Permainan 3D Bantu Pengecaman AD Peringkat Awal

1. Permainan Video:

Permainan video adalah permainan elektronik yang dimainkan oleh hampir 90% golongan 'pengguna'. Justeru tak perlulah permainan ini -- permainan video -- diperkenalkan secara mendalam bila maklumat-maklumat mengenainya telah pun banyak dimiliki.


Panggilan lain bagi permainan video adalah permainan berkomputer. Ia dilengkapkan oleh 3 komponen utama iaitu:


 • Platform

 • Alat kawalan

 • Alat tayangAlat kawalan permainan video

Alat kawalan permainan video


2. Baik dan Buruk

Bagi apa jua jenis permainan sama ada ianya berasaskan elektronik atau bukan, sama ada ianya dimainkan di laman berkomputer atau di laman sebenar, apa yang sering menjadi perhatian adalah impak-impak negatif akibat daripada bermain dengan permainan tersebut.


Impak-impak negatif yang serta merta berlegar-legar di dalam minda adalah:


 • Pengaruh tidak sihat.

 • Aksi-aksi antisosial

 • Aksi-aksi keras dan ganas

 • Ketagihan.


Kedua-dua impak negatif ini sahaja sudah cukup untuk menjejaskan reputasi mana-mana jenis permainan sekali pun.


Pun begitu tidak semua yang ada kaitan dengan permainan video adalah buruk-buruk segala. Ada banyak juga kebaikan yang boleh didapatkan dari permainan berkenaan iaitu:


 • Mengasah fungsi kognitif

 • Menaikkan motivasi

 • Cekal dan kental bila berdepan rintangan dan kegagalan

 • Keceriaan mood

 • Pembugaran emosi positif

 • Kawalan emosi negatif

 • Suntikan semangat berpasukan

 • Keinginan bersosial


Permainan video selalunya dipersepsikan sebagai permainan yang pasif iaitu tidak menggunakan banyak tenaga dan tidak banyak menggunakan pergerakan fizikal. Persepsi tersebut tidaklah benar sebaliknya ia adalah permainan yang agak aktif.


Begitu juga pandangan mata kasar yang melihat permainan video sebagai tidak membina apa-apa adalah tidak benar. Berikut adalah aspek-aspek yang terbina menerusi permainan video:


 • Ketepatan menenang

 • Ketekalan membidik

 • Ketajaman fokus

 • Kecekapan navigasi

 • Kejituan orientasi


3. Produksi

Pihak yang membina perisian komputer adalah digelar sebagai pemaju. Pemaju dibiayai oleh pihak penerbit. Dengan itu penerbit berkuasa menetapkan jenis-jenis kandungan yang terdapat dalam sebuah permainan video.


Permainan video atau permainan berkomputer nampak seolah-olah seperti permainan sebenar kerana adanya perisian komputer yang membuatkan ianya nampak sebegitu padahal semua itu hanyalah bayangan-bayangan atau imej janaan saja.


3.1. Jenis-Jenis Permainan


Terdapat terlalu banyak longgokan-longgokan permainan komputer berbagai genre dalam pasaran untuk memenuhi selera yang berbagai-bagai. Apapun jenisnya, sasaran teratas adalah hiburan dan keuntungan. Hanya segelintir yang meletakkan hiburan dan keuntungan di bawah segala-galanya.


3.2. Konsep


Aksi-aksi pantas dan agresif dalam permainan video adalah ibarat isi dan kuku. Konsep ini akan kekal namun trend kearah menjadikannya medium pendidikan dan alat penyampai berkesan adalah semakin meningkat.


3.3. Dimensi 2D dan 3D


Dari sudut dimensi, imej yang dilihat diskrin TV, monitor komputer dan skrin aplikasi mudah alih adalah dalam bentuk 2 dimensi atau 2D.


Imej yang dilihat dalam dunia sebenar seperti haiwan, pokok dan bukit bukau adalah imej 3 dimensi atau 3D. Permainan 3D memberikan kelebihan dari sudut pengalaman dan interaksi berbanding 2D.


4. Permainan Realiti Maya

Permainan video realiti maya adalah berdimensi 3D. Pemain berasakan seolah-olah berada di lokasi secara fizikal walhal keberadaan di lokasi itu hanyalah berstatus maya sahaja.


Realiti maya hanya boleh berlangsung dengan adanya peralatan tayangan khas yang dipasang di kepala iaitu head mounted display: atau singkatannya adalah HMD.


Set kepala VR

Set Kepala VR perlu untuk mendapatkan pengalaman 3d


5. Aplikasi 3D

Selain bidang hiburan, lain-lain bidang seperti pendidikan, seni bina, kejuruteraan, dan perubatan adalah pengguna teknologi realiti maya untuk tujuan yang lebih luas.


Lazimnya pengajaran dan latihan sesuatu subjek adalah lebih mudah bila disampaikan secara terus menggunakan sampel sebenar


Kaedah 3D sesuai digunakan bila mana kaedah pengajaran dan latihan secara terus mungkin merosakkan atau membahayakan sampel-sampel benar.


Skrin sentuh jadi alat kawal dan tayang

Skrin sentuh jadi alat kawal dan skrin sentuh juga jadi alat tayang.


Senarai pendek kegunaan realiti maya dalam berbagai bidang adalah:


 • Realiti Maya Rawatan

 • Realiti Maya Seni Bina

 • Realiti Maya Pembedahan

 • Realiti Maya Pergigian

 • Realiti Maya Diagnosis

 • Realiti Maya Pencegahan

 • Realiti Maya Sukan

6. Alzheimer

Alzheimer adalah nama pakar yang mengkaji penyakit presenile dementia yang kini dikenali sebagai Alzheimer's disease atau singkatannya adalah AD.


AD adalah kelainan neurodegenerasi yang mengubah metabolism amiloid dan protein iaitu protein tau lalu menjejaskan kestabilan mikrotubul dan impak akhir bagi semua itu adalah atrofi sel-sel otak terutama hipokampus.


Snow


Forest


Mountains


6.1. Peringkat-Peringkat AD


6.1.1. AD Pra Klinikal


Adalah peringkat awal sebelum peringkat klinikal. Ia adalah peringkat yang mana durasinya adalah panjang. Intervensi sekiranya ada akan mampu menghalang penerusan ke peringkat berikutnya.


Tanda-tanda ketika penyakit masih ringan adalah:


 • Sering terlupa

 • Keliru lokasi

 • Tugasan biasa mengambil masa untuk disempurnakan

 • Pertimbangan yang menjurus kepada keputusan yang buruk

 • Perubahan mood dan personaliti.

6.1.2. AD Klinikal


Peringkat yang progresif, mustahil untuk diundur dan tiada penyembuhan


7. 3D Bantu Pengecaman Risiko AD


Lambang permainan video SHQ

Lambang Permainan Video SHQ


Sea Hero Quest atau SHQ adalah permainan 3D yang menguji kemampuan individu dalam konteks navigasi dan orientasi ruang.


Penerbit dan sekumpulan saintis dari beberapa universiti ternama mendapati SHQ mampu menentukan siapa yang berisiko mewarisi AD praklinikal atau sebaliknya.


Konklusi ini adalah dapatan dari perbandingan pencapaian pemain dengan data-data asas yang di pungut dari kohort seramai 4.6 juta pemain.


Pewarisan AD yang boleh dikesan di peringkat awal menerusi permainan video adalah dapatan yang penting dalam memandu langkah-langkah yang seterusnya.


Seperti selalunya, apa jua yang baru akan ada yang meyakininya dan ada yang berasa skeptikal. Apapun, masa akan jadi saksi sama ada dapatan SHQ mampu berdiri dengan sendiri dan seterusnya menjadi alat yang benar-benar dapat membantu dalam merungkai misteri AD.


Rujukan:


1. Toward personalized cognitive diagnostics of at-genetic-risk Alzheimer’s disease


Artikel asal


2. Alzheimer disease


Artikel asal


Last-Modified: Monday 3 May 2021


Home🏠

Ulasan

⬅Tatal ke kiri

Covid-19
Pandemik

⬅Tatal ke kiri


Bahasa Malaysia
EURO 2020

EURO 2020 Budapest: Hungary catat sifar kes positif

4 Julai 2021

Baca seterusnya

EURO 2020 Budapest telah berlangsung selama 23 hari dengan stadium perlawanan dipenuhi oleh puluhan ribuan penonton.


Kes positif COVID-19 harian pada 3 Julai 2021 adalah sifar!


Angka COVID-19 Hungary pada 3 Julai 2021


Inilah pertama kali Hungary mencatatkan angka sifar dalam tempoh EURO 2020 berlangsung.


Halaman Utama
Tabung oksigen

Harga Isi Ulang Oksigen di Jakarta Naik Rp 3.000 - Rp 5.000 Per Tabung

2 Julai 2021

Baca seterusnya

JAKARTA, KOMPAS.com - Harga isi ulang oksigen melonjak Rp 3.000 hingga Rp 5.000 per tabung berbagai ukuran di salah satu sentra penjualan di Setiabudi, Jakarta Selatan.


Kenaikan harga terjadi sejak dua minggu lalu, menyusul lonjakan kasus COVID-19 di Ibu Kota. "Lonjakan pembelian isi ulang oksigen ini terjadi sejak dua minggu lalu," kata pengelola depot pengisian oksigen Krisna Okta Wira di Setiabudi, Jakarta Selatan, Jumat (2/7/2021), seperti dikutip Antara.


Adapun ukuran yang paling banyak diisi ulang oksigen, lanjut dia, di antaranya tabung ukuran satu meter kubik yang kini dihargai Rp 18.000 sekali isi ulang atau naik Rp 3.000 dari harga sebelumnya Rp 15.000.


Rata-rata kenaikan untuk tabung lainnya, lanjut dia, hingga mencapai Rp 5.000 per tabung.


Untuk pengisian oksigen untuk tabung paling kecil berukuran 0,5 meter kubik dihargai Rp 10.000, tabung ukuran 1,5 meter kubik mencapai Rp 25.000.


Sedangkan pengisian oksigen untuk tabung ukuran dua meter kubik mencapai Rp 30.000 dan tiga meter kubik mencapai Rp 40.000.


"Rata-rata yang isi ulang itu warga biasa untuk kebutuhan di rumah tapi ada juga dari Puskesmas," imbuhnya. Menurut dia, pada hari biasa pembeli yang rutin mengisi ulang oksigen tidak lebih dari 100 orang per hari.


Namun, sejak dua minggu lalu jumlah pembeli melonjak menjadi sekitar 200 orang per hari.


Ini sumbernya


Halaman Utama
Calitan naso-farinks

Sedikit tentang komplikasi calitan hidung

Selasa, 29 Jun 2021

Baca seterusnya

Calitan naso-farinks dan oro-farinks dilakukan seperti dalam imej di atas bagi mengampil sampel dan seterusnya diuji sama ada sampel tadi mengandungi virus COVID-19 atau sebaliknya


Semenjak pandemik ini bermula, beratus-ratus juta kali calitan hidung dan kerongkong telah dilakukan di serata dunia dan ini adalah komplikasi yang direkodkan.


1. Perdarahan hidung (epistaksis).
2. Alat calitan terpatah dan tertinggal di dalam hidung.
3. Kecederaan yang menjurus kepada kebocoran cecair serebrospinal.
4. Dislokasi sendi temporomandibular


Memandangkan banyak ujian calitan dilakukan setiap hari di serata dunia, insiden tentunya akan bertambah. Namum secara umumnya risiko komplikasi calitan orofarinks dan nasofarinks adalah amat rendah.


Halaman Utama
Vaksin COVID-19

COVID-19: Makna vaksinasi penuh

Selasa, 8 Jun 2021

Baca seterusnya

Vaksinasi adalah proses memasukkan vaksin ke dalam tubuh.


Vaksin adalah bahan yang apabila dimasukkan ke dalam tubuh akan berupaya merangsang produksi antibodi.


Vaksinasi penuh tercipta dua minggu selepas dos kedua bagi vaksin 2 dos atau selepas dos pertama bagi vaksin 1 dos.


Secara umumnya, vaksinasi penuh membolehkan penerimanya mengadaptasi semula kebanyakan norma-norma lama.


Dari sudut kesihatan, vaksin penuh bukan sahaja mengurangkan risiko baginya mendapat jangkitan malah sekiranya mendapat jangkitan, ia tidaklah begitu teruk.


Halaman Utama
Masjid di Jakarta

Indonesia Buat Ketetapan Tiada Mudik Lebaran Pada Tahun Ini

Friday, 16 April, 2021

Baca seterusnya

Jakarta, Kominfo - Satuan Tugas (Satgas) Penanganan Covid-19 menerbitkan Surat Edaran (SE) Nomor 13 Tahun 2021 tentang Peniadaan Mudik Hari Raya Idulfitri Tahun 1442 Hijriah dan Upaya Pengendalian Penyebaran Corona Virus Disease 2019 (Covid-19) Selama Bulan Suci Ramadan 1442 Hijriah.


Ketentuan yang tertuang dalam SE yang ditandatangani Ketua Satgas Doni Monardo pada tanggal 7 April 2021 ini berlaku mulai tanggal 6 hingga 17 Mei 2021.


“Surat Edaran ini berlaku efektif mulai tanggal 6 – 17 Mei 2021 dan akan ditinjau lebih lanjut sesuai dengan kebutuhan dan/atau dengan perkembangan terakhir di lapangan,” ujarnya dalam SE.


Ditegaskan Doni, pelanggaran terhadap SE ini akan dikenakan sanksi denda, sanksi sosial, kurungan dan/atau pidana sesuai dengan peraturan perundang-undangan.


Penerbitan SE ini dilatarbelakangi adanya potensi peningkatan mobilitas masyarakat pada bulan suci Ramadan dan Hari Raya Idulfitri tahun ini baik untuk kegiatan keagamaan, keluarga, maupun pariwisata yang memiliki risiko terhadap peningkatan laju penularan Covid-19Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
English
Ubat Ivermectin

Merck Statement on Ivermectin use During the COVID-19 Pandemic

2 Julai, 2021

Baca seterusnya

KENILWORTH, N.J., Feb. 4, 2021 – Merck (NYSE: MRK), known as MSD outside the United States and Canada, today affirmed its position regarding use of ivermectin during the COVID-19 pandemic. Company scientists continue to carefully examine the findings of all available and emerging studies of ivermectin for the treatment of COVID-19 for evidence of efficacy and safety. It is important to note that, to-date, our analysis has identified:


- No scientific basis for a potential therapeutic effect against COVID-19 from pre-clinical studies;
- No meaningful evidence for clinical activity or clinical efficacy in patients with COVID-19 disease, and;
- A concerning lack of safety data in the majority of studies.


We do not believe that the data available support the safety and efficacy of ivermectin beyond the doses and populations indicated in the regulatory agency-approved prescribing information.


Halaman Utama
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Malaysia will get 1,387,200 doses of vaccine provided by the COVAX Facility.

Teusday, 8 June 2021

Baca seterusnya

Malaysia received a second batch of COVID-19 vaccines on 21 May 2021, shipped via the COVAX Facility, a partnership between WHO, the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), Gavi, and UNICEF. This is another important step in the fight against the COVID-19 pandemic and supporting immunization efforts by the Government of Malaysia.


The Government of Malaysia through the Ministry of Health and Ministry of Science, Technology and Innovation has been working together with WHO and UNICEF to bring life-saving vaccines to Malaysia.


The 559 200 doses of Oxford/AstraZeneca vaccines that arrived follow the 21 April COVAX shipment of 268 800 doses to Kuala Lumpur, Malaysia.


In total, Malaysia has received 828,000 doses of the expected 1,387,200 doses of AstraZeneca vaccine provided by the COVAX Facility.

In total, Malaysia has received 828 000 doses of the expected 1 387 200 doses of Oxford/AstraZeneca vaccine provided by the COVAX Facility.


Halaman Utama
Sekolah di Jakarta

No school clusters detected in Jakarta this year

Thursday, 22 April 2021

Baca seterusnya

Jakarta Education Agency Head Nahdiana said there has been no report of Covid-19 transmission case during the back-to-school trial in 85 schools. The trial was started as teachers and administrative staffs in those education units had received the Covid-19 vaccines


“There is no report [of positive cases] until now,” said Nahdiana in response to the question shot by the Chairman of the Jakarta Legislative Council (DPRD) Commission E, Iman Satria, in today’s hearing, April 21, 2021.


Nahdiana’s statement cast Iman in relief. Iman was happy to hear that the trial of the so-called face-to-face school is running smoothly and no confirmed cases among students and teachers are found thus far.


Iman hoped that the condition could be maintained until the preparation of the simultaneous school reopening across the capital. “Hopefully, this can be maintained,” he said.


The Jakarta provincial government decided to hold the trial for on-site studies in 85 schools starting Wednesday, April 7. Deputy Governor Ahmad Riza Patria said on April 7 that he would open more schools if the test run is successful-Tempo.Com


Halaman Utama
Sinovac vaccine

China Sinovac vaccine is 100% effective against severe COVID-19 infection?

Friday, 16 April 2021

Baca seterusnya

Bloomberg spoke to two experts about the vaccines, zeroing in on the Sinovac Biotech Ltd. shot, which has been the focus of a crisis in confidence after it posted efficacy levels of just above 50% in a final stage trial in Brazil -- the minimum required by leading global drug regulators.


According to Fiona Russell from the Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne and Paul Griffin, a professor from the University of Queensland in Brisbane:


1. For very mild disease, requiring no treatment the efficacy of Sinovac is about 50%.
2. For infections requiring some medical intervention, it’s about 84%.
3. For moderate-to-severe Covid cases, it’s 100%!


Conclusion: That’s what you expect from Covid vaccines -- higher efficacy against more severe infections and lower against milder ones. From what I can see, it looks like a very worthwhile vaccine.Halaman Utama
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.


Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.


To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.


Why it is important to wear a cloth face covering


Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).


Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.


Halaman Utama
Kuiz Baru
Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.

Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT


Diminati