Hampir Tiga Suku Kes Hepatitis Akut Kanak-Kanak Di UK Positif Adenovirus


Oleh: Infomedikini


Pada: 11 Mei 2022


Pandemik COVID-19 yang bermula di Wuhan China belum reda sepenuhnya, 'wabak' hepatitis akut tidak diketahui punca dalam kalangan kanak-kanak pula muncul di United Kingdom (UK) dan disusuli oleh beberapa negara lain.


Pada 6 April 2022, sebanyak 60 kes hepatitis dikesan pada kanak-kanak berusia bawah 10 tahun di UK. Majoriti kanak-kanak yang terkesan adalah berusia bawah 5 tahun.


Apa itu hepatitis?


Hepatitis terjadi bila sel-sel hepar mengalami inflamasi. Inflamasi akan mencederakan sel-sel hepar ke tahap gagal menjalankan fungsinya.


Partikel adenovirus bawah elektron mikroskop

Imej 1 - Kedudukan hepar (liver) pada manusia. Kredit buat ADAM.


Ada beberapa gejala yang ditimbulkan oleh hepatitis. Gejala yang agak khusus adalah jaundis iaitu bahagian mata yang berwarna putih bertukar menjadi kuning.


Penyebab hepatitis


Biasanya hepatitis disebabkan oleh pathogen (mikrob menyebabkan penyakit). Pathogen yang sering ditemui adalah virus hepatitis jenis A, B, C, D dan E. Lain-lain penyebab adalah ubat seperti parasetamol, toksin, alkohol atau lain-lain pathogen.


Hepar adalah 1 daripada 5 orang-organ yang vital untuk survival. Pesakit tidak boleh hidup sihat dengan hepar yang rosak dan tidak berfungsi dengan baik.


Hipotesis


Dalam kes hepatitis akut yang tidak diketahui penyebabnya, ujian yang biasa dilaksanakan terutama ke atas hepatitis A hingga E dan ujian toksikologi adalah didapati negatif.


Ujian dengan keputusan positif adalah terhadap adenovirus (72-75%) dan COVID-19 (18%). Justeru adenovirus dan COVID-19 adalah dua pathogen yang diberikan prioriti teratas dalam siasatan.


Adenovirus


Ada banyak jenis adenovirus dan jenis yang mampu menimbulkan infeksi pada manusia adalah 50. Virus ini didapati melata atas permukaan seperti tombol pintu, barang permainan dan boleh berada dalam air di kolam renang dan tasik.


Partikel adenovirus bawah elektron mikroskop

Imej 2 - Adenovirus dilihat bawah mikroskop elektron.


Tidak seperti SARS-CoV-2 yang tidak kebal disinfeksi, adenovirus adalah agak resistan kepada disinfeksi.


Infeksi oleh adenovirus lazimnya di saluran pernafasan dan ia menyebabkan selesema/batuk dan lebih teruk dari itu adalah krup, bronkitis dan pneumonia.


Infeksi juga boleh berlaku di lain-lain organ. Dalam usus ia penyebab gastroenteritis, pada mata: konjunktivitis dan saluran urin: sistitis.


Apa yang membingungkan adalah tidak ada rekod yang menunjukkan infeksi adenovirus mampu menyebabkan hepatitis akut pada kanak-kanak yang sihat.


Sejak penemuan di UK, beberapa negara lain serata dunia mula melaporkan penemuan kes-kes hepatitis akut kanak-kanak yang belum diketahui penyebabnya.


Kumulatif kes hepatitis kanak-kanak di beberapa negara setakat ini adalah: UK (163), Indonesia (15), Argentina (8), Spain (13), Israel (12), the United States of America (9), Denmark (6), Ireland (5), The Netherlands (4), Italy (4), Norway (2), France (2), Romania (1), and Belgium (1).


Ringkasan perkembangan kes di UK:


6 April 2022 - 60 kes hepatitis kanak-kanak bawah 10 tahun dikesan di UK. Ujian biasa hepatitis A hingga E adalah negatif.


12 April 2022 - Kumulatif kes dari Januari 2022 adalah 74. Tumpuan siasatan adalah ke atas adenovirus. Siasatan juga melibatkan COVID-19, lain-lain infeksi, pendedahan terhadap toksin dan keadaan persekitaran.


21 April 2022 - Kumulatif kes setakat 12 April adalah 108. Memandangkan tiada kes pernah menerima vaksin COVID-19 makanya vaksin sebagai penyebab adalah ditolak sepenuhnya. Kaitan dengan adenovirus semakin ketara tetapi adenovirus bukanlah penyebab biasa hepatitis juteru perubahan kepada genom adenovirus mula dikaji. Lapan pesakit menjalani transplan hati.


25 April 2022 - Kumulatif kes meningkat kepada 111. Majoriti bawah usia 5 tahun. Hepatitis A-E terus negatif. Simptom yang dialami adalah loya dan diarea. 75 peratus positif adenovirus.


29 April 2022 - Kumulatif kes naik kepada 145. Transplan hati menokok kepada 10. Kaitan dengan adenovirus semakin kuat. Memandangkan hepatitis sangat jarang disebabkan oleh adenovirus lain-lain punca terus di siasat. Kurang pendedahan semasa lockdown antara yang turut di hipotesiskan.


6 Mei 2022 - Kumulatif kes setakat 6 Mei 2022 adalah 163. Tiada kematian tetapi transplant hepar meningkat kepada 11. Muntah dikenal pasti sebagai gejala selain loya dan diarrea. Kaitan dengan adenovirus terus mantap. Siasatan genom diteruskan. Kajian imuniti dimulakan.


Tidak tahu atau belum tahu?


Dek kerana kes-kes hepatitis akut kanak-kanak belum diketahui atau tidak diketahui puncanya, WHO menamakannya sebagai hepatitis akut kanak-kanak yang tidak diketahui penyebabnya.


Komplikasi


Hepatitis adalah penyakit berat dan berbahaya. Beberapa kematian telah dilaporkan di AS dan Indonesia.


Selain itu belasan kanak-kanak telah menjalani transplan hepar agar hepar yang terjejas dek hepatitis dapat kembali berfungsi.


Virus novel dan imuniti


Pengalaman yang dilalui mendapati bila virus novel seperti SARS-CoV-2 menyerang, imuniti manusia tidak cukup bersedia untuk menangkis serangan tersebut. Akibatnya ada yang tewas.


Jangan bimbang dan panik?


Bila Pandemik COVID-19 melanda Wuhan, dunia diingatkan agar tidak bimbang dan panik.


Dua tahun berlalu, lebih 500 juta manusia dijangkiti oleh SARS-CoV-2 dengan lebih 6 juta kematian. Malah SARS-CoV-2 masih lagi menular, memudaratkan dan terus meragut nyawa.


Bila hepatitis akut yang semacam ada kaitan dengan adenovirus novel dan dikesan berada di merata penjuru dunia, ingatan yang sama juga dikeluarkan oleh WHO: "jangan bimbang dan panik".


Semoga peringatan WHO pada kali ini adalah benar dan tepat hendaknya


Rujukan:
1. Increase in hepatitis (liver inflammation) cases in children under investigation

2. Multi-Country – Acute, severe hepatitis of unknown origin in children

3. Kamus Dewan Atas Talian


Last-Modified: Wed, 11 May 2022 17:09:56 GMT


Home

Ulasan

Terbaru

⬅Tatal ke kiri

AKAN DATANG

Animasi elektromagnetik dan fotoelektrik: artikel mengenai foton dan perubatan akan muncul tak lama lagi.

Efek Fotoelektrik

Oleh Infomedikini

Anod Katod - + Wayar Bateri Meter Amp Ulang

Animasi fotoelektrik

Animasi penjanaan X-ray

Oleh Infomedikini

Pecutan elektron Elektron Nukleus X-ray Ulang Maaf, browser anda tidak menyokong SVG
Covid-19
Pandemik

⬅Tatal ke kiri