasaan pentingkan diri sendiri si Kuat akan membuatkan si Lemah termotivasi untuk berubah daripada nilai lama (kebergantungan) kepada nilain baru iaitu berdiri atas kaki sendiri.


Sementara menunggu sains bawa berita gembira, alam sebagai sumber terapi alternatif adalah cara pemikiran baru yang boleh disandarkan harapan.


Sekarang adalah bulan Mei dan tak lama lagi adalah Jun. Suhu terpanas di hemisfera utara akan dicapai dalam bulan Jun.


Kajian mendapati sinaran lembayung ungu dan suhu panas adalah pemusnah bagi kebanyakan virus. Sumber semula jadi bagi lembayung ungu dan haba adalah Matahari.


Justeru harapan yang disandarkan terhadap matahari sebagai terapi semula jadi bagi virus berjangkit yang bersantai di luar sana bukanlah harapan kosong.


Cumanya cara mana bulan Jun ini di pergunakan adalah penentu sama ada lengkung graf global dapat dilandaikan atau akan menaikkan lagi lengkung tersebut.


Berlengeng di tepian pantai dengan memakai nilai-nilai lama tidak akan menakutkan virus sebaliknya ia mungkin menjadi talian hayat buat pandemik ini.


Satu yang pasti setakat ini adalah lockdown yang dibuat secara berasingan di serata dunia adalah kurang berkesan dalam memendekkan hayat pandemik disebabkan oleh adanya putaran ganas Covid-19.


Carta alir wabak


Putaran ganas Covid-19


Kalau begitulah halnya apa kata mai saja bulan Jun ini, moh kita, seantero dunia pakat-pakat buat Total World Lockdown secara sederap!


Last-Modified: Thursday, 4 March 2021 20:56:34 GMT


#DudukRumah

Ulasan

Covid-19
Pandemik
Bahasa Malaysia
logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Solidariti, Solidariti, Solidariti

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Graf kumulatif mingguan Covid-19 global


Graf di atas adalah kes kumulatif mingguan COVID-19 global.


Musim panas yang baru berlalu gagal dimanfaatkan untuk melandaikan graf berkenaan.


Graf kumulatif mingguan bagi Brazil


graf kumulatif mingguan bagi India


Pun begitu India yang berada di tangga ke-2 dan Brazil di tangga ke-3 bagi jumlah kes positif global telah menampakkan perkembangan positif iaitu bergerak melepasi puncak tertinggi dan terus bergerak secara menurun.


Dalam masa yang sama, AS dan Eropah yang baru menghabiskan musim panas tanpa CMO/PKP tidak berkongsi perkembangan positif seperti mana yang dicapai di India dan Brazil sebaliknya graf mereka (AS dan Eropah) bergerak ke atas secara eksponen.


Graf kumulatif mingguan Eropah


Respons WHO berhubung peningkatan kes positif di Eropah adalah: "jangan putus asa, teruskan usaha kesihatan awam dan kekalkan "solidariti" × 3.


Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
Jumlah kes bagi Sabah dan Malaysia

Sabah Terus Mencatatkan Kes Positif Harian Tertinggi

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Negeri Sabah terus mencatatkan jumlah kes positif tertinggi iaitu 927 kes (74.8 peratus) pada 26 Oktober, 2020. Jumlah ini melonjak berikutan kes positif di Penjara Kepayan iaitu 439 kes.


Daripada jumlah tersebut, 30 kes adalah daripada kluster baharu iaitu Kluster Kapor.


Jumlah keseluruhan kes positif di Sabah setakat 26 Oktober, 2020 adalah sebanyak 12,745.


Berikutan dengan itu lebih banyak pengesanan kes secara aktif bakal dijalankan di negeri Sabah. Selain itu, mobilisasi petugas kesihatan dilaksanakan bagi membantu usaha saringan di lapangan dan juga rawatan perubatan.


Aspek logistik dan penghantaran sampel juga telah ditambah baik bagi membolehkan keputusan ujian RTK-Ag dan RT-PCR dapat diperoleh pada kadar lebih cepat.


Halaman Utama
Termometer inframerah

Kesan Negatif Penggunaan Termometer Inframerah

4 Ogos, 2020

Baca seterusnya

Termometer inframerah tanpa sentuh bukanlah alat penembak dan tidak memancarkan radiasi. Ia direkabentuk untuk mengesan dan menyerap isyarat sinaran inframerah dari permukaan kulit yang diubah menjadi isyarat elektrik.


Litar elektronik di dalam termometer ini memproses isyarat elektrik tersebut untukmenentukan suhu tubuh manusia yang diukur dan memaparkannya di skrin paparan. Oleh kerana termometer inframerah tidak memancarkan radiasi berbahaya, ianya selamat untuk digunakan.


Termometer berjenama

English
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Specific Neuronal Loci For Repairs of Damaged DNA Identified

Sunday, 28 March 2021

Baca seterusnya

Researchers at the 1National Institutes of Health (NIH) have discovered specific regions within the DNA of neurons that accumulate a certain type of damage (called single-strand breaks or SSBs).


Location of DNA repair inside the neuron cells

Imej 1. Sel-sel neuron berwarna jingga. DNA berwarna hijau dan proses pembaikan berwarna kuning.


This accumulation of SSBs appears to be unique to neurons, and it challenges what is generally understood about the cause of DNA damage and its potential implications in neurodegenerative diseases.


Because neurons require considerable amounts of oxygen to function properly, they are exposed to high levels of free radicals—toxic compounds that can damage DNA within cells.


Normally, this damage occurs randomly. However, in this study, damage within neurons was often found within specific regions of DNA called “enhancers” that control the activity of nearby genes.


Last-Modified: Sunday, 28 March 2021 22:04:33 GMT


Halaman Utama
Ubat-ubatan jenis NSAIDs

NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is warning that use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) around 20 weeks or later in pregnancy may cause rare but serious kidney problems in an unborn baby.


This can lead to low levels of amniotic fluid surrounding the baby and possible complications.


NSAIDs are commonly used to relieve pain and reduce fevers. They include medicines such as aspirin, ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib.


After around 20 weeks of pregnancy, the unborn babies’ kidneys produce most of the amniotic fluid, so kidney problems can lead to low levels of this fluid.


Amniotic fluid provides a protective cushion and helps the unborn babies’ lungs, digestive system, and muscles develop.


Although this safety concern is well known among certain medical specialties, we wanted to communicate our recommendations more widely to educate other health care professionals and pregnant women.


This issue affects all NSAIDs that are available by prescription and those that can be bought over-the-counter (OTC) without a prescription - CDC.


Halaman Utama: home
Vaksin dalam botolnya

Vaccine: Progress on COVAX

26 Ogos, 2020

Baca seterusnya

At present there are nine vaccines that are part of this dynamic portfolio; which is constantly being reviewed and optimised to ensure access to the best possible range of products.


Even now, discussions are ongoing with four more producers.


And a further nine vaccines are currently under evaluation for the longer term.

Investing in the COVAX Facility is the fastest way to end this pandemic and ensure a sustainable economic recovery.


Through the allocation framework, COVAX will ensure that low-, middle- and high-income countries all receive the vaccine in a timely way as soon as there is supply of a safe and effective vaccine.


The success of the COVAX Facility hinges not only on countries signing up to it, but also filling key funding gaps for both the research and development work and to support lower-income economies within the facility.


A number of vaccines are now in the final stage of clinical trials and we all hope we will have multiple successful candidates that are both safe and effective.


Our only way out of this pandemic is together.


Halaman Utama: home
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama: home
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.

To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.

Why it is important to wear a cloth face covering

Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).

Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.

Halaman Utama: home
Kuiz Baru

INFOMEDIKINII

Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT

Kuiz-24Imej di atas adalah sebahagian daripada Sistem Solar. Kenyataan yang benar mengenai sistem ini adalah:


Kuiz-23

Sekiranya butang A, B dan C diklik sekali atau berulang-ulang kali, anda akan lihat susunan asal angka-angka itu bertukar kepada susunan yang baru dan tertentu.

Adapun kenyataan yang betul bagi setiap susunan-susunan baru itu adalah:

Kuiz-22

R-naught

R naught


R-naught adalah bilangan individu-individu yang bakal dijangkiti oleh satu kes positif. Kenyataan yang benar tentang R-naught adalah:

Last-Modified Friday, 5 March 2021 14:04:00 GMT

Statistik
COVID 19
Global (April 3):
130,329,376 kes(+)
Maut Sedunia:
2,839,716 kes
France:
4,802,463 kes(+)
India:
12,392,260 kes(+)
Brazil:
12,910,082 kes(+)
Amerika:
30,609,693 kes(+)
Diminati