Serius Nak Tahu Asal Usul Pandemik? Moh Baca Dan Simpulkan

Oleh: Infomedikini


dakah benar virus boleh dicipta di makmal? Soalan ini adalah rumit dan menduga akal untuk dijawab. Maklumat yang boleh dipercayai menyatakan bahawa kandungan dan urutan genetik virus adalah boleh diubah yang membawa maksud perubahan boleh dilakukan terhadap virus tetapi bukan bermakna virus baru boleh dihasilkan secara menggabungkan kesemua komponen-komponen asas virus. Contoh yang setara adalah bila enjin kereta diganti dengan enjin yang baru bukanlah bermakna kereta baru telah dihasilkan. Apa yang dihasilkan adalah kereta asal yang enjinnya telah menjalani modifikasi.

Modifikasi


Hasil daripada modifikasi komponen genetik virus adalah pembaharuan sifat luaran virus tetapi sifat-sifat dalaman virus tidak ikut berubah meskipun fizikal luarannya berjaya diubah. Contoh yang boleh membantu kefahaman di sini adalah tentang Adolf Hitler. Hitler bersikap seperti Hitler bukanlah terletak pada misai beliau tetapi terletak di dalam sanubari. Makanya meskipun Hitler boleh di klon namun nilai-nilai dalaman seperti perasaan, ihsan, empati, naluri dan emosi adalah aspek yang tidak boleh diklon dan berpindah milik.


Umumnya virus-virus korona nampak sama saja namun keupayaan setiap virus dalam menjana pandemik adalah tidak sama. Ini kerana sifat upaya pandemik setiap virus adalah sifat dalaman dan bukan sifat luaran. Makanya meskipun virus biasa-biasa boleh dimodifikasi menjadi serupa seperti virus pandemik namun keserupaan itu adalah terhad kepada sifat luaran dan bukan sifat dalaman. Dalam kata lain virus bukan pandemik tidak akan berubah menjadi virus berpotensi pandemik dengan hanya menukar sifat luaran virus yang biasa-biasa itu.


Pandemik global biasanya menular dengan pantas dan meluas. Kes yang dijangkiti biasanya boleh mencecah angka puluhan juta. Ini bermakna virus yang mampu menghasilkan pandemik global bukanlah virus yang biasa-biasa. Berikut adalah senarai beberapa pandemik global dan peristiwa-peristiwa besar yang berlaku dalam tempoh 2 dekad yang berlalu:


Tahun Peristiwa
1861 Perang Saudara Amerika
1889 Pandemik Flu
1914 Perang Dunia Pertama
1918 Pandemik Flu Sepanyol
1945-53 WW2/Perang Korea
1957 Flu Asian
1991 Perang Teluk 1
2003 SARS-1
2003-11 Perang Teluk 2
2009 Pandemik Flu Swine 2009
2011-20 Perang Teluk Kini
2019 SARS-2 atau COVID-19

Konspirasi?

Kronologi di atas menampakkan pandemik global telah lama berlaku secara berulang-ulang kali. Jelaslah bahawa pandemik global tiada kaitan dengan perbuatan sekumpulan manusia atau konspirasi mana-mana koalisi kuasa memandangkan pengetahuan tentang virus dan kejuruteraan genetik pada 2 dekad yang lalu adalah di peringkat paling asas.


Flu pandemic

Suasana Pandemik Flu 1918


Virus flu pandemik tahun 1918

Virus H1N1 penyebab pandemik flu 1918


Kini pandemik global datang lagi. Kuasa- kuasa besar hanya mampu menuding jari ke arah satu sama lain. Nampak macam serius tetapi di belakangnya hanyalah gimik politik dan percakaran mulut dalam kalangan kuasa-kuasa besar yang mahu menjaga kepentingan dan periuk nasi sendiri.


Bila sebut kaki bola ia ada kaitan dengan kegilaan bermain bola. Sementara kaki perang melihat peperangan adalah satu permainan. Kegilaan berperang secara berterusan bukanlah satu rahsia. Kegilaan ini mudah dirangsang meskipun atas justifikasi yang tak masuk akal.

Wabak Covid-19 adalah sangat serius dan kalau betullah ianya wabak buatan maka di situ ada justifikasi penuh untuk percakaran mulut yang berpanjangan ini bertukar jadi percakaran fizikal dan darah boleh dilihat tumpah merata-rata.


Nah! percakaran fizikal tidak berlaku bukan kerana para pakar sudah sedia maklum akan asal usul pandemik tetapi kuasa-kuasa besar sendiri teramat maklum iaitu tiada pihak atau koalisi yang berupaya menghasilkan virus-virus berpotensi pandemik.


Perang dan Pandemik


Memandangkan asal usul pandemik global belum di pastikan kebenarannya makanya pandangan dalam soal ini adalah terbuka luas. Bila saya tumpukan pandangan ke arah urutan peristiwa di atas apa yang menyerlah adalah pandemik global yang muncul secara berselang seli dengan peperangan seolah-olah ada kaitan antara peperangan dan kemunculan pandemik global.


Setakat ini belum ada kuasa-kuasa besar yang mengatakan mereka nampak akan adanya kaitan antara pandemik global dan pertumpahan darah. Mereka tidak nampak darah yang tumpah dan membasahi bumi mampu menjadi sumber bahan binaan buat virus melengkapkan struktur, menjadi aktif dan seterusnya menularkan penyakit.


Penyakit boleh dikategorikan kepada akut, kronik, berjangkit, tidak berjangkit dan lain-lain namun kategori berikut adalah sedikit berlainan:


  1. Sengaja: contohnya sengaja minum racun. Bahaya tetapi boleh dicegah 100%.
  2. Malang: termakan makanan basi lalu terkena sakit perut: Boleh dicegah tetapi tidak 100% namun boleh dirawat
  3. Cuai - bekerja dalam persekitaran berhabuk tetapi tidak pakai alat pelindung muka. Boleh dicegah. Kalau dibiarkan jadi kronik ia sukar sembuh sepenuhnya.
  4. Dugaan/ujian: denggi adalah bahaya tetapi boleh dicegah meskipun sukar.
  5. Balasan/hukuman:
    a) Hukuman setempat (Ebola, Zika) - Mudah menular dalam lokaliti tertentu, bahaya, vaksin dan rawatan sukar diperoleh.
    b) Hukuman universal: Pandemik Flu Sepanyol, Pandemik Flu Asia, Pandemik SARS dll. Menular merata-rata, sekali dalam tempoh puluhan tahun, pencegahan adalah sangat sukar, tiada vaksin dan ubat ketika wabak berada di puncak.

Ada banyak sebab peperangan meletus tetapi pencetusnya tidak banyak yang terkena waima serpihan-serpihannya. Sebaliknya warga dunia yang tidak berdosa yang sering terkena padahnya:


"Mereka ketakutan lalu bertempiaran mencari tempat berlindung. Mereka berkurung dalam kubu yang sempit dan tidak berani keluar walau sesaat. Kerosakan kolateral tidak terhingga. Banyak nyawa yang melayang dan jasad bergelimpangan. Hospital kehabisan katil, peralatan, ventilator dan ubat-ubatan. Makanan di catu dan ada yang kebuluran. Kebanyakan mereka hanya mampu menadah tangan ke arah langit."

Doa yang dipohon oleh mangsa yang dianiaya cepat menjadi kenyataan. Kenyataan itu sudah berada di depan mata. Pada sudut yang negatif ia tersangatlah terang hingga tidak perlu disuluh bahawasanya pandemik global adalah ubat pahit yang dikembalikan kepada kaki-kaki perang untuk mereka merasai kepahitannya. Pada sudut yang positif ia adalah peluang untuk dunia merasai apa yang dirasai oleh mereka yang tersepit dicelah-celah kaki perang.


Kalau itulah kebenarannya, pandemik yang ada ini bukanlah yang terakhir. Selagi penganiayaan, penindasan, genosid, kaki perang belum bertaubat dan darah tidak berdosa terus membasahi bumi, selagi itulah virus berpotensi pandemik global akan membawa mesej baru, peringatan baru dan pengajaran baru.


Wal Hasil...


Berbalik kepada pandemik semasa, sudah nampak semacam ada cahaya di hujung terowong bilamana mesej di bawah ini menular lebih pantas daripada Covid-19:


Tweet daripada encik Trump


Al-sedihnya, 2 minggu selepas cahaya dihujung terowong itu diviralkan ia tiba-tiba menjadi malap bila cahaya itu dikelamkan oleh tiupan angin antiklimaks:


"Trump Warns Iran of Heightened Retaliation for Any Attacks on U.S. Troops - The New York Times: April 1, 2020"

*Nota Kaki: Bila walhasil balik asal itu fasal tak hasil.


Last-Modified: Thursday, 11 March 2021 21:56:34 GMT

Ulasan

Terbaru

⬅Tatal ke kiri

Covid-19
Pandemik

⬅Tatal ke kiri


Bahasa Malaysia
EURO 2020

EURO 2020 Budapest: Hungary catat sifar kes positif

4 Julai 2021

Baca seterusnya

EURO 2020 Budapest telah berlangsung selama 23 hari dengan stadium perlawanan dipenuhi oleh puluhan ribuan penonton.


Kes positif COVID-19 harian pada 3 Julai 2021 adalah sifar!


Angka COVID-19 Hungary pada 3 Julai 2021


Inilah pertama kali Hungary mencatatkan angka sifar dalam tempoh EURO 2020 berlangsung.


Halaman Utama
Tabung oksigen

Harga Isi Ulang Oksigen di Jakarta Naik Rp 3.000 - Rp 5.000 Per Tabung

2 Julai 2021

Baca seterusnya

JAKARTA, KOMPAS.com - Harga isi ulang oksigen melonjak Rp 3.000 hingga Rp 5.000 per tabung berbagai ukuran di salah satu sentra penjualan di Setiabudi, Jakarta Selatan.


Kenaikan harga terjadi sejak dua minggu lalu, menyusul lonjakan kasus COVID-19 di Ibu Kota. "Lonjakan pembelian isi ulang oksigen ini terjadi sejak dua minggu lalu," kata pengelola depot pengisian oksigen Krisna Okta Wira di Setiabudi, Jakarta Selatan, Jumat (2/7/2021), seperti dikutip Antara.


Adapun ukuran yang paling banyak diisi ulang oksigen, lanjut dia, di antaranya tabung ukuran satu meter kubik yang kini dihargai Rp 18.000 sekali isi ulang atau naik Rp 3.000 dari harga sebelumnya Rp 15.000.


Rata-rata kenaikan untuk tabung lainnya, lanjut dia, hingga mencapai Rp 5.000 per tabung.


Untuk pengisian oksigen untuk tabung paling kecil berukuran 0,5 meter kubik dihargai Rp 10.000, tabung ukuran 1,5 meter kubik mencapai Rp 25.000.


Sedangkan pengisian oksigen untuk tabung ukuran dua meter kubik mencapai Rp 30.000 dan tiga meter kubik mencapai Rp 40.000.


"Rata-rata yang isi ulang itu warga biasa untuk kebutuhan di rumah tapi ada juga dari Puskesmas," imbuhnya. Menurut dia, pada hari biasa pembeli yang rutin mengisi ulang oksigen tidak lebih dari 100 orang per hari.


Namun, sejak dua minggu lalu jumlah pembeli melonjak menjadi sekitar 200 orang per hari.


Ini sumbernya


Halaman Utama
Calitan naso-farinks

Sedikit tentang komplikasi calitan hidung

Selasa, 29 Jun 2021

Baca seterusnya

Calitan naso-farinks dan oro-farinks dilakukan seperti dalam imej di atas bagi mengampil sampel dan seterusnya diuji sama ada sampel tadi mengandungi virus COVID-19 atau sebaliknya


Semenjak pandemik ini bermula, beratus-ratus juta kali calitan hidung dan kerongkong telah dilakukan di serata dunia dan ini adalah komplikasi yang direkodkan.


1. Perdarahan hidung (epistaksis).
2. Alat calitan terpatah dan tertinggal di dalam hidung.
3. Kecederaan yang menjurus kepada kebocoran cecair serebrospinal.
4. Dislokasi sendi temporomandibular


Memandangkan banyak ujian calitan dilakukan setiap hari di serata dunia, insiden tentunya akan bertambah. Namum secara umumnya risiko komplikasi calitan orofarinks dan nasofarinks adalah amat rendah.


Halaman Utama
Vaksin COVID-19

COVID-19: Makna vaksinasi penuh

Selasa, 8 Jun 2021

Baca seterusnya

Vaksinasi adalah proses memasukkan vaksin ke dalam tubuh.


Vaksin adalah bahan yang apabila dimasukkan ke dalam tubuh akan berupaya merangsang produksi antibodi.


Vaksinasi penuh tercipta dua minggu selepas dos kedua bagi vaksin 2 dos atau selepas dos pertama bagi vaksin 1 dos.


Secara umumnya, vaksinasi penuh membolehkan penerimanya mengadaptasi semula kebanyakan norma-norma lama.


Dari sudut kesihatan, vaksin penuh bukan sahaja mengurangkan risiko baginya mendapat jangkitan malah sekiranya mendapat jangkitan, ia tidaklah begitu teruk.


Halaman Utama
Masjid di Jakarta

Indonesia Buat Ketetapan Tiada Mudik Lebaran Pada Tahun Ini

Friday, 16 April, 2021

Baca seterusnya

Jakarta, Kominfo - Satuan Tugas (Satgas) Penanganan Covid-19 menerbitkan Surat Edaran (SE) Nomor 13 Tahun 2021 tentang Peniadaan Mudik Hari Raya Idulfitri Tahun 1442 Hijriah dan Upaya Pengendalian Penyebaran Corona Virus Disease 2019 (Covid-19) Selama Bulan Suci Ramadan 1442 Hijriah.


Ketentuan yang tertuang dalam SE yang ditandatangani Ketua Satgas Doni Monardo pada tanggal 7 April 2021 ini berlaku mulai tanggal 6 hingga 17 Mei 2021.


“Surat Edaran ini berlaku efektif mulai tanggal 6 – 17 Mei 2021 dan akan ditinjau lebih lanjut sesuai dengan kebutuhan dan/atau dengan perkembangan terakhir di lapangan,” ujarnya dalam SE.


Ditegaskan Doni, pelanggaran terhadap SE ini akan dikenakan sanksi denda, sanksi sosial, kurungan dan/atau pidana sesuai dengan peraturan perundang-undangan.


Penerbitan SE ini dilatarbelakangi adanya potensi peningkatan mobilitas masyarakat pada bulan suci Ramadan dan Hari Raya Idulfitri tahun ini baik untuk kegiatan keagamaan, keluarga, maupun pariwisata yang memiliki risiko terhadap peningkatan laju penularan Covid-19Halaman Utama
Vaksin dan picagari

Penawar COVID-19 Masih Didambakan

27 Oktober, 2020

Baca seterusnya

Dalam tempoh 6 bulan selepas ujikaji terapeutik terbesar di dunia iaitu Solidarity Therapeutics Trial bermula, ia telah berjaya menghasilkan bukti-bukti konklusif tentang keberkesanan ubat-ubatan bagi merawat COVID-19.


Keputusan interim daripada Solidarity Therapeutics Trial kelolaan WHO itu telah menunjukkan bahawa ubat-ubat berikut: iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir dan interferon sama ada memilki sedikit saja keberkesanan atau tiada kesan langsung ke atas mortaliti 28 hari atau paras kesembuhan pesakit.


Kajian di 30 buah negara itu adalah bertujuan bagi melihat keberkesanan beberapa jenis rawatan terhadap aspek-aspek seperti mortaliti keseluruhan, bila prosedur ventilasi bermula dan jangka masa pesakit berada di hospital.


Progres yang dicapai oleh Solidarity Therapeutics Trial menunjukkan kajian antarabangsa waima dalam situasi pandemik bukanlah suatu yang mustahil untuk dilaksanakan


Seterusnya platform berskala global seperti Solidarity Trial adalah bersedia untuk menilai secara pantas mana-mana rawatan-rawatan baru yang berpotensi di 500 buah hospital yang mengambil bahagian.


Terbaru, beberapa lagi ubat antiviral, immunomodulators dan antibodi monoklonal anti-SARS COV-2 sedang dipertimbangkan untuk dinilai.


Halaman Utama
English
omicron   height=

First Confirmed Case of Omicron Variant Detected in the United States

2 December, 2021

Baca seterusnya

The California and San Francisco Departments of Public Health have confirmed that a recent case of COVID-19 among an individual in California was caused by the Omicron variant (B.1.1.529). The individual was a traveler who returned from South Africa on November 22, 2021. The individual had mild symptoms that are improving, is self-quarantining and has been since testing positive. All close contacts have been contacted and have tested negative.


Genomic sequencing was conducted at the University of California, San Francisco and the sequence was confirmed at CDC as being consistent with the Omicron variant. This will be the first confirmed case of COVID-19 caused by the Omicron variant detected in the United States


On November 26, 2021, the World Health Organization (WHO) classified a new variant, B.1.1.529, as a Variant of Concern and named it Omicron and on November 30, 2021, the United States also classified it as a Variant of Concern. CDC has been actively monitoring and preparing for this variant, and we will continue to work diligently with other U.S. and global public health and industry partners to learn more. Despite the detection of Omicron, Delta remains the predominant strain in the United States


The recent emergence of the Omicron variant (B.1.1.529) further emphasizes the importance of vaccination, boosters, and general prevention strategies needed to protect against COVID-19. Everyone 5 and older should get vaccinated and boosters are recommended for everyone 18 years and older


Halaman Utama
Ubat Ivermectin

Merck Statement on Ivermectin use During the COVID-19 Pandemic

2 Julai, 2021

Baca seterusnya

KENILWORTH, N.J., Feb. 4, 2021 – Merck (NYSE: MRK), known as MSD outside the United States and Canada, today affirmed its position regarding use of ivermectin during the COVID-19 pandemic. Company scientists continue to carefully examine the findings of all available and emerging studies of ivermectin for the treatment of COVID-19 for evidence of efficacy and safety. It is important to note that, to-date, our analysis has identified:


- No scientific basis for a potential therapeutic effect against COVID-19 from pre-clinical studies;
- No meaningful evidence for clinical activity or clinical efficacy in patients with COVID-19 disease, and;
- A concerning lack of safety data in the majority of studies.


We do not believe that the data available support the safety and efficacy of ivermectin beyond the doses and populations indicated in the regulatory agency-approved prescribing information.


Halaman Utama
DNA repairs occurs at specific loci of the neuronal cell

Malaysia will get 1,387,200 doses of vaccine provided by the COVAX Facility.

Teusday, 8 June 2021

Baca seterusnya

Malaysia received a second batch of COVID-19 vaccines on 21 May 2021, shipped via the COVAX Facility, a partnership between WHO, the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), Gavi, and UNICEF. This is another important step in the fight against the COVID-19 pandemic and supporting immunization efforts by the Government of Malaysia.


The Government of Malaysia through the Ministry of Health and Ministry of Science, Technology and Innovation has been working together with WHO and UNICEF to bring life-saving vaccines to Malaysia.


The 559 200 doses of Oxford/AstraZeneca vaccines that arrived follow the 21 April COVAX shipment of 268 800 doses to Kuala Lumpur, Malaysia.


In total, Malaysia has received 828,000 doses of the expected 1,387,200 doses of AstraZeneca vaccine provided by the COVAX Facility.

In total, Malaysia has received 828 000 doses of the expected 1 387 200 doses of Oxford/AstraZeneca vaccine provided by the COVAX Facility.


Halaman Utama
Sinovac vaccine

China Sinovac vaccine is 100% effective against severe COVID-19 infection?

Friday, 16 April 2021

Baca seterusnya

Bloomberg spoke to two experts about the vaccines, zeroing in on the Sinovac Biotech Ltd. shot, which has been the focus of a crisis in confidence after it posted efficacy levels of just above 50% in a final stage trial in Brazil -- the minimum required by leading global drug regulators.


According to Fiona Russell from the Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne and Paul Griffin, a professor from the University of Queensland in Brisbane:


1. For very mild disease, requiring no treatment the efficacy of Sinovac is about 50%.
2. For infections requiring some medical intervention, it’s about 84%.
3. For moderate-to-severe Covid cases, it’s 100%!


Conclusion: That’s what you expect from Covid vaccines -- higher efficacy against more severe infections and lower against milder ones. From what I can see, it looks like a very worthwhile vaccine.Halaman Utama
Virus dilihat bawah elektron mikroskop

COVID-19: Airborne transmission

26 Julai, 2020

Baca seterusnya

Airborne transmission of SARS-CoV-2 can occur during medical procedures that generate aerosols (“aerosol generating procedures”). WHO, together with the scientific community, has been actively discussing and evaluating whether SARS-CoV-2 may also spread through aerosols in the absence of aerosol generating procedures, particularly in indoor settings with poor ventilation.


Thus, a susceptible person could inhale aerosols, and could become infected if the aerosols contain the virus in sufficient quantity to cause infection within the recipient. However, the proportion of exhaled droplet nuclei or of respiratory droplets that evaporate to generate aerosols, and the infectious dose of viable SARS-CoV-2 required to cause infection in another person are not known, but it has been studied for other respiratory viruses.


To date, transmission of SARS-CoV-2 by this type of aerosol route has not been demonstrated; much more research is needed given the possible implications of such route of transmission.


Recent clinical reports of health workers exposed to COVID-19 index cases, not in the presence of aerosol-generating procedures, found no nosocomial transmission when contact and droplet precautions were appropriately used, including the wearing of medical masks as a component of the personal protective equipment (PPE). These observations suggest that aerosol transmission did not occur in this context.


Further studies are needed to determine whether it is possible to detect viable SARS-CoV-2 in air samples from settings where no procedures that generate aerosols are performed and what role aerosols might play in transmission.


Outside of medical facilities, some outbreak reports related to indoor crowded spaces have suggested the possibility of aerosol transmission, combined with droplet transmission, for example, during choir practice, in restaurants or in fitness classes. In these events, short-range aerosol transmission, particularly in specific indoor locations, such as crowded and inadequately ventilated spaces over a prolonged period of time with infected persons cannot be ruled out.


However, the detailed investigations of these clusters suggest that droplet and fomite transmission could also explain human-to-human transmission within these clusters. Further, the close contact environments of these clusters may have facilitated transmission from a small number of cases to many other people (e.g., superspreading event), especially if hand hygiene was not performed and masks were not used when physical distancing was not maintained.


Halaman Utama
Pakai pelitup muka

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19

21 Julai, 2020

Baca seterusnya

COVID-19 spreads mainly from person to person through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes, talks, or raises their voice (e.g., while shouting, chanting, or singing). These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.


Recent studies show that a significant portion of individuals with COVID-19 lack symptoms (are “asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (are “pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.


To reduce the spread of COVID-19, CDC recommends that people wear cloth face coverings in public settings when around people outside of their household, especially when other social distancing measures are difficult to maintain.


Why it is important to wear a cloth face covering


Cloth face coverings may help prevent people who have COVID-19 from spreading the virus to others. Wearing a cloth face covering will help protect people around you, including those at higher risk of severe illness from COVID-19 and workers who frequently come into close contact with other people (e.g., in stores and restaurants).


Cloth face coverings are most likely to reduce the spread of COVID-19 when they are widely used by people in public settings. The spread of COVID-19 can be reduced when cloth face coverings are used along with other preventive measures, including social distancing, frequent handwashing, and cleaning and disinfecting frequently touched surfaces.


Halaman Utama
Kuiz Baru
Kuiz-27

Vaksin COVID-19

Location of DNA repair inside the neuron cells


Vaksin COVID-19 berguna dalam perkara-perkara berikut kecuali:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-26

mRNA


Imej mRNA
Sumber: Curevac


Berikut adalah penyataan yang salah mengenai vaksin mRNA COVID-19:


Last-Modified: Monday, 29 March 2021 21:00:09 GMT

Kuiz-25

Video di bawah ini adalah gambaran yang acap kali dipamerkan oleh layout semasa meluncuri laman sesawang.


Kenyataan yang betul tentang video tersebut adalah:

Last-Modified: Wednesday, 7 April 2021 23:00:09 GMT


Diminati